Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin şehit pilot yüzbaşı Nail Erdoğan’ın anısına yaptırdığı anıt heykel Avlu'da düzenlenen törenle açıldı.

Törene şehit pilotun eşi Fatma Erdoğan ve aynı adı taşıyan oğlu Nail Erdoğan ile devre arkadaşları Muharip Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Korgeneral Mehmet Özlü, Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral Ali Çetinkaya , Hava Kontrol Grup Komutanı Hava Tuğgeneral İmdat Bahri Biber, Hava Kuvvetleri Personel Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Kutluay Demir de katıldı. Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, şehit aileleri, gaziler ve subaylarla astsubaylar da törende hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'nde görev yaparken, 8 Ekim 1996'da eğitim uçuşu sırasında Ege Denizi'ne düşen F-16'da şehit olan pilot Nail Erdoğan'ın özgeçmişi okundu.
"Şanlı tarihimizin bir bölümü de gökyüzünde yazılmıştır" diyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, bu anıt heykelle aradan 22 yıl geçmesine karşın naaşına hala ulaşılamayan Nail Erdoğan'ı ölümsüzleştirmek istediklerini söyledi.

Fatma Erdoğan eşinin adının yaşatılmasından gurur duyduğunu belirtirken, anıtın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Hava Kuvvetleri adına yapılan konuşmalarda Balıkesir'in Kuva-yi Milliye ruhu ile şehidine sahip çıktığı vurgulandı. Bir emekli subay da Erdoğan'ın eğitim uçuşu sırasında değil, Yunan Hava Kuvvetleri'nin saldırısı sonrası şehit düştüğünü söyledi.
Bu arada, anıt için ilk önerinin Balıkesirli Tümgeneral Ali Çetinkaya'dan geldiği, anıtı heykeltraş Murat Gezgin'in yaptığı öğrenildi.

OLAYIN TARİHÇESİ


22 YILDIR CESEDİNE ULAŞILAMADI

Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı 192. Filo'da görev yapan Hv. Plt. Yzb. Nail Erdoğan, 8 Ekim 1996'da F-16 tipi uçakla , eğitim uçuşuna çıktı. Yüzbaşı Erdoğan'ın kullandığı F-16, Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait Mirage 2000 tipi uçakla Ege Denizi'nin uluslararası hava sahasında angajmana girdi. Alev alan F-16, Sakız Adası açıklarında düştü. Erdoğan ile birlikte uçakta bulunan Yarbay Osman Çiçekli fırlatma koltuğunu kullandı ve yaralı olarak kurtulmayı başardı. F-16'yı terk edemeyen Yüzbaşı Erdoğan 35 yaşında şehit düştü.
Tüm çalışmalara karşın uçağın enkazına ulaşılamadı. Şehit pilotun cesedi ve uçak aradan geçen 22 yıla karşın denizden çıkarılamadı.

YUNAN PİLOT İTİRAF ETTİ

Olay başlangıçta 'it dalaşında kaza' olarak kayıtlara geçse de 7 yıl sonra uçağın Yunanistan tarafından düşürüldüğü, öne sürüldü. Yunan Mirage uçağındaki pilot Thomas Grivas'ın bir gazete röportajında bu iddiaları doğrulamasının ardından olayın kaza olmadığı kesinleşti. Erdoğan ailesi Yunan hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) 625 bin Euro tazminat istemiyle dava açtı. Erdoğan ailesinin tazminat başvurusu sonuçsuz kaldı. 2016’da ise Ege Denizi’nde uçak enkazını arama çalışmaları yeniden başladı. Ancak bu çalışmalardan da sonuç alınamadı.

■ Coşkun YAMAN

Editör: Haber Merkezi