CUMHURİYET TARİHİNİN İLK OKULU

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Cumhuriyet tarihinin ilk ilkokulu olarak açılan Balya Akbaş köyündeki eğitim yuvası, buram buram tarih kokan, 50 yaş üzeri ziyaretçilerini çocukluk günlerine götüren Etnografya Müzesine dönüştürüldü.

ABD'DEN DÖNDÜ, KÖYÜNÜ İHYA ETTİ

Amerika'dan kesin dönüş yaparak köyüne muhtar olan Gülay Dayıcan'ın üstün gayretleriyle yeniden ayağa kaldırılan ve yörenin kültürel mirasını gözler önüne seren eski okul binasındaki müzede 1928 yılında eğitim öğretime açılan okulun eşyaları, öğrencilere ait kayıtlar, sıralar, kara tahta ve kitaplar bulunuyor.

MUTLAKA GÖRMELİSİNİZ

HİKAYESİNİ ANLATTI
Eğitim öğretime kaptıldıktan sonra kendi kaderine terk edilen okulu Amerika dönüşü önce köyüne muhtar seçilen, ardından yeniden ayağa kaldıran Psikolog Dr. Gülay Dayıcan, Etnografya Müzesi'nin kurulma aşamasını şöyle anlattı:

"Bu okulun yerini Atatürk ve Latife Hanım bizzat tespit etmiş. İlk gördüğümde bina ve içindekiler harap, çatısı çökmüş haldeydi. İçim parçalandı. Öğretmen olan kız kardeşimle dedik ki; biz burayı ayağa kaldıralım. İçerisinde kurtarabildiğimiz kitapları daha fazla tahrih olmasın diye köydeki kütüphaneye taşıdık. Benim muhtar olmamdaki en büyük neden bu binayı kurtarabilmekti. Öyle başladık ve elbirliğiyle bütün eşyaları kurtardık. Restore çalışmalarının ardından ortaya Balıkesir'in kültürel mirasına değer katan güzel bir eser çıktı. "

NASIL GİDİLİR?


Balya Akbaş Etnografya Müzesi Balıkesir il merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Edremit Körfezine giderken Balya güzergahına saparak kısa bir mola verip bu muhteşem atmosferi soluyabilirsiniz.

Ayrıca bir program yaparak ailenizle birlikte önce tarihi havayı soluyabilir, ardından köylü kadınların yaptığı lezzetli gözlemeleri tadabilir, yüzde yüz doğal ürünlerden satın alabilirsiniz.

Müzede, Atatürk'ün Balya Akbaş köyüne yaptığı ziyaretin fotoğrafları da sergileniyor.

Editör: Haber Merkezi