Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, ekmek zammı ve belediye şirketi olan Fırıntaş'daki yönetim değişikliği konularının konuşulduğu basın toplantısı düzenledi. Belediye hizmet binasında düzenlenen toplantıya eski Fırıntaş Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi  Ahmet Helvacıgül ile Fırıntaş'ın yönetiminde de yer alan MHP'li Belediye Meclisi üyeleri Metin Özpınar, Faruk Demiraslan, Mesut Kuşku ve şirket ortaklarından Necmettin Akçınar da katıldı.

GÖREVİ NEDEN BIRAKTI?
Basın toplantısında ilk olarak konuşan Fırıntaş eski Başkanı Ahmet Helvacıgül, 29 Mart 2009 yılında yapılan seçimlerden sonra 30 Nisan 2009 tarihinde göreve getirildiğini belirterek, 2 Temmuz 2011 tarihinde 26 ay süren görevini kendi isteğiyle bıraktığını söyledi.
Yönetime geldiklerinde Fırıntaş'ın sadece ekmek üreten ve kömür satan bir kuruluş olduğunu ifade eden Helvacıgül,şunları söyledi:
"Göreve geldiğimizde ufkumuzu genişlettik, hizmet sektörüne girdik. Hem belediyeye büyük katkılar sağladık hem de istihdam sağladık. 2009 yılında zararımız 188 bin 975 lira, 2010 yılında 404 bin 724 lira, 2011 yılı ilk beş ayın zararı 97 bin 967 lira oldu. Aslında bu zarar gibi gözüküyorsa da bu zarar mali açıdan bir zarar görünüyor.

HEM ZARAR VAR, HEM YOK!
Ancak amortismanlarımız ve yatırımlarımız da var. Aslında burada zarar yok, kar var. Çünkü yatırım ve amortismanlarımız var. Araç ve gereç alımı var. Mali açıdan zarar görünüyor aslında ticari karımız bulunuyor. Çünkü araç gereçler alındı bunları da hesaba katarsak karda görünüyoruz. Belediyeden kazandığımız ihaleler için araç parkımızı güçlendirdik. Bunun için toplam 658 bin 400 liralık araç aldık. Bunun yanında belediyemize aldığımız bir otobüsü kiralama usulü ile verdik" dedi.

FIRINTAŞ'TA 465 KİŞİ ÇALIŞTIRILIYOR
Fırıntaş'ın 2008 yılı cirosunun 5 milyon 444 bin 866 iken bu cironun 2009 yılında 6 milyon 319 bin 240 lira, 2010 yılında ise 9 milyon 339 bin 419 liraya çıktığı bilgisini veren Helvacıgül, Fırıntaş'ta 2008 yılında 131 kişi çalıştığını vurguladı. Şuanda 465 kişi çalıştığını aktaran Ahmet Helvacıgül, ayrıca belediyeye park ve bahçe ihalelerinden dolayı çok büyük katkılarının olduğunu ve işlerini en iyi şekilde yaptıklarını kaydetti.

HELVACIGÜL'E BAŞKAN TEŞEKKÜRÜ
Belediye Başkanı Ok, sözlerine 2 yıldan fazla görev yapan Helvacıgül ve ekibinin belediyeye büyük kazançlar sağladığını belirterek, kendisine ve bütün çalışanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek başladı. Belediyenin mali disiplini sağlamasında  Fırıntaş'ın çok büyük katkısının olduğuna işaret eden Başkan Ok sözlerini şöyle sürdürdü:

FIRINTAŞ NE KARDA, NE ZARARDA
"Fırıntaş son iki yılda çok önemli bir görevi ifa etmiştir. Fırıntaş ne karda ne de zarardadır. Sonuçta Balıkesir kazanıyor. Belediyemiz de çok büyük kazançta. Fırıntaş belediyeye kazandırıyor. Fırıntaş'ın tamamına yakını belediyenin şirketi. Bizim birilerine 'para kazandıralım' diye bir derdimiz olmadığı için çok rahatız.

"BİLMEDEN HATA YAPABİLİRİZ"
Öğretmen İsmal Ok, olarak 2009 yılında önce ne isem bugün de belediye başkanı olarak aynı durumdayım. Ekonomik olarak ne bir adım ileri ne de geriye gittim.
Dün de bordroluydum bugün de bordrolu olarak çalışmaya devam ediyorum. Başkalarına da bedel borcum yok. O kadar rahat ve huzurluyum ki anlatamam. Bilmeden hata yapabiliriz. Hatasız insan olmaz, mutlaka hatamız vardır. Ancak kimseye maddi menfaat sağlamadık."

GÖREV YASA GEREĞİ
"Fırıntaş'ın başkanlığına yani asli görevime dönemde bir anormallik yok" diyen Başkan Ok, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar ki bütün belediye başkanlarının bir çoğu Fırıntaş'ın başkanlığını yapmış. Bu görev yasa gereği zaten bizim üzerimizde. Burada en ufak bir art niyet yok. Önümüzdeki dönemde bir arkadaşımıza görevi devir edebilirim. Zaten olağan genel kurul zamanıydı. 1981 yılından beri başkanlar buraya başkanlık yapmış.

ÜÇ YIL ÖNCEKİ ZAM YÜRÜRLÜKTE
Ekmek zammı konusunda hakkımızda çok şey konuşuldu. 8 Temmuz 2008 tarihinde Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mesut Aşanel imzasıyla 300 gram ekmeğin fiyatının 70 kuruş olması için karar alınmış. Alınan bu karar belediye başkanlığına da yazı ile bildirilmiş. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum. 2008 yılındaki yönetim bu zam kararı için yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullanmamış. Fırıncılar bunu bir müddet uygulamış. Sonra rekabetten dolayı bu zam kararı uygulanmamış. Ancak bu fiyat yasal olarak kabul edildi. Buna rağmen, TÜKODER Başkanı ve bir vatandaşımız bu fiyatların yüksek olduğunu ve bizden itiraz etmemizi istiyor. Bu zam yeni alınmamış."

FIRINTAŞ, HEM HALKI, HEM ESNAFI DÜŞÜNDÜ
Ne vatandaşın ne de esnaf mağdur olmasını istediklerini aktaran Belediye Başkanı İsmail Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 "Biz, Fırıntaş olarak 350 gram ekmeği 70 kuruşa satıyoruz. Biz sadece 10 kuruşluk zam yapmış olduk. 350 gramlık ekmek 60 kuruşa denk geliyor. Balıkesir Belediyesi hem Balıkesir halkının hem de esnafın çıkarlarını ve dengeyi gözetmek zorundadır.

"SİBOP AYARI YAPMALI"
Ayrıca Balıkesir'in çevresindeki bütün illerde 300 gram ekmek 70 kuruştan satılıyor. Ancak Fırıntaş burada bir sibop ayarı yapmalı. Vatandaşa fahiş fiyata ekmek yedirilmeye çalışıldığında buna 'dur' denilmeli. Ayrıca ekmeğin maliyetinin altında satılmasına da izin vermemeli. "

KÖY EKMEĞİ OK'UN KÖYÜNDEN BAŞLADI
Başkan Ok, Belediye'nin yüzde 98'lik hissesine sahip olduğu Fırıntaş'ın ekmek fiyatını arttırarak diğer fırınlara neden ayak uydurduğu yolundaki eleştirilere açıklık getirmek yerine, diğre fırınların yaptığı zammı adeta savunma ihtiyacı hissetti.
Fırıncıların "başbelası" ve ekmek zammında büyük etken olan kaçak ekmek satışıyla ilgili de konuşan Ok, denetim yapılamadığından şikayet etti.
Ok, köy ekmeği konusunda şöyle konuştu:
"Pazarlarda satılan köy ekmeği konusu Balıkesir'in bir gerçeği. Bu uzun zamandan beri yapılıyor. Burada denetim yapılmalı. Ayrıca köy ekmeğini pazara sokulmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bugüne kadar bu başarılamadı. Pazardaki köy ekmeğini ilk defa benim köyüm olan Hotaşlar da yaşayan vatandaşlar tarafından başlamış. Ancak şu anda Hotaşlar'ın ekmeğini satanlar azınlıkta. Ancak ben Fırıntaş'ın ekmeğini yiyorum. Kimsinin zarar etmesini istemiyoruz."
Editör: Haber Merkezi