Bu yılın ilk yedi ayında Türkiye geneli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 oranında düşüş sergileyerek 660 bin 595 adede geriledi. Bu dönemde gerçekleşen satışların yalnızca 200 bin 550 adedi sıfır konut satışlarından oluştu. Son iki yılda ağırlığı gittikçe artan ikinci el satışların toplam satışlar içerisindeki payı, 2021 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 69,6 oldu. Konut satış fiyatlarında son bir yıldır devam eden ralliden sonra şimdi de bazı bölgelerde kiralık konut fiyatlarında anormal artışlar görülmeye başlandı. Özellikle büyük şehirlerde merkezi konumda bulunan semtlerde kentsel dönüşüm projelerinin eş zamanlı olarak hayata geçmeye başlaması ve bir buçuk yıl aradan sonra üniversitelerin yüz yüze eğitime dönmesi gibi nedenlerle kiralık konutlara olan talepte patlama yaşandı. Kiralık konuta olan talebe göre arzın çok yetersiz kaldığı belli ilçe ve semtlerde fiyatlar fahiş seviyelere ulaştı. Örneğin, İstanbul’da Esenyurt, Beylikdüzü, Pendik, Kartal gibi çevre ilçelerde kiralık veya satılık ev bulmak bir sorun değilken özellikle öğrencilerin büyük rağbet gösterdiği Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde şu dönemde kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı. Diğer yandan maliyetlerdeki artışlar inşaat firmalarını bile isyan ettirdi. İMKON öncülüğünde müteahhitler 15 gün süreyle iş durdurma eylemine başladılar. TUİK tarafından son açıklanan inşaat maliyet endeksi son bir yılda yüzde 42,5 düzeyinde artış kaydedildiğini gösteriyor. Yabancılara yapılan konut satışları ise bu yıl rekora koşuyor.

Balıkesir satılık daire fiyatları ne kadar?

 Balıkesir satılık daire fiyatları ortalaması Temmuz ayında 3+1 daireler için 460.000 TL oldu. Balıkesir ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 41,6 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre Balıkesir’in en çok konut satılan ilçesi olan Edremit satılık daire fiyatları yıllık yüzde 45,8 oranında artış gösterdi. Edremit ilçesinde 3+1 dairelerin Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 486.500 TL seviyelerinde gerçekleşti. Bandırma’da satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 34,2 artış sağlarken 3+1 daireler için Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 329.000 TL düzeyinde seyretti. Merkez ilçe Altıeylül konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 29,7 oranında artış kaydetti. Altıeylül’de 3+1 dairelerin Temmuz ayı fiyatları ortalama 453.500 TL şeklinde oluştu. Karesi’de daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 31,5 artış gösterirken 3+1 dairelerin Temmuz ayı ortalama satış fiyatı 391.000 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Balıkesir kiralık ev fiyatları ne kadar?

Balıkesir kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 22 oranında artış sağladı. Balıkesir kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Temmuz ayında 1.550 TL düzeyinde oluştu. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Erdek oldu. Erdek’te kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 37 oranında artış kaydetti. Edremit’teki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 28 oranında artış gösterirken Bandırma’da kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 21 seviyelerinde gerçekleşti. Altıeylül kiralık ev fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 19 düzeyine ulaştı.

Balıkesir konut satış rakamları

Balıkesir ili genelinde konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46,7 oranında düşüş kaydederek 2 bin 621 adede geriledi. Balıkesir’de satılan yeni konut sayısı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,4 oranında azalarak 827 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 31,5 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Temmuz’da 13 bin 23 adet konut el değiştirdi. Balıkesir Temmuz ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 82,6 oranında azalarak 432 adet olarak gerçekleşti. Balıkesir genelinde ipotekli satışların Temmuz ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 16,5 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Temmuz ayında Balıkesir’de toplam 2 bin 189 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 oranında bir düşüş gösterdi.

Yılın ilk yedi ayında Balıkesir genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 oranında azalarak 15 bin 356 adede geriledi. Balıkesir’de Ocak-Temmuz döneminde satılan sıfır konut sayısı 4 bin 821 olurken bu rakam yüzde 8,1’lik bir artışa işaret etti. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65,2 düşüş göstererek 2 bin 564 oldu.

Balıkesir’de 2019 yılında satılan toplam konut sayısı 29 bin 69 olurken 2020’de bu rakam yüzde 11 oranında artış kaydederek 32 bin 264 adede ulaşmıştı. 2019’da Balıkesir genelinde sıfır konut satışları 8 bin 115 adetken 2020 yılında yüzde 6,3 artış sergileyerek 8 bin 624 şeklinde gerçekleşmişti. Balıkesir’deki ipotekli konut satışları 2020’de yüzde 69,1 artış göstererek 10 bin 975 adede çıkmıştı.

2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Balıkesir’de yılda ortalama 28 bin 39 konut satılırken bu rakam 2020’de 32 bin 264 adede ulaşarak rekor kırmıştı.

Maliyetler inşaat sektörünü isyan ettirdi

Son olarak Haziran ayı verilerine ilişkin açıklanan inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 2,9 oranında artış sergilerken yıllık olarak yüzde 42,5 düzeyinde artış kaydetti. Girdi maliyetlerindeki artış ise bu rakamın da üzerinde gerçekleşti. Yine TUİK tarafından açıklanan inşaat malzeme endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53,7 artış gösterdi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre girdi fiyatlarındaki fahiş artışları protesto etmek üzere inşaatların 24 Eylül tarihine kadar 15 gün süreyle durdurulması kararı alındı.

Ekonomik faaliyetlerin normalleşmesi sürecinde konut satışlarının beklenildiği ölçüde artmaması da bu maliyetlerin tolere edilebilmesini zorlaştırıyor. Faiz oranları nedeniyle ipotekli satışlar düşük düzeylerde seyrediyor. TUİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre bu yılın ilk yedi ayında gerçekleşen ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,6 oranında azalarak 124 bin 721 adede geriledi. Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelindeki ipotekli satışlarının toplam konut satışları içerisindeki payı 18,9 oldu.

Çanakkale satılık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 34,2 oranında artış gösterdi. Her şeye rağmen sektörde yeni yatırımlar durmuş değil. Balıkesir genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77,7 artışla 2 bin 104 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 40,3 artışla 8 bin 536 oldu. Rakamlar müstakil konutlara olan talebin arttığını gösteriyor.

Yabancılar konut almaya koşuyor

Yabancıların konut alımları Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artış göstererek 24 bin 983 adede ulaştı. Temmuz ayında 712 konut alımı ile ilk sırayı Iraklılar alırken Irak vatandaşlarının toplam alımlar içerisindeki payı yüzde 15,6 oldu. İranlılar, Temmuz ayında 619 konut satın alarak ikinci sırada yer aldılar ve toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 13,6 şeklinde gerçekleşti. Temmuz ayında ülkemizde 365 konut satın alan Ruslar yüzde 8 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Temmuz’da yabancıların en çok konut satın aldığı illerimiz sırasıyla İstanbul, Antalya, Ankara, Mersin ve Bursa oldu. Yabancılar Temmuz ayında İstanbul’da bin 951 konut satın alırken yılın ilk yedi ayında mega kentimizde satın aldıkları toplam konut sayısı 12 bin 59 oldu.

Popüler emlak arama motoru Flatfy, kiralık ya da satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki fiyatlamalara ilişkin raporlar hazırlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, tüm emlak ilan sitelerinde yayınlanan ilanları toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok daha kolay hâle geliyor.

Editör: Haber Merkezi