Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük yıkıma neden olan deprem önemli bir denetim mekanizmasını kendiliğinden harekete geçirdi. 

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizde yıkıma neden olan 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki depremide 481 bin 865 binada yer alan 2 milyon 196 bin 88 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı.

Şu ana kadar 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. Hatay'da 15 bin 248, Kahramanmaraş'ta 12 bin 980 ve Gaziantep'te 12 bin 964 binanın acil yıkılması gerektiği bildirildi.

İncelemelerde  yıkılan binaların bazılarının işyerini genişletmek amacıyla kolonların kesilmesinden kaynaklı olduğunun ortaya çıkması hem aparman sakinlerini, hem binaları yapan müteahhitleri alarma geçirdi. 

Balıkesir'de hem apartman sakinleri hem de binayı yapan müteahhitler binanın kolonlarını incelemek için harekete geçti. 
 

BİNA KOLONLARI KESİLEREK
İŞYERLERİ GENİŞLETİLMİŞ!

Deprem bölgesinde yıkılan binalardan bazılarında kolonların, işyeri genişletmek için kesildiği tespit edildi. 

Bölgeden "kolon kesik" raporları peş peşe gelmeye başlayınca Balıkesir'de de apartman sakinleri ve binaları yapan müteahhitler alarm hali aldı.

Uzmanlar da vatandaşların binaların kolonlarını incelemesini istedi.

Bunun üzerine Balıkesir'deki vatandaşların yanı sıra yapı denetim ve inşaat firmaları kolon avına çıktı.

Binalarının alt katında işyeri olan daire sahipleri ve kiracılar, işyerlerine inerek kolonları incelediği öğrenildi.

Binada ikamet edenler gibi binayı yapan müteahhitler de aynı incelemeyi başlattı.

BALIKESİRLİ
MÜTEAHHİTLERİ KORKU SARDI!

Kahramanmaraş depreminde yaptıkları binaların yıkılması nedeniyle birçok müteahhit tutuklandı. Tutuklanan müteahhitlerin bazıları da suçu bina altındaki işyerlerine attı ve kolonların kesildiğini bildirdi. 

Olası bir afet durumunda benzeri duruma düşmemek amacıyla Balıkesir'deki müteahhit firmaları da, yaptıkları binaların kolonlarını incelemeye aldı. Bine projelerine uygun yapılmayan bölümlerini kayıt altına aldırmaya başladı.

Vatandaşlar ve müteahhitler  inceleme sonucu kesik kolon ile karşılaşılması durumunda suç duyurusu yapacak. 

TIKLA ÖĞREN

Editör: Haber Merkezi