RUSLARLA yaptığı savaşı kazanınca 1828 yılında kendisine Balıkesir mütesellimliği verilen Silistre Valisi Giridizade Mehmet Paşa tarafından, İstanbul'daki Galata Kulesi'ne benzer şekilde yapılan, ancak 1898'de meydana gelen büyük depremde tamamen yıkılan saat kulesi, 1901'de Mutasarrıf Ömer Ali Bey tarafından bugünkü şekliyle yeniden yaptırıldı.

Beyaz kesme taş ile yapılan, kabartma işçiliklerle süslenen dikdörtgen prizma şeklindeki 5 katlı kule, ağırlıkla çalışan mekanik saatine ait çan sesinin rahatça duyulması için dört tarafı açık, sütunlu, kurşun kaplı, kubbeli bir çatı ile örtüldü ve en üst katına da saatler yarımları ve saat başını gösterdiğinde sesi, Balıkesir'in en uç noktasından duyulabilen büyük bir çan yerleştirildi.

Büyük çan, her saat başı o anda saatin kaç olduğunu belirten sayıda çalışıyor. Böylece, Balıkesirliler, saatin kaç olduğunu saatlerine bakmadan öğreniyor.

BAKIMI İÇİN ÖZEL YAĞ GETİRTİLİYOR

16 yıldır saatin bakımı yapan belediye çalışanı Naim Bayköl, tarihi bir saati çalıştırmanın verdiği duyguyu anlatmanın imkansız olduğunu söyledi.

Bayköl, tarihi kuledeki saati Salı ve Cuma günleri kurduğunu, saatin çalışması için gerekli enerjiyi veren ağırlıklarını kontrol ederek mekanik aksamın bakımını özel olarak getirtilen yağ ile yaptığını kaydetti.

Saat Kulesi'nin bakım ve kurum işlerinin kendisine verildiğinde çok heyecanlandığını dile getiren Bayköl, "İlk başlarda içimde farklı bir duygu vardı. Saati kurmaya çıkarken bastığım her basamakta ayrı bir heyecan yaşıyorum. Bazen işlerin yoğunluğu nedeniyle saati kurmayı geciktirdiğim oluyordu. Salı ve Cuma günleri uyandığımda, ilk çan sesini duyduğumda 'Benim bu saati kurmam, Balıkesirlilere zamanı tam olarak göstermem gerekiyor' diyerek kulenin yolunu tutuyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi