Ailesinde cezaevinde yatan vatandaşlar sosyal medyada kampanya başlatarak, yakınlarının af ile serbest bırakılması için hükümete çağrıda bulundu. 2023 itibariyle 300 bini geçen mahkumlar, aileleri ve akrabaları ile birlikte milyonları buluyor. Hükümetten kapsamlı bir genel af bekleyen mahkum ve mahkum yakınlarının umudu 2023 seçimleri öncesinde yapılacak yeni bir düzenlemede.

AF ÇIKACAK MI? AF MI ÇIKIYOR? 

Pandemi ile birlikte açık cezaevinde kalan ve dışarı çıkması uygun görülen 120 bin mahkum, geçici süre ile cezaevinden tahliye edilmişti. Yaklaşık 120 bin mahkumu ilgilendiren düzenlemenin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Şimdi ise yapılacak bir düzenleme ile bir defaya mahsus olmak üzere pandemi sebebiyle izne çıkarılan mahkumlar tahliye edilecek.

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için “infaz iyileştirilmesi” sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle “infaz iyileştirmesi” yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.

BİNLERCE MAHKUM YARARLANACAK 

Söz konusu düzenleme esası itibariyle genel affı ifade etmiyor. Pandemi nedeniyle açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderildi. izin süresi pandemiden sonra da 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. Söz konusu infaz iyileştirmesi hayata geçerse izne çıkarılan mahkumlar bir defalığına mahsus olarak erkenden tahliye edilecekler. Böylelikle izindeki yaklaşık 120 bin mahkum kısmi bir aftan yararlanmış olacaklar.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA

AK Partili yetkililer 2020 yılında çıkarılan infaz yasası öncesinde de defalarca böyle bir çalışmanın yapılmadığını söylemiş ancak MHP'nin ısrarları sonrasında AK Parti'nin de desteği ile TBMM,  İnfaz yasası olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ni kabul ederek binlerce kişinin tahliye edilmesinin önünü açmıştı. Bu sebeple birçok mahkum yakını yeniden MHP'li yetkililere seslenerek infaz yasası ve genel af konusunda yardım çağrısında bulunuyor.

NİSAN AYINDA HAYATA
GEÇİRİLMESİ BEKLENİYOR

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerden önce çıkmasına kesin gözüyle bakılan infaz düzenlemesinin, Nisan ayında hayata geçirilmesi bekleniyor. Yapılacak düzenlemenin TBMM'den geçmesi ile birlikte 120 bin kişi yeniden demir parmaklıkların ardına gitmekten kurtulacak. 

Editör: Haber Merkezi