Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin 70 cente muhtaç ülke olmaktan çıkarak Merkez Bankası'nın kasasında 90 milyar doları olan güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, Balıkesir'de Manyas Ergili Pompaj Sulama tesislerinin temel atma törenine katıldı. Gala Aktivite Merkezi'nde gerçekleştirilen törendeki konuşmasına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kastamonu mitingininin ardından parti otobüsüne eşlik eden polis konvoyuna yapılan silahlı saldırıyı kınayarak başlayan Eroğlu, şehit olan Polis memurunun ailesine başsağlığı dileklerini sundu.

Bakan Eroğlu, 8.5 yıl önce ekonomi liginde 26. sırada devraldıkları Türkiye'yi bugün dünyanın 16 büyük ekonomisinden biri haline getirdiklerini hatırlatarak, bununla yetinmediklerini söyledi.


Eroğlu, "Başbakanımız bize bir hedef gösterdi. 2023'de Türkiye, dünyanın 10. büyük ekonomisi arasına yükselteceğiz. İnşallah bunu başaracağız. Çünkü bugünkü yerimiz ne bu şanlı Türk milletini, ne bizi tatmin etmiyor." dedi.

Dünya'da yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye'de hiçbir bankanın batmadığını ve yetimlerin bir kuruşunu dahi hortumlatmadıklarını anlatan Eroğlu, geçmişte bütçenin büyük bölümünün faizlere gittiğini hatırlattı.


Eroğlu, "Bütçenin yüzde 63'ü faize gidiyordu. Bunun altından kalkmak mümkün değildi. IMF 'e 23.5 milyar dolar borcumuz vardı. Borçlu insanın başı da eğik olur. IMF geçmişte her hükümüte baskı yapar, istediğini yaptırır, istediğini alır çeker giderdi. Hükümetimiz dedi ki, 'işimize gelirse seninle anlaşma imzalarız, gelmezse imzalamayız' dedi. Artık büyük bir Türkiye var. IMF'ne boyun eğecek değiliz. Borcumuz şu anda 5 millar dolara indi. Başbakanımız geçenlerde 'isteksek bunu da şu anda öderiz' dedi. Evet istersek şu anda bu borcu öderiz. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri 90 milyar dolara ulaştı. Nereden nereye geldik. Ülkemiz 70 cente muhtaç olduğu günleri de gördü. 3-5 milyon dolar için el açtığı günleri yaşadı. O günler geride kaldı. Biz o günlerin defterini kapattık." diye konuştu.


İşçi ve memurların maaşlarından Konut Edindirme Yardımı (KEY) adı altında kesilen paranın iktidara geldiklerinde 13.5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Eroğlu, bunu geri ödemek istediklerinde belgeleri bulamadıklarını belirtti. ''Nasılsa bu paralar ödenmez'' diye bazı evraklar kaybolmuş'' diyen Eroğlu, Başbakan'ın 'hiç kimsenin hakkı zayi olmasın' direktifiyle bu ödemelerin yapıldığını kaydetti.

Eroğlu, "Hem borçları ödüyoruz, bir taraftan hortumlanmış bankaların devletin garanti ettiği tasarruf sahiplerine ödeme yapıyoruz, hem de Merkez Bankası'nın kasasını dolduruyoruz. İşte farkımız bu. Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkına en iyi şekilde sahip çıkan hükümetiz." dedi.

Ülke genelinde yatırımların dolu dizgin gittiğini söyleyen Bakan Eroğlu, sağlık, eğitim, ulaştırma alanlarında gerçekleştirilen yatırımları örnekler vererek anlattı. Eroğlu, ''Sağlıkta ve ulaştırma alanında muhteşem bir çığır açtık. Milli Eğitimin bütçeni 5 kat arttırdık. Üniversitesi olmayan il kalmadı. TOKİ, ülke genelinde altyapısı sağlam, depreme dayanıklı 482 bin konut yaparak destan yazdı. Başbakanımızın ustalık döneminde bu 500 bin konuta ulaşacak. Bunlar Türkiye'de neler yapıldığının açık ve net göstergesi. " ifadesini kullandı.

Diğer bakanlıkların yaptığı hizmet ve yatırımlar yanında bakanlığının da destansı yatırımlar gerçekleştiğine işaret eden Eroğlu, 920 dev tesisi açarak milletin hizmetine sunduklarını bildirdi. Bunlardan 194'ü baraj ve gölet olduğunu belirten Eroğlu, Türkiye'nin en yüksek barajı yanında dünyanın sayılı barajları arasındaki Adnan Menderes barajının kendi dönemlerinde yapıldığını hatırlattı.


Türkiye'de 32 milyon vatandaşa su temin ettiklerine dikkat çekerek İzmir'in su problemini de kendilerinin çözdüğüne dikkat çeken Eroğlu, bu işleri yaparken Türkiye'nin 2050 ve 2060'lı yıllarını düşündüklerini kaydetti. Eroğlu, İstanbul'un da 2060 yılına kadar sunu sorunu yaşamıyacağını açıklayarak, "Şu anda 14 milyon nüfusu olan İstanbul, 35 milyon nüfusa ulaşıncaya kadar su sıkıntısı diye birşey yaşamıyacak. Daha da yapacağımız işler var. Yapacağız. Çünkü biz yapmıştık. Yaptık. Yapıyoruz. Yapacağız. Bizim parolamiz bu. Bizim işimiz hizmet. Gücümüzde sizlerseniz. '' dedi.

Bakan Eroğlu, KÖYDES projesi kapsamında ise 6 milyar liralık harcamaya yapılarak köylerin yol ve su sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu ve dünyanın en büyük ağaçlandırma seferberliğini Türkiye'nin imza attığını söyledi.

Yangınlarla mücadele gücünü 5'e kaltadıklarını açıklayan Eroğlu, "Sadece Türkiye'de değil, komşu ülkelerde bile yangın olduğunda hemen Başbakanımızı arıyorlar. Başbakınımız dabize talimat verdi. Gittik, Rusya, İsrail, Suriye ve Yunanistan'daki yangınları biz söndürdük. Hepsine ilk önce biz ulaştık. Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Türkiye büyüyor. İnşallah daha da büyüyecek. Hepbirlikte çalışacağız'' diye konuştu.


Eroğlu, iktidarları döneminde Balıkesir'e bakanlığının ve diğer bakanlılıkların gerçekleştirdiği yatırımları rakamlar vererek anlattığı konuşmasında, ''Balıkesir'e yapılan yatırımları okurken, yorulursanız karışmam'' diyerek salonda bulunan kalabalıktan bu hizmetlerin büyüklüğünü görmelerini istedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği yatırımlardan örnekler veren Bakan Eroğlu, bu sırada salonda bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürü (DSİ) genel Müdürü İsmail Uğur'a dönerek, ''İsmail bey haberiniz olsun, bunlar bizi geçecekler'' diye takıldı.

Türkiye'nin 2023'e hazır olduğunu dile getiren Eroğrul, "Balıkesir hazır mı?'' diye seslendiği kalabalık ''Hazırız'' karşılığını verdi.

Bakan Eroğlu, daha sonra, Ergili Pompaj Sulaması projesinin temelini atmadan önce işin yapımını üstlenen müteahhit firma yetkililerini sahneye çağırarak, işi tahmin edilen süreden daha önce bitirmelerini için pazarlık yaptı.

Eroğlu, bölgedeki Aksakal beldesi ile Ergili, Doğaköy ve Karaçalılık köylerine ait arazilerin sulamasını yaparak ülke ekonomisine yılda 14 milyon 701 bin liralık katkı sağlayacak ve 30 Eylül 2013'te tamamlanması hedeflenen projeyi 3.3.2013'te bitirmeleri için söz vermelerini istediği firma sahipleriyle taahütname imzaladı.


Bakan, sahneye kurulan butonlara Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Vali Vekili Ali Osman İşsen, DSİ Genel Müdürü İsmail Uğur ve diğer yetkililerle birlikte basarak Ergili Pompaj Sulaması'nın temelini attı. Törenin yapıldığı yerin bahçesine dikilen ağaca protokol üyeleriyle birlikte toprak atan Bakan, karayoluyla Balıkesir'den ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi