Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, çözüm sürecine ilişkin, "Bu kanlı, kara sayfayı kapatıp yeni sayfa açmaya muvaffak olduğumuz sürece Türkiye büyük bir atılım yapacaktır" dedi.

Yırcalı, çözüm süreci ve bunun bir parçası olan akil insanlar konusunu çok önemsediğini bildirdi.
Sürecin, Türkiye'nin geleceği bakımından büyük öneme sahip olduğunu belirten Yırcalı, akil insanlar gruplarına, coğrafi bölgelerde sorumluluklar verildiğini söyledi.

Gruplardan, bir ay içinde bölgelerindeki gelişmeleri değerlendirerek, nasıl hareket edileceğine ilişkin temaslar gerçekleştirip raporlar hazırlamasının beklendiğini dile getiren Yırcalı, şöyle devam etti:

"Toplumun önde gelen insanlarının bir araya gelerek karar vericilere yardımcı olmasında büyük fayda var. Sayın Başbakan'ın büyük siyasi risk aldığını ve Türkiye'nin ilerlemesi için bu konunun önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz bugün böyle bir çözümü yapabilecek siyasi ve ekonomik güçtedir. Başka zaman bunu söyleyebilir miydik- Bunu bilmiyorum. Türkiye'nin bu kamburu sırtından atması lazım. Ailelerin sıkıntıya girmemesi, ülkemizin bütünlüğü, siyasi istikrar, dünyadaki yerimiz ve ekonomik bakımdan önemli. Bu kanlı, kara sayfayı kapatıp yeni sayfa açmaya muvaffak olduğumuz sürece Türkiye büyük bir atılım yapacaktır. Ülkemiz, uluslararası yeri ve ekonomisi bakımından büyük bir atılım gerçekleştirecektir. Bunu başarabilirsek ve yanında geniş katılımlı anayasa da yapabilirsek gelecek çok daha iyi olacak."

-"Bize düşen, mümkün olduğunca süreci desteklemek"-

Yırcalı, çözüm sürecinin zor bir iş olduğunu ancak ilk gelişmelere bakıldığında çalışmaların olumlu ilerlediğini vurguladı.

Bu yolda sıkıntılar da yaşanabileceğine işaret eden Yırcalı, "Bize düşen, mümkün olduğunca süreci desteklemek. Hükümet ısrarla devam ederse biz de desteklersek başarıya ulaşmaması için bir sebep yok" değerlendirmesinde bulundu.

Yırcalı, sürecin iyi sonuçlanması halinde herkesin kazanacağını, aksi durumda ise tüm kesimlerin kaybedeceğini anlattı.

Terörün bitmesinin, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomiyi canlandıracağına dikkati çeken Yırcalı, şunları kaydetti:

"Çok önemli gelişmeler olacak. Zaten hareketlenmeler başladı. 2012 yılında yeni Teşvik Kanunu çıktığından bu yana ülke genelinde 4 bin 365 teşvik belgesi alındı. Bu belgeler, yaklaşık 60 milyar liralık yatırımları öngörüyor. Bu belgelerle 150 bin kişiye de iş sağlanıyor. Bunların önemli kısmı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde. Bu çözüm olduğu takdirde teşviklerin süreceğini de düşünürsek önemli yatırımlar olacak. Çözüm süreci, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası olacak. Oradaki gençler iş imkanı bulacak, yatırımlar olacak. Bölge ekonomisinde büyük patlamalar olacak. Yerli ve yabancı yatırımcılar, tarım, hayvancılık, gıda, enerji başta olmak üzere bölgenin rahatlamasını, yatırım yapmayı bekliyor. Yatırım için çok bakir bir bölge."

Editör: Haber Merkezi