Ayvalık, sahip olduğu 24 ada ve 60 dalış noktasıyla yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

İlçeye gelenler, 60 lira karşılığında 5 metreye kadar dalış yapabiliyor ve su altı dünyasıyla tanışma imkanı buluyor, birçok deniz canlısını görebiliyor.

İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlere yakınlığı nedeniyle dalış meraklılarının tercihi haline gelen Ayvalık yakınlarındaki 24 ada ve 60 dalış noktası, okulların tatile girmesiyle oldukça hareketli günler yaşıyor.

Yılda ortalama 10 bin yerli ve yabancı dalış meraklısını ağırlayan Ayvalık, renkli deniz yaşamı ve berrak sularıyla her seviyede dalgıca hizmet veriyor.

Ayvalık ilçe merkezinde dört ve Alibey (Cunda) Adası'nda bir adet olmak üzere toplam 5 dalış okulu, Türkiye Su Altı Federasyonu ve CMAS onaylı dalış eğitimleri veriyor, teorik ve pratik eğitimlerin ardından keşif dalışı yapma imkanı sunuyor.

Dalış okulları, su altı dünyasını keşfetmek isteyen 14 yaşından büyük ve dalış için engel teşkil etmeyecek sağlık problemi olmayan meraklıları, su altın dünyasıyla tanıştırıyor. Meraklıların tüm teçhizatlarını karşılayan okullar, 60 lira karşılığında, 5 metreye kadar dalış olanağı sunarken, lisanslı dalıcılara ise 90 liraya günde iki dalış imkanı sağlıyor.

Dalış meraklıları, Ayvalık'ta mığrı, müren, ahtapot, eşkina, karagöz, çipra, deniz tavşanı, sinarit, papaz balığı, orfoz, lahos, ıstakoz, çeşitli deniz süngerlerinin yanı sıra beyaz ve Türkiye'de sadece Ayvalık'ta bulunan kızıl mercanları görebiliyor.

KENDİ İMKANLARINIZLA DALIŞ PAHALIYA MAL OLABİLİYOR

Ayvalık Dalış Merkezi sahibi ve Dalış Eğitmeni Ferdi Yüksel, dalış yapabilmek için özel kumaştan yapılmış soğuğu geçirmeyen özel bir kıyafete, B/S (denge yeleği), regülatör, palet ve maskeye sahip olunması gerektiğini belirterek, "İsteyen vatandaşlarımız, bu teçhizatları kendileri alabilirlerken, bizler isteyenlere bunları dalış boyunca sunabiliyoruz. Dalış sporu, kendi malzemelerinizle pahalı bir spor. Bu merakınız için ortalama bin 100 lira ile 4 bin lira arasında bir harcama yapmanız gerekebilir" dedi.

Ayvalık'ta 5 metre ile 30 metre arasında değişen 60 dalış noktasında yaklaşık 20 yıldır turizm amaçlı dalışlar gerçekleştirildiğini dile getiren Yüksel, ayrıca sivil savunma, itfaiye, polis eğitim merkezlerine de eğitimler verildiğini bildirdi.

Keşif dalışlarından memnun ayrılan meraklıların, isterlerse 2 günlük bir kursla, Türkiye Su Altı Federasyonu ve CMAS onaylı tek yıldız dalıcı lisansını alabileceklerini vurgulayan Yüksel, Ayvalık'ın dalış merakı olan ve bu işin eğitimini almak isteyen kişiler için eşsiz bir mekan olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi