- Kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.
- 10. Yargı Paketi içerisindeki infaz düzenlemesi de Meclis'te görüşüldü. Kanunla, özel infaz hükümlerinin kapsamı genişletiliyor. Genel Kurul gündemine 30 madde olarak gelen tekliften partilerin uzlaşması sonucu 8 madde çıkarıldı..
Yeni düzenlemeyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç hasta mahkumlara, tahliye ve konutta infaz yolu açılıyor.
Bu kapsamda denetimli serbestlikte yeni dönem başlayacak. Hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanmak için cezanın onda birini ceza infaz kurumunda geçirmek zorunda olacak. Bu süre 5 günden az olamayacak.
Konutta infazın kapsamı da genişletilecek. Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü için konutta infazın süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Hasta ve engelli mahkumlara adli tıp raporuna göre konutta hapis cezası getirilecek.
Düzenleme ile suça teşebbüs edenlere daha az indirim yapılması sağlanacak.
Kasten yaralama ve tehdit suçlarının cezaları artırılacak.
Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis olacak.
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in kamuoyuna duyurduğu yasal düzenleme, iktidarın "Terörsüz Türkiye" adını verdiği süreç nedeniyle de yakından izleniyor.
DEM Parti ise eski Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı (HDP) Selahattin Demirtaş dahil bazı siyasi tutuklular ve hasta mahkumlar için düzenleme istiyordu.
Teklif, 1 Haziran'da TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildikten sonra Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü ve oylanarak yasalaştı.
TCK'da neler değişti?
Teklife göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "suça teşebbüsü" düzenleyen 35. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, tehlikenin ağırlığına göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine uygulanacak "13 yıldan 20 yıla" kadar hapis cezası, "14 yıldan 21 yıla", müebbet hapis yerine uygulanan ve "9 yıldan 15 yıla" hapis cezası ise "10 yıldan 18 yıla" şeklinde değiştirilecek.
TCK'nın 86. maddesindeki kasten yaralama halinde verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan, 1 yıl 6 aya çıkarılacak.
Yaralamanın basit tıbbi müdahale gerektirecek şekilde hafif olması durumunda verilecek "4 aydan 1 yıla" kadar ceza miktarı "6 aydan 1 yıl 6 aya" çıkarılacak.
Teklif, TCK'nın 87. maddesindeki "ağırlaşmış yaralama" suçunda verilecek ceza miktarlarında da artırıma gidilmesini öngörüyor.
Kasten yaralama fiilinin ağırlaştırılmış durumlarına göre verilecek cezaların alt sınırları her durum için birer yıl artırılacak.
Yaralama suçunda, duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına, konuşmasında sürekli zorluğa, yüzünde sabit ize, yaşamını tehlikeye sokan bir duruma, gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olması hallerinde verilecek cezanın alt sınırı 3 yıl yerine 4 yıl şeklinde uygulanacak.
Diğer maddelerdeki niteliklere göre verilecek cezaların alt sınırlarında da birer yıl artırım yapılacak.
TCK'nın "tehdit" suçunu düzenleyen 106. maddesinde öngörülen değişiklikle, tehdit suçunun nitelikli hallerinde verilecek cezanın üst sınırı 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak.
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi hakkında verilecek cezanın alt sınırı da 3 aydan 6 aya çıkarılacak.
5275 sayılı kanunun "Özel infaz usulleri" başlıklı 110. maddesine göre, halen kasten işlenen suçlar için 1 yıl 6 ay, taksirle öldürme hariç olmak üzere diğer suçlar için 3 yıl olan geceleyin veya hafta sonu ceza infazında sınırlar sırayla 3 ve 5 yıla çıkarılacak. Ayrıca cezaevinin uygun görmesi halinde evde ceza infazı hafta içi de uygulanabilecek.
Konutta infaz usulünün kapsamı da genişletildi.
Halen kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişiler için 1 yıl olarak uygulanan konutta infaz sınırı 3 yıla, 70 yaşını bitirenler için 2 yıl olarak uygulanan süre 4 yıla, 75 yaşını bitirmiş olan kişiler için uygulanan 4 yıllık süre ise 5 yıla yükseltilecek.
Ayrıca 80 yaşını bitirmiş kişilerin cezalarının altı yılını konutlarında infaz edebilmesi de mevzuata girecek.
Halen toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ağır hasta veya engelli hükümlüler için uygulanan fıkra da değiştirilecek.
Düzenlemeyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç olmak üzere hükümlülerden, maruz kaldığı ağır hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağı değerlendirilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.
Mahkumun durumu, Cumhuriyet Başsavcılığınca birer yıllık dönemlerde incelettirilecek.
İnceleme sonuçlarına göre hükümlünün iyileştiğinin tespit edilmesi halinde infaz hakimi, cezanın konutta çektirilmesine dair kararı kaldıracak ve mahkum, denetimli serbestlik müdürlüğü ve bulunduğu yer kolluk makamlarınca izlenecek.
Toplam cezası 10 yıldan fazla olan hükümlülerin elektronik cihazların kullanılması suretiyle takibi zorunlu olacak.
Bu yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde cezanın konutunda çektirilmesine dair karar infaz hakimliğince kaldırılacak.
Hangi maddeler tekliften çıkarıldı?
Kanun teklifinin;
Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun, kişilerin toplu olarak bulundukları yerlerde işlenmesi halinde verilecek cezanın yarısından bir katına kadar artırılmasını öngören teklifin 12. maddesi,
Trafikte yol kesme suçu kapsamında ceza artırımını öngören 13 ve 15. maddeleri,
Çocuk hükümlülerin cezalarının infazına çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlanması akabinde çocuk eğitimevlerine gönderilmesini düzenleyen 16. maddesi,
Çocuk hükümlülerin infazına önce çocuk kapalı ceza infaz kurumunda başlanmasını, ardından söz konusu hükümlülerin çocuk eğitimevlerine gönderilmesini düzenleyen 17. maddesi,
İnternet ortamında yapılan paylaşımlara ilişkin düzenlemeler ve mahkeme kararı olmaksızın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi yetkisini öngören 23, 24 ve 25. maddeleri verilen önergelerle teklif metninden çıkarıldı.