Kepsut'ta bulunan L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlü ve tutuklular burada bulundukları süre içinde üretime katılıp bir şeyler üretmenin mutluluğunu yaşarken, tahliye olduktan sonra kendilerini bekleyen yeni hayatlarına da hazırlık yapıyor.
Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu kapılarını YENİ GAZETEM muhabiri Otağ Fırıncıoğulları'na açtı. Yaklaşık bin 244 tutuklu ve mahkumun kaldığı, 255 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna misafir olduk.
YENİ HAYATLARINA
BURADA HAZIRLANIYORLAR
Kimi zaman cezaevleri çok ihmal edilse de son yıllarda yapılan düzenlemelerle insanlara verilen değer cezaevlerini daha sağlıklı ve insan odaklı bir yapıya kavuşturdu. Ceza İnfaz Kurumunda kaldıkları süre içinde hükümlü çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırılması amacıyla da bir çok kurs etkinlik ve atölyeler açılmış. Bu atölyelerde mahkum ve tutuklular adeta bir fabrikada çalışıyor gibiler. Mahkumların, kendilerini geliştirmeleri ve bir beceri elde edebilmeleri için büyük çaba sarf ediliyor. Burada kazandıkları becerileri ve yeteneklerini ceza süresi bitiminde başlayacakları yeni hayatlarında iş bulma imkanı sağlıyor.
FİLMLERDE GÖSTERİLEN
CEZAEVLERİ GİBİ DEĞİL
Girişte L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurum öğretmeni Erkan Bingöl tarafından karşılanarak, refakatinde Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Dolunay'ın odasına gittik. Kepsut Cezaevi girişinden itibaren filmlerde gördüğümüz klasik infaz kurumu havasından çok uzak bir görüntü sergiliyordu. Dolunay, müdürlüğünü yaptığı L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 310'u tutuklu ve 934'ü hükümlü olmak üzere toplam bin 244 kişinin kaldığını belirterek, "12-18 yaş arası 18 çocuk tutuklumuz, 25'i hükümlü 31 kadın ve yine biri bayan olmak üzere 23 ağırlaştırılmış hükümlü bulunuyor" dedi.
KURUMDA 8 ATÖLYE, 5 DERSLİK
VE KÜTÜPHANE BULUNUYOR
Kepsut'a 17 Nisan 2010 tarihinde 360 hükümlü ve tutuklunun nakil edilmesiyle hizmete açıldığını belirten Mustafa Dolunay, "Balıkesir Kapalı Ceza İnfaz kurumunda Ana Binası, Jandarma Bölük Komutanlığı Hizmet Binası, Ziyaretçi Kayıt Kabul Binası, Üç Blok Toplam 60 Daire Personel Lojmanı, Çocuk Oyun Alanı ve Yeşil Alan bulunuyor. Ceza İnfaz Kurumu Ana binası toplam 6 bloktan meydana geliyor. İçerisinde bir spor salonu ve çok amaçlı salon, 2 açık çim futbol sahası, 8 çalışma atölyesi, 1 kreş, 5 derslik ve bir kütüphane yer alıyor. Kurumumuzda bir Kurum Müdürü, 4 Kurum 2. Müdürü, bir İdare Memuru, bir Muhasebe Yetkilisi, bir Psikolog, iki Öğretmen, iki Sosyal Çalışmacı, biri bayan 18 İnfaz ve Koruma Baş Memuru, 25 Bayan İnfaz Koruma Memuru, 185 Erkek İnfaz ve Koruma Memur, bir Sağlık Memuru, bir Ambar Memuru, bir Aşçı, 5 Teknisyen ve 4 Şoför, bir Kaloriferci, 4 Katip ve diğer görev yapanlar olmak üzere toplam 283 personel görev yapıyor" dedi.
İLK DURAĞIMIZ MUTFAK
VE YEMEKHANE OLDU
İçilen çaylar eşliğinde Mustafa Dolunay'ın verdiği bilgilerin ardından Kepsut L Tipi Ceza İnfaz Kurumunu dolaşmaya başladık.
Kurum Müdürü Mustafa Dolunay, mahkum ve hükümlülerin hayata tutunmalarını sağlamak ve onların buradaki yaşamlarını kolaylaştırmak için her türlü imkanın sunulduğunu belirterek, "Yemekten, telefon görüşmelerine kadar bir çok konuda sağlanan bu imkanlardan mahkum ve tutuklular en üst seviyede yararlandırılıyor. Bu da mahkumların çok daha mutlu ve verimli olmalarını sağlıyor" dedi. İlk olarak yemekhane ve mutfak bölümüne gittik. Sanılandan çok daha büyüktü. Her gün ortalama bin 500 kişilik yemek pişirilen mutfağın aslında küçük olması da düşünülemezdi.
GÜMÜŞ ATÖLYESİ
Mutfak bölümünden sonra Yarı Değerli Taş İşleme Atölyesini ziyaret ettik. Burada gümüş çeşitli değerli taşlarla süslenerek kolye, yüzük, gerdanlık, künye ve benzeri şekillerde hazırlanarak hediyelik hale getiriliyordu. Selam vererek içeri girdiğimizde kader mahkumu tabir edilen atölye çalışanları içten gülüşleri ve yine sıcacık bir merhabayla karşıladılar. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alıp atölye bölümlerini dolaşırken, hepsinin gözlerinde emek vererek üretim yapmanın mutluluğu okunuyordu. Kurumda cezadan çok eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin ön planda tutulduğu belli oluyordu. Gümüş atölyesine gelen Obsidyen, Kuvars kristal, opal, rodonit, jasper ve ametist türü taşlar ham halde geliyor burada taş dilimleme, şekillendirme, cile ve zımpara, tamburlama ile tesviye makinaları kullanılarak çeşitli işleme evrelerinden geçirilerek gümüşle birleştirilerek eşsiz güzellikte takılar oluşturuluyor.
İLK GÖSTERİLERİNE HAZIRLANIYORLAR
Gezeceğimiz yerler çok olduğu için vedalaşarak, gümüş atölyesinden ayrılarak, mahkum ve tutukluların boş vakitlerini değerlendirdikleri başka bir salona geçtik. Burada eğitmen Harun Kocakurt nezaretinde tutuklu ve hükümlülere halk oyunları kursları veriliyordu. 1 Haziran'da ilk gösterilerini yapacakları için hummalı bir çalışma içindeyken bulduk onları. Tutuklu ve mahkumların mahkumiyet süreleri boyunca özgür kaldıktan sonra yaşamlarını rahat bir biçimde sağlayabilmeleri için meslek edindirme kurslarına önem verdiklerinin altını çizen Kurum Müdürü Dolunay, "Tutuklu ve mahkumlarımızın mesleki eğitimine ayrı bir özen gösteriyoruz" dedi.
800 KİTAPLI DEV KÜTÜPHANE
Kütüphanenin günün belirli saatlerinde ders çalışabilmeleri ve kitap okuyabilmeleri için hükümlü ve tutuklulara açıldığını belirten Dolunay, "Eğitimini devam ettiren hükümlüler hem zamanlarını değerlendiriyor hem de diploma sahibi olarak serbest hayatlarına geri döndükleri zaman diğer hükümlülerden bir adım önde oluyor. Hali hazır durumda hükümlü ve tutukluların faydalanması için kütüphanemizde 800 kitap bulunuyor."
İHTİYAÇLARINI KANTİNDEN KARŞILIYORLAR
Cezaevindeki en büyük gereksinimlerden biri de alışveriş yani kantin. Hükümlü ve tutukluların tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere düzenlenen kantinde mevzuatın izin verdiği ve ceza infaz kurumunda kullanabildikleri tüm ihtiyaçlarını bulunuyor.
İSTEYEN SPOR DA YAPABİLİYOR
Cezaevinde bulunan çok amaçlı spor salonunda kötü hava şartlarında çim sahadan yararlanamayan tutuklu ve hükümlüler boş zamanlarını değerlendirmek için çeşitli spor aktiviteleri yapıyor.
SAĞLIK HERŞEYDEN ÖNEMLİ
Kurumda tutuklu ve hükümlülerin sağlık kontrolleri, muayene, teşhis, tetkik ve tedavilerinin yapıldığı tam donanımlı bir revir bulunuyor. Kurum Müdürü Mustafa Dolunay, "Kurumumuz revirinde hafta içi her gün rutin muayene ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmekte olup ihtiyaç duyulması halinde ileri tetkik ve tedavi için hükümlü ve tutuklularımız devlet ve üniversite hastanelerine sevk edilerek tedavileri tamamlanmaktadır" diye konuştu.
MESLEKİ KURS VE EĞİTİMLER
Cezaevinde 75 kişinin ilköğretime devam ettiğini söyleyen Dolunay, "Şu anda 130 kişi açık öğretim lisesine, 35 kişide açık öğretime devam ediyor."
Ayrıca birinci ve ikinci kademe olmak üzere okuma yazma kurslarının da sürdürüldüğünü kaydeden Dolunay, "Balıkesir İşkur İl Müdürlüğü işbirliği içerisinde eğitim ve iyileştirme kapsamında hükümlü ve tutuklular için kurulan Bilgisayar Teknolojisi Sınıfında bilgisayar kursu eğitimleri verildi.
Kurumumuzda temel eğitim, mesleki eğitim ve sosyal-kültürel alanlarda açılmakta olan tüm kurslar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde sürdürüyoruz" dedi.
OTOPSİ KIYAFETLERİNİ
ONLAR DİKİYOR
Ceza İnfaz Kurumunda kalan tutuklu ve hükümlüler çalışarak üretiyor, üreterek de kazanmanın mutluluğunu yaşıyor, demir parmaklıklar arasında kurulan atölyelerde. İş yurdu bünyesinde faaliyet göstermekte olan Dikim Atölyesinde Adli Tıp Kurumunda kullanılmakta olan tek kullanımlık otopsi kıyafeti dikimi yapılıyor. Aynı zamanda hükümlü ve tutuklulara meslek edindirme amacıyla konfeksiyon işçiliği kursları düzenleniyor. Bu kurslara katılan hükümlü ve tutuklulara dikiş makinası, overlok makinası, kesim makinaları gibi konfeksiyon atölyelerinde kullanılmakta olan makinaların kullanımı ve bakımları öğretiliyor.
Kepsut L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mustafa Dolunay, dikim atölyesiyle ilgili olarak, "Kurumumuz Dikim Atölyesinde bayan hükümlü ve tutuklular dikim ve tamamlanan ürünlerin paketleme işlemlerini yapmakta iken diğer bir atölyede de yeni bayan hükümlü ve tutuklular tarafından dikilen ürünlerin ön hazırlıkları ve kesim işlemleri erkek hükümlü ve tutuklular tarafından yapılmaktadır" dedi.
> Otağ FIRINCIOĞULLARI