Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, bölgesel istişare toplantısı Balıkesir’de gerçekleştirildi.
Balıkesir Termal Asya Otel'de düzenlenen istişare toplantısına tohum sektöründe yer alan çok sayıda firma katıldı.
Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Manisa, Uşak, Bilecik ve Kocaeli'den gelen sektör temsilcilerine hitap eden Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, 2010 yılını değerlendirdi.
Tohumculukta sertifika ve pazarlama konusundaki hizmetlerin TSÜAB'a devredilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirten Aygun, sebze tohumundaki katma değerin yüzde 1'e düşürülmesi için de çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

2010 yılında tohum sektöründeki işyerlerine uygulanan elektrik tarifesinin 'Tarım Abone Grubu' altında değerlendirilmesi içinde girişimlerde bulunduklarını belirten İlhami Özcan Aygun, "Ziraat Bankası tarafından kullandırılan sübvansiyonlu kredilerin kullandırılma kolaylığı sağlanması konusunda banka yetkilileri ile protokol çalışmalarımız sürüyor.

Bakın, her şeyden önce şu var ki bu sektörün temsilcileri bizleriz. Sorunuz varsa bize sorun. Basında tohumla alakası olmayan, spor programı yapanlar kendilerini sıçratacak konu olarak tohumu buldular." dedi.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı'nın Nevşehir Üniversitesi'nde domates ile ilgili açıklamalarını talihsiz olarak niteleyen TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, 2011 yılında katılacakları ulusal ve uluslar arası fuarlarla tohumculuk sektörünün en parlak dönemini geçirmesini beklediğini söyledi.

Tohum konusunda yapılan açıklamalara tepki gösteren Aygun, şunları söyledi: 
"Bu ülkede tohum üretilmiyor diyerek felaket tellalığı yapılıyor. O zaman biz neden buradayız, siz neden buradasınız. Rusya'ya bavullarla tohum gidiyor. Ortadoğu ülkelerine tohum gidiyor. Bildiğin bavul ticareti bu. Bu sektör 75 milyon nüfusa bakıyor. Bir de 35 milyon turiste bakıyor. Peki neden bu insanların emeğine saygı duyulmuyor? İnsanlar bizim gücümüzü bilmiyorlar, kendimizi iyi anlatalım. Sayın Bakanımız, Sudan'da çeltik tohumu var dedi. Biz gönderdik. Zamanında dışarıdan alınıyordu, artık o köprülerin altından çok sular aktı. Ancak bu görülmek istenmiyor.”
Editör: Haber Merkezi