Özel Fırat Anadolu ve Fen Lisesi 1. sınıf öğrencisi Ahmet Şahin'in projesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan, "5. Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı"nda dünya ikincisi seçildi.
Projede karayollarında seyahat eden araçlardan elektrik enerjisi üretilip depolanması amaçlanıyor. Türkiye'ye ikincilik getiren projenin önümüzdeki günlerde TÜBİTAK'a tanıtılıp, patent başvurusu yapılacağı bildirildi.
Gürcistan'da bu yıl 5.'si düzenlenen İYİPO-2011'de 30 ülkeden birbirinden ilginç projeler yarıştı. Yarışmaya Gürcistan devlet yetkilileri büyük önem verdiklerini katılımlarıyla gösterdiler. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşveili'nin annesi ve Gürcistan Black Sea Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Giuli Alasania'nın koordinatörlüğünde düzenlenen yarışmaya Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı Black Sea Üniversitesi Rektörü, Gürcü bakanlar, büyük elçiler, akademisyenler, medya mensupları ve birçok davetli katıldı.
Özel Fırat Anadolu ve Fen Lisesi öğrencisi Ahmet Şahin, ödülünü Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı'nın elinden aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nca 13-15 Mayıs tarihlerinde Tiflis'te düzenlenen "The 5 the İnternational Young Inventors Projeect Olympıad" (5. Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatı) İYİPO-2011'de Özel Fırat Anadolu ve Fen Lisesi öğrencisi Ahmet Şahin dünya 2.'si olarak gümüş madalya kazanma başarısı gösterdi. Projenin danışman öğretmeni Atilla Yaşar ve Özel Fırat Fen Lisesi öğrencisi Ahmet Şahin'in hazırladıkları projede karayollarındaki hareketli araçlardan enerji elde edilmesi ve depolanması amaçlanıyor.
Dünya ikincisi olan lise 1. sınıf öğrencisi Ahmet Şahin, basın mensuplarına projesinin maketini tanıtarak bilgi verdi. Projenin maliyetini az olduğu belirten başarılı öğrenci, "Dünyada enerji kaynakları hızla tükenirken yeni ve yenilenebilen enerji kaynaklarına yönelme açısından faydalı bir proje hazırladığımızı düşünüyorum. Günümüzde fosil yakıtları kullanılıyor. Bunun kullanılması nedeniyle doğaya, insanlara ve diğer canlılara ciddi zarar veriyor. Biz de alternatif bir enerji üretmeyi amaçladık. Bu projenin hiç bir zararı yok. Bu amaçla yola çıktık." dedi. Yarışmaya kendilerine güvenerek ve derece elde etmek için katıldığını aktaran Ahmet Şahin, Türkiye'ye böyle bir başarı kazandırdıkları için çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Proje danışmanı öğretmeni Atilla Yaşar ise özellikle uluslar arası düzeyde yapılan proje yarışmalarında öğrencilerle birlikte ayrı bakış açıları kazandıklarını aktardı. Dünyanın değişik yerlerinden gelen birçok öğrenci ve kültürler ile tanıştıklarını vurgulayan Atilla Yaşar, "Sıkı bir çalışma sonucunda projemizi sunduk. Tamamı İngilizce olarak anlatımını yaptık. Bu tip proje ve olimpiyat çalışmaları sürekli devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu tür çalışmalarımızı sürdürüp daha iyi sonuçlar alacağız. Bizler de kendi ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Özellikle Gürcistan halkının Türklere karşı olan ilgisi bizi çok sevindirdi. Aldığımız gümüş madalyayı Balıkesir ilimize ve ülkemize hediye ediyoruz." diye konuştu.
"Genç beynimiz bir ufuk açtı." diyen Okul Müdürü Hüseyin Erciyas, şöyle konuştu: "Bu alanda yatırım yapmak isteyen sanayiciler devreye gireceklerdir. Bundan sonra bir okuldan ve bir öğrenci projesinden ziyade bilimsel ve uluslararası bir çalışmayı gerektiriyor. Önemli olan henüz lise 1. sınıf öğrencisinin böyle bir proje geliştirmesi ve uluslararası bir yarışmada derece almasıdır."
Balıkesir Özel Fırat Anadolu ve Fen Lisesi'nin başarılı öğrenci Ahmet Şahin'in babası İbrahim Şahin ise okulun başarılarına aşina olduğunu söyledi.
İbrahim Şahin, böyle bir başarının elde edilmesinin hem okulu hem de Balıkesir açısından gurur vereci bir olay olduğunu sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi