Edremit'in mesire ve eğlence yeri olmaya aday Ülkü Tepe’de dikilen 120 çeşit zeytin ağacına Suriye, İspanya, Fransa ve Tunus’tan getirilen zeytinlerle aşılama yapıldı. Bölgede zeytin ağacı çeşitlerinin arttırılmasını amaçladıklarını, dünyadaki tüm zeytin ağacı çeşitlerini Ülkü Tepe’de bir araya getirmeyi hedeflediklerini ama aşılamada sadece 53 çeşit zeytin ağacının aşılarının tuttuğunu açıklayan Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, “Edremit Belediyesi olarak dünyada kaç çeşit zeytin türü varsa hepsini aşılatarak bir ilke imza attık” dedi.

“Zeytin de zeytinyağı da hem bizim için hem de Edremit halkı için gerçekten çok önemli. Dünyada düzenlenen yarışmalarda zeytinimizin ve yağımızın ne kadar önemli derecelere geldiğini artık tüm dünya biliyor. Biz Edremit Belediyesi olarak kaç çeşit zeytin türü varsa hepsini aşılatarak bir ilke imza attık” diyen Başkan Tuncay Kılıç, “Tutan zeytin ağaçlarımıza itina ile bakıyoruz, bakacağız da. Tabii ki bu durumda zeytin üreticilerine de yeni bir kapı daha açılıyor. Bu bağlamda en büyük hedefimiz zoru başarıp kendi iklimimizde daha fazla zeytin ağacı türünü üretebilmek. Bu güzel Kaz Dağlarımızda ve bol oksijenli şehrimizde bizler elimizden geldiğince üreticiye katkıda bulunmaya çalıyoruz” dedi.

Yurdumuzda çok çeşitli zeytin ağaçları olduğu bilinirken, iklim çeşitliliğinden dolayı tutmayan çeşitleri yeniden aşılanmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Kılıç, Bu çalışmalar esnasında tutan ağaç türleri arasında Tavşan Yüreği, Çelebi, Memeli, Stanbouli, Eğri Burun, Çizmelik Tekirdağ, Hurma Karaca, Halhalı Çelebi, Taş arası, Gordal, Tanehe, Chetovi, Labib, Samsun Tuzlama, Aşı Yeli, Lucque, Baouni, Sinop 2, Zarazi, Eşek Zeytini, Meshobi, Manzanilla Cormana, Savrani, Satı, Grit Zeytini, Çekişte, Olivier, Sinop 5, Hojiplance, Halhalı Direk, Küçük Topak Ulak, Kara Yaprak, Yerli Yağlık, Picholin, Büyük Topak Ulak, Karamani, Halhalı Çelebi, Sarı Hasabi, Frantino, Sayfi, Sinop 1, Meski, Beyaz Yağlık, Halhalı Hatay, Kan Çelebi, Kilis Yağlık, Sivillanna, Picholiwe, Yün Çelebi, Hamza Çelebi, İstirangi gibi zeytin ağacı çeşitleri yer aldığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi