Sanatçı Yavuz Bingöl'ün İstanbul'da vefat eden annesi Şahsenem Bacı (Şahsenem Akkaş), vasiyeti üzerine Ayvalık Küçükkuyu'da toprağa verildi.

Cenaze törenine Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Belediye Başkanı Mesut Ergin de katılarak Yavuz Bingöl'e başsağlığı dileğinde bulundu.

Şahsenem Bacı kimdir?

Şahsenem Bacı 1943 yılında Kars Sarıkamış’ın Boyalı köyünde doğdu. Asıl adı Şahsenem Akkaş’tır. Küçük yaşlarda bağlama öğrenmeye yöneldi. Şiire ilkokul yıllarında başladı.

Önceleri yurt sevgisi, sevda, gurbet, özlem gibi konuları işleyen Türkiye'nin ilk kadın ozanı Şahsenem Bacı daha sonra toplumsal sorunları da dile getirdi.

Küçük denecek yaşlarda evlenip İzmir’e yerleşti. Öğretmen olan eşinin de siyasi mücadele içinde olması nedeni ile çoğu sürgün amacıyla tayin olunan Kars, Konya, Ankara ve İzmir'de yaşadı. İlk profesyonel müzik yaşamı 1974 yılında Konya'da oturdukları sırada düğünlere çıkmasıyla başlar. Bu süreç ezilen işçi, köylü ve fukaraların dertlerini dile getirdiği eserlerinin topluma mal olmaya başlaması ve tüm Türkiye'de tanınması ile devam eder. Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra Açık Öğretim Fakültesine kaydoldu.

Akrabaları arasında Âşık Mustafa gibi Sarıkamış’ın birçok tanınmış aşığı bulunan Şahsenem Bacı, günümüz halk ozanlarından Âşık Veysel, Aşık Mahzuni, Aşık Hüdai gibi isimlerden etkilendi.

Yaklaşık 1000 şiiri ve 150 türküsü bulunan Şahsenem Bacı, çeşitli aşık şölenlerine katıldı, 1975 yılındaki Hacı Bektaş, 1976 Antalya Aşıklar festivallerinde birincilikler kazandı.

Bugüne dek 5 adet albüm hazırlayan Şahsenem Bacı, şiirlerinin bir bölümünü Söz Nereye (1990) adlı kitapta topladı.

Sanatçı, müzisyen Yavuz Bingöl'ün ve yazar Oğuz Bingöl'ün annesidir.

Son dönemde alzheimer hastalığı ile mücadele eden Bacı, bu rahatsızlığa bağlı nedenlerden 14 Haziran 2022'de İstanbul'da 79 yaşında öldü

Editör: Haber Merkezi