Susurluk'ta "yoldan para bulma" dönemi bitti!

SUSURLUK ekonomisi alarm vermeye başladı. İzmir-İstanbul Otoyolunun açılmasıyla birlikte karayolundaki araç yoğunluğu azaldı. Çok sayıdaki dinlenme tesisleriyle müthiş hareketliliğin yaşandığı Balıkesir-Susurluk-Bursa yolunu kullanan araç sayısı yarı yarıya düştü.

EN YOĞUN YOLDU
Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğünün verilerine göre, önceki yıllarda özellikle yaz sezonu günlük 45 binlere kadar çıkan araç sayısı 14 bin ile telaffuz edilmeye başlandı. 

Yıl boyunca yoğun bir araç trafiğinin söz konusu olduğu Balıkesir - Susurluk karayolu; İstanbul, Bursa, Bandırma yerleşmelerini Balıkesir üzerinden Manisa, İzmir ve Edremit’e bağlıyor.

SON 3 YILIN VERİLERİ
Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarına göre ise, 2018 yılında Susurluk karayolundan geçen araç sayısı 13 milyo 162 bin 361.

Bu sayı 2019 yılında 13 milyon 891 bin 779  olarak gerçekleşti.

Otoyol açıldıktan 1 yıl sonra ise  2020'de Susurluk yolunu kullanan araç sayısı 8 milyon 434 bin 247 oldu. 

DİNLENME TESİSLERİ KEPENK İNDİRİYOR


Bu karayolu boyunca araçların ve yolcuların ihtiyaçlarına hizmet veren çok sayıda dinlenme tesisi ve akaryakıt istasyonu bulunuyordu. 
Üç yıl öncesine kadar sayıları 50'yi bulan bu tesislerden bir çoğu, İstanbul-İzmir otoyulunun devreye girmesiyle birlikte teker teker kapanmaya başladı. 

İSTİHDAM ve EKONOMİYE KATKI

Yapılan araştırmalara göre, yol boyu işletmelerinde kışın yaklaşık 2 bin, yaz aylarında ise 5 bin kişi çalışıyordu. Gebze-İzmir Otoyol Projesi’nin tamamlanması ile Balıkesir-Susurluk duble devlet karayolundan geçen araç sayısı giderek azalmaya başladı. Bu kapanan işletmeleri beraberinde getirirken yüzlerce kişinin işşizler ordusuna katılmasına yol açtı. 

BUGÜN YÜZDE 40, GELECEKTE YÜZDE 70

İstanbul-İzmir Otoyolunun 4 Ağustos 2019 tarihinde tamamen açılmasıyla birlikte devlet yolunu kullanan araç sayısında yüzde 40'ın üzerinde düşüş oldu.

Bu rakamın önümüzdeki yıllarda yüçde 70 civarında azalması beklendiğinden işletmelerin önemli bir kısmı kapanacak, küçülecek ve işgücü talebi de önemli ölçüde azalacak. 

YENİ YOL HARİTASI

İlçedeki ekonomik hareketliliğin ve istihdamın devam ettirilmesi amacıyla yeni bir yol haritasının belirlenmesi şart. 
Bu yöndeki önerilerinden birini ise, yörenin koşullarına uygun kurulabilecek hayvancılığa dayalı sanayi işletmeleri oluşturuyor. 

Editör: Haber Merkezi