Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Sanayi Komisyonu tarafından düzenlenen "İhracata profesyonel bir bakış ve Afrika pazarının keşfi" konulu toplantı gerçekleştirildi.
Yücel Et Restorant'ta yapılan toplantıya konuşmacı Dimes A.Ş İhracat Müdürü Vedat Doruk, Sena Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Özyurt ve Sena Grup Yönetim Kurulu Üyesi Gabonlu işadamı Sylaa Sekou konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya ayrıca Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahir Alkan, GEİSAD Başkanı Ergin Akyıldız ve çok sayıda işadamı katıldı.
ŞENEL'DEN ZİHNİYET DEĞİŞİMİ TAVSİYESİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan GEİSAD Başkanı Akyıldız, derneğin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sanayi Komisyonu Başkanı Emrah Şenel ise yaptığı kısa konuşmada işadamlarına ihracatın püf noktaları hakkındaki bilgilerini işadamları ile paylaştı. Yurtdışındaki firmaların Türk firmalarından en büyük beklentisinin verilen sözlerin yerine getirilmesi olduğuna dikkat çeken Şenel, ihracat yapmak isteyen firmaların öncelikle yönetim zihniyetini değiştirmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu.
DORUK: ÇİN ÇOK AVANTAJLI
Dimes A.Ş İhracat Müdürü Vedat Doruk, yaptığı konuşmada, Dimes'in kuruluşu hakkında bilgiler verdi.
Dimes'in Tokat'ta mütevazi bir aile tarafından kurulduğunu anlatan Doruk, "Yaklaşık 90 ülkede aktif olarak Dimes'i satıyoruz. 270 bin kişiye dolaylı olarak iş imkânı veriyoruz. Toplam üç tane fabrikamız var. Bugüne kadar 50 ülkeyi ziyaret ettim ve buradaki insanlarla fikir alış-verişinde bulundum. İhracat yaptığımız ülkeler başlıca AB ülkeleri uzak doğu, Çin ve son dönemlerde Afrika kıtası. Dünyadaki tüm mal ve hizmet hareketleri Avrupa ve ABD'den uzak doğuya kayıyor. Finans ve para buralara kıyıyor. En büyük avantajı Çin Halk Cumhuriyeti görüyor" dedi.
"ZARAR EDECEĞİM KORKUSU AŞILMALI"
Son yıllarda batı ve ABD'nin gözünü kara kıta olarak bilinen Afrika'ya çevirdiğini ifade eden Doruk, "Biz de Dimes olarak 5 yıldan beri enerjimizin büyük bir bölümünü Afrika kıtasına harcıyoruz. Afrika'da uygulamış olduğumuz stratejide tamamen ahlaksal ve müşteri odaklı satış organizasyonu uyguluyoruz. İhracat için mutlaka çantanızı alıp bulunduğunuz coğrafyadan dışarı çıkmak gerekiyor. Dış dünya inanılmaz potansiyel ve olanaklara sahip. Yurtdışı pazarlarına açılmak için mutlaka fuar organizasyonlarına katılmak gerekiyor. Ayrıca iş gezilerinin de ihracat konusunda çok ciddi faydaları bulunuyor. Türk işadamlarımızın ihracat konusundaki en büyük handikaplarından bir tanesi 'zarar edeceğim' korkusudur. Bunu mutlak surette aşmaları gerekiyor. Yurtdışında harcanan her kuruşun inanılmaz derecede geri dönüşü oluyor. Türk işadamlarının evcil olması nedeniyle enerjimizi istediğimiz ölçüde sahaya yansıtamıyoruz" diye konuştu.
"74 TÜRK'E KARŞI 70 BİN ÇİNLİ"
Sena Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) yönetim Kurulu Üyesi Özkan Özyurt ise konuşmasında işadamlarına çeşitli tavsiyelerde bulunup yurtdışındaki deneyimlerini işadamları ile paylaştı.
Otuz yıl boyunca bayan kuaförü olarak çalıştığını aktaran Özyurt, 2008 yılında Afrika pazarını keşfettiğini söyledi.
İki yıl içinde Nijer, Gabon, Togo, Mali ve Guinea gibi ülkelere gıda ihracatı yaptığına işaret eden Özyurt, "2010 yılında 5 ayrı şirketin bir araya gelerek Sena Grup'u kurduk. Uganda, Mısır, Senegal, Burkina Faso ile ticari görüşmelerimiz devam ediyor. Dimes ile birlikte İnşallah 2014 yılında Batı Afrika'da kıtanın en büyük meyve suyu üretim tesisini kurmayı planlıyoruz. Dünya Afrika kıtasında inanılmaz yatırımlar yapıyor. Angola'da 54 Türk işadamına karşılık, 70 bin Çinli işadamı var. Türk işadamları ise maalesef Afrika'da yok. Örneğin 2 milyon nüfusa sahip Gabon'da petrol, doğalgaz, altın ve magnezyum var. Uganda'ya da gittim. İlk gittiğimde biraz ürktüm. Uganda'da yetişen dünyanın en güzel mangolarını Fransızlar yiyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti de maden açısından zengin bir ülke. Burada Çinliler en son 120 milyar dolar bedel ile maden ihalesini kazandı" dedi.
"OSMANLI'NIN TORUNLARI NEREDE KALDINIZ?"
Afrika'ya ihracat yapacak Türk işadamlarına seslenen Özkan Özyurt, öncelikle sabırlı olmalarını istedi.
"Afrika'da genetiği ile oynanmış bir milletle görüşüyorsunuz." diyen Özyurt, şöyle devam etti:
"Bu millet yüzyıllarca sömürülmüş. Beyaz adam bugüne kadar kara kıtadan hep bir şeyler almak için gelmiş. Ancak artık bir kırılma noktası yaşanıyor. Afrikalılar bize, 'Osmanlı'nın torunları nerede kaldınız? Sizi bekliyorduk.' diyorlar. Osmanlı'nın torunlarına Afrika'dan açık davet var. 10 yıl sonra Afrika kıtasında yer kalmayacak. Çoğunlukla yapılan görüşmelerden 2.5-3 yıl boyunca sonuç alınmıyor. Ayrıca burada doğru insan ile irtibat kurduğunuz zaman işleriniz yolunda gider. Çinli işadamları binlerce dolar harcayıp Afrika ülkelerinde fizibilite çalışması yapıyorlar. Fakat Türk işadamları yurtdışına çıktığı zaman Türk okulları sayesinde bu fizibilite dosyaları ücretsiz olarak önlerine geliyor. Ancak Türk işadamları dünyanın dört bir yanında bulunan Türk okullarının kendilerine sunduğu imkânları kullansalar dünyada Çin arkamızdan gelir. Maalesef şuanda işadamlarımız bu imkânların sadece yüzde 2'sini kullanıyor. Bu okullar işadamlarımız için çok büyük bir nimet, istifade etmek gerekiyor. Şunu da unutmamak gerekir yurt dışında önden giden insanlar var Size para kazandırmak için deli divane olan Türk kardeşleriniz var. Size ücretsiz yardım ediyorlar."
"AFRİKALILAR TÜRKLERE ÇOK GÜVENİYOR"
Sena Grup Yönetim Kurulu üyesi ve Gabonlu işadamı Sylaa Sekou, Balıkesirli işadamlarına seslendi. Dimes İhracat Müdürü Vedat Doruk'un Fransızca tercümesi ile konuşan Sekou, Afrika'da Türk yatırımcısının büyük yollar kat edebileceğini kaydetti.
Gabon'da devlet törenlerinde giyilen yöresel kıyafeti ile toplantıya atılan Sekou, "Afrika'daki Türk okulu sayesinde 2008 yılında Türkiye ile tanıştım. Afrika sizin bildiğiniz eski Afrika değil. Yeni bir jenerasyon var artık. Geleceğe ümitle bakıyoruz. Özellikle Gabon'da büyük bir potansiyel var ve Afrikalılar Türklere çok güveniyor. Sizlerde kendinize güvenin. Afrika'da Türkiye'den söz edilmemesinin hiçbir nedeni yok." dedi.
BAÜ Rektörü Alkan, GESİAD Başkanı Akyıldız ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantı karşılıklı hediyelerin verilmesi ile sona erdi.
Editör: Haber Merkezi