Balıkesir genelindeki tarihi eserlerin restorasyonuna büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, yıllar önce talan edilen Halalca ile Ovaköy arasındaki Fatma Sultan Türbesi'ni de restore ederek ayağa kaldırdı.

Türbenin eski ve yeni halini görenler Balıkesir’in tarihi ve manevi kimliğini öne çıkaran çalışmaları ilin dört bir yanında devam ettiren Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Fatma Sultan Türbesi'nin açılışı 21 Ekim Cuma günü gerçekleşecek. 

FATMA SULTAN VE
KIZI SİTTİ HATUN’UN TÜRBESİ

Bazı kaynaklara göre Fatih Sultan Mehmet'in ablası Fatma Sultan ile kızı Sitti Hatun’un, bazı kaynaklara göreyse Zağnos Paşa'nın ilk eşinin ve Fatih Sultan Mehmet’in halasının kabirlerinin bulunduğu söylenen “Fatma Sultan Türbesi” Altıeylül'e bağlı, Halalca ile Ovaköy kırsal mahalleleri arasındaki yol kenarında, düz bir arazi üzerindedir.

Yapının kitabesi bulunmadığı için ne zaman ve kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Tarihi yapı, halk arasında Fatma Sultan Türbesi olarak bilinir. Şer’iyye sicilleri, son dönemde yapılan araştırmalar ve Fatih Sultan Mehmet’in 1459 tarihinde yayınladığı ferman, Fatma Sultan’ın; Çelebi Mehmed’in kızı ve Fatih Sultan Mehmet’in halası olduğunu göstermektedir.

Bu kaynak ve belgelerden anlaşılan; türbenin yakınındaki (bugünkü adlarıyla) Balıklı ve Yakupköy, Sultan 2. Murat, kardeşi Fatma Sultan’a mülk olarak vermiş, ondan da kızı Sitti Hatun’a evlatlık vakfı olarak geçmiştir. Osmanlı hanedan ailesine mensup bir kişinin ve kızının, bu sebepten buraya defnedildiği düşünülmektedir.

Fatma Sultan Türbesi, Balıkesir il merkezine 10 dakika mesafede bulunuyor. 

Editör: Haber Merkezi