Patent başvurusu özellikle farklı markaları olan veya markalara sahip olmak isteyen işletmeler için en önemli konulardan biridir. Bir firmanın bir markaya her anlamda sahip olduğunu kanıtlayan bu işlemlerden sonra alınan belge o markanın tapusu anlamına gelir. 10 yıl süre ile geçerli olan bu belge sayesinde başka kişiler o markanın ismini veya logosunu kesinlikle kullanamaz. Kullanan kişiler ise suç işlemiş olur ve haklarında yasal işlemler yapılır. Bir işletme birden fazla patente sahip olabilir. Alınan her patent sadece bir marka için geçerli olmakla birlikte aynı zamanda her biri 10’ar yıllık dilimlerde yenilenmelidir.

Yenileme işlemleri ise 10 yıl dolana 6 ay kala olan dönemde başlar. Bu süre içinde yapılmayan yenileme işlemleri o işletmenin o marka üzerinde haklarının düşmesine neden olur. Yapılan başvurularda gerekli tüm şartları karşılamak gerekir. Bu sebeple inceleme işlemleri 10 aya kadar sürebilir. Bu süre boyunca beklemek zorunda kalan başvuru sahipleri onay aldıkları takdire marka tescil belgelerini kullanmaya başlayabilirler. Her alanda faaliyet gösteren firmalar sahip oldukları markalar için bu belgelere sahip olmak zorundadırlar. Patent başvurusu işlemlerini nasıl yapacaklarını bilmeyen işletme sahipleri bu konuda her zaman uzman kişi veya kurumlardan yardım almalıdırlar. Bu sayede hem işlemler daha hızlı ilerler hem de olumlu sonuç almak daha kolay olur.

Patent Başvurusu Yapmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Sahip oldukları markalar hakkında patent başvurusu yapmak isteyen işletme sahiplerinin takip etmeleri gereken bir yol vardır. İşlemler adım adım ilerlemeli ve aynı zamanda hangi aşama da ne yapılması gerektiği bilinmelidir. Başvurularına olumlu yanıt almak ve işlemlerin kısa zaman içinde tamamlanmasını sağlamak isteyen kişiler bunun için mutlaka uzman desteği almalıdırlar. Başvuruların doğru yapılması ile inceleme işlemleri daha kısa süreceği için doğal olarak bu belgeye sahip olmak çok daha kolay olur. Gerekli belgelerin temin edilmesi gerektiği gibi aynı zamanda bu belgelerin üzerinde yer alan tüm bilgiler tam olarak doğru olmalıdır. Bu kontrollerin her biri titiz bir şekilde yapılmalıdır.

Patent başvurusunda takip edilmesi gereken adımlar şunlardır;

  • Kimlik fotokopisi, vekaletname veya marka bilgilerini barındıran belgeler temin edilir.

  • Başvurular şahsen Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılabildiği gibi aynı zamanda kurumun internet sitesine yapılır.

  • Kurumun inceleme işlemleri beklenir.

  • Varsa başka kişilerin itirazları dinlenir.

  • Herhangi bir sorun olmazsa başvuru onaylanır ve başvuru sahibi patent belgesini almaya hak kazanır.

Patent başvurusu işlemleri direk olarak işletme sahipleri tarafından yapılabildiği gibi aynı zamanda yasal yollar ile vekâlet verilen kişiler veya kurumlar tarafından da yapılabilir. Eğer patent başvurusu hakkında uzman desteği almak isterseniz o zaman dilediğiniz zaman Destek Patent uzmanlarına ulaşabilir ve taleplerinizi iletebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi