TUSKON ve TOBB'un 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde organize edilen Ticaret Fuarı ve İş Forumu yeni işbirliklerine sahne oldu.
Türkiye'nin doğu ile batı arasında köprü olma fonksiyonunu kuzeyde fakir ülkelerin sözcüsü olarak genişletmeyi amaçladığı konferansa 197 ülke, 41 devlet ve hükümet başkanı, 47 uluslararası örgüt başkanı ve 10 bine yakın delege katıldı.
3 BİN 200 İŞADAMI İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI
On yılda bir düzenlenen konferansta bugün nüfusu bir milyara ulaşan 48 yoksul ülkenin kalkınmasına yardımcı olacak kalkınma haritası tartışıldı ve ikili iş görüşmeleri yapıldı. Forum'da 48 ülkeden en az gelişmiş, 149 ülkeden ise az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden olmak üzere toplam yerli-yabancı 3 bin 200 işadamı ikili görüşme yaptı.
Birleşmiş Milletler, bu yılki konferansa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarciklioğlu , TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn`un da aralarında bulunduğu, çok sayıda iş adamı katıldı.
ZİRVEYE GÜL BAŞKANLIK ETTİ
Zirveye başkanlık eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zengin ülkelere, fakirlerle dayanışma çağrısı yaptı. Açlık ve hastalık gibi yapısal problemlerle ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, 10 yıl içinde fakir ülkelerin sayısı azaltılmaz ve buralarda yaşayan insanların hayat standardı yükseltilmezse dünyanın büyük bir güvenlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
En az gelişmiş ülkelerin özel sektör ayağında yeni iş fırsatları yaratmak ve ortaklıklara teşvik etmek amacıyla düzenlenen ve 48`i en az gelişmiş ülkelerden olmak üzere yaklaşık 197 ülkeden 3200 işadamının katıldığı konferans, 5 gün boyunca farklı sektörleri bir araya getirerek sona erdi.
İŞ GÖRÜŞMELERİ YENİ YATIRIMLARIN KAPISINI ARALADI
Toplantıya katılan devlet ve hükümet başkanları sorunları ve çözüm yollarını masaya yatırırken işadamları da Türk meslektaşlarıyla ticari ilişkileri üst seviyeye çıkarmak için görüş alışverişinde bulundu. Bu kapsamda TUSKON'un organize ettiği iş görüşmeleri yeni yatırımlara kapı araladı. Başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki üst düzey işadamları, görüşmeler sonucunda önemli bağlantılara imza attı.
Asya, Afrika ve Pasifik bölgelerinden binlerce işadamını Türk meslektaşlarıyla bir araya getiren Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında yeni bir zirveye daha ev sahipliği yaptı. 
İkili iş görüşmelerine 48 ülkeden yaklaşık 3 bin işadamı katılırken, görüşmeler için de 545 ayrı masa kuruldu. İş görüşmelerine dünyanın her noktasından en az gelişmiş ülkelerden 605 iş adamı katıldı. En az gelişmiş ülkelerden Afganistan'dan, Bangladeş, Yemen, Brundi,Çad ,Etiyopya gibi 35 ülke yetkilileri ise stand açarak kendi ülkeleri ve ürünlerini sergileme imkanı buldu. Az gelişmiş ülkeler olarak Rusya,Bosna Hersek, Mısır , Kazakistan, Fas, Güney Afrika, Irak, Suudi Arabistan gibi az gelişmiş ülkelerden 559 firma sahibi, Türkiye'den 105 firmanın açmış olduğu stantları ziyaret etti.
GESİAD ÜYELERİ 191 İŞ GÖRÜŞMESİ YAPTI
Balıkesir'den Turyağ ve Döşemenler Tarım Makinaları stant açarak ürünlerini sergiledi. Ayrıca Ay Kimya Gıda Pazarlama, Cevher Süt Sağım Makinaları, Dileksan Kağıtçılık, Erdil Akü, Ermişler Doğaltaş ,Ferah Plastik, Karesi Asansörleri, Kay Süt, Platin Kolonyaları, Saypet Makinları, Şen Tarım Makinaları firmaları ikili iş görüşmelerine katıldı.
İkili ticari iş görüşmelerine yoğun ilgi gösteren GESİAD'lı işadamları farklı ülkelerden gelen iş adamlarıyla toplam 191 ikili iş görüşmesi yaptı.
--------------------------------------------
FUARA KATILANLAR NE DEDİ:
--------------------------------------------
SÖZAT: TURYAĞ'I DAHA İYİ TANITTIK
Turyağ Gıda San. ve Tic. A.Ş. Dış Ticaret Müdürü Tuğrul Sözat, Turyağ olarak TUSKON'un düzenlemiş olduğu 'Dış Ticaret Zirvelerine' her yıl katıldıklarını, her geçen yıl organizasyonun daha iyi olduğunu belirterek, "Gerek ikili iş görüşmelerinde gerekse stantları ziyaret eden ülke temsilcileri nezdinde faydalı görüşmeler yapılmış olup çeşitli bağlantılar kurulmuştur. Özellikle Filistin, Madagaskar, Gana, Gine, Senegal, Mısır, Afganistan, Yemen, Sudan, Kongo, Komorlar, Çad, Benin, Angola ve Bangladeş gibi çeşitli ülkelerden gelen iş adamları ile yapılan görüşmeler neticesinde ürünlerimizi tanıtma fırsatı bulmamızın yanında bu ülkelerde distribütörlük ve bayilik teklifleri de aldık. Görüşmelerimiz fuar sonrasında da sürmekte olup verimli bir fuar geçirdiğimizi düşünüyoruz. Dileğimiz biz ve bizim gibi Türk şirketlerinin gelişmekte olan bu ülkelerde kalıcı ve faydalı yatırımlar yapmalarıdır. Etkinliklerin daha verimli bir şekilde sürmesi dileğiyle TUSKON'a ve GESİAD'a teşekkür ederiz" dedi.
AKALTUN: GÖRÜŞMELER VERİMLİ GEÇTİ
"BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Programı"na katılan Kay Süt firması Dış Ticaret Müdürü Mahir Akaltun ikili iş görüşmelerinin çok verimli geçtiğini söyledi.
İlk defa böyle bir organizasyona katıldığını anlatan Akaltun , farklı coğrafyalardan ve farklı milletlerden birçok firmayla görüştüklerini, görüşmelerin kendi firmaları adına ufuk açıcı olduğunu söyledi.
YİĞİT: İLK KEZ KATILDIM, BUNDAN SONRA DA KATILACAĞIM
Platin Kolonyaları sahibi Ömür Yiğit ise "Öncelikle bu organizasyonu düzenleyenlere çok teşekkür ederim. Görüşmelere GESİAD'daki arkadaşların ısrarı ile gitmiştim. İyi ki de ısrar etmişler, bence zamanımız yok deyip geçiştirmemek gerekir, KOBİ'lerin gelişmesi ve ihracatın artması için bu görüşmeleri bundan böyle daha çok önemseyeceğim, bu tür organizasyonlar insanların ufku açılıyor. Yaptığınız bir anlaşma ile çok ciddi ciro rakamlarına ulaşabiliyorsunuz" dedi.
İlk defa böyle bir organizasyona katıldığını anlatan Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: "Görüşmeler çok verimli geçti. Daha önce birçok ismini duymadığım ülkelerin işadamlarıyla ikili iş görüşmesi yapma imkanı elde ettik. Kamboçya ve Sudan'dan bir firmayla ön anlaşma yaptık. En kısa zamanda bu ülkeleri ziyarete gideceğim. Bundan sonra GESİAD'ın ve TUSKON'un düzenleyeceği bütün organizasyonlara katılacağım."
AYMAN: STAND AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Dileksan Kağıçılık firma sahibi Bülent Ayman daha önceden düzenlenen TUSKON'un Dış Ticaret Zirvesi iş görüşmelerine katıldığını, her geçen yıl daha profesyonelce organizasyon yapıldığını, her yıl yeni ülkelerin ve firmaların katıldığını, çok verimli iş görüşmeleri yaptığını, bu tür iş görüşmelerinin firması adına yeni hedefler koymasına vesile olduğunu, bundan sonraki programlarda ikili görüşmelerin yanı sıra stant açmayı da hedeflediklerini söyledi.
ŞEN: MÜKEMMEL BİR ORGANİZASYON
Şen Traktör firması sahibi Levent Şen ise, "Mükemmel bir organizasyon, gelen iş adamlarının hepsi dünya'nın parlayan yıldızı Türkiye ile iş yapmayı kesinlikle arzuluyor. Her yapılan ikili iş görüşmemizde bu kesinlikle hissedilir boyuttaydı. Programa katılan ülke firmalarıyla ikili iş görüşmelerimiz devam ediyor. Muhakkak bu firmalarla iş bağlantısı yapacağız kanaatindeyim" dedi. 
BOYAR: TÜRKİYE'YE İHTİYAÇLARI VAR
Karesi asansörleri adına katılan firma sahibi Alaeddin Boyar, 10 değişik ülke iş adamlarıyla yapmış olduğu ikili iş görüşmelerin gayet olumlu geçtiğini belirterek, "Görüşmeler neticesinde şu görülüyor ki; bu işadamlarının Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'nin bilgisine, tecrübelerine, teknolojisine ihtiyaçları var. Uzun yıllar sömürgeci devletlerle işbirliği yapmak yerine dürüst Türkiye'deki iş adamlarından malzeme temin etmek istemektedirler ve hatta ortak iş yapmak istemektedirler.GESİAD'ın yapmış olduğu bu çalışmalarda görülüyor ki ileride Balıkesirli iş adamlarımız bu görüşmelerin meyvelerini alacaklar. Biz Karesi Asansörleri olarak bu tür organizasyonlara katılmaya devam edersek Karesi asansörü daha iyi seviyelere getirebiliriz" dedi.
Ermişler Doğaltaş firma sahibi Latif Ermişler de görüşmelerin olumlu geçtiğini bir çok mermer firma sahipleriyle görüştüğünü, şu an bir firma ile de anlaşmak üzere olduklarını bildirdi.
ÖZKAYA: GESİAD OLARAK İŞADAMLARIMIZIN YANINDAYIZ
GESİAD Genel Sekreteri Erkan Özkaya ise Balıkesirli esnaf ve işadamlarının ufkunu açmak için gerçekleştirdikleri çalışmalara bir yenisini eklediklerini söyledi.
Yerinde duran, kendini geliştirmeyen işletmelerin gerilemeye ve çağın gerisinde kalmaya mahkum olduğunu kaydeden Özkaya, İstanbul'daki programın iş adamlarının yeni bağlantılar yapması için önemli olduğunu belirtti.
Özkaya, "GESİAD olarak Balıkesirli iş adamlarımız ve esnaflarımızla birlikte hareket ederek Balıkesirli işadamlarımızın işlerinin geliştirmekte vesile olacağız. Bu bağlamda daha bir çok programlar düzenleyeceğiz" dedi.
Editör: Haber Merkezi