CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, evlenme durumunda eşlerin anlaşarak eşlerden birinin soyadını ya da her iki eşin evlenmeden önceki soyadının birleşimiyle oluşan bir soyadını ortak soyadı olarak seçebilmesi için kanun teklifi verdi.
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Medeni Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundu. 

ORTAK SOYADI SEÇİLEBİLECEK

Teklife göre; evlenme durumunda, eşler anlaşarak eşlerden birinin soyadını ya da her iki eşin evlenmeden önceki soyadının birleşimiyle oluşan bir soyadını ortak soyadı olarak seçebilecek veya her iki eş de evlenmeden önceki soyadlarını saklı tutabilecek. Bu konuya ilişkin seçim evlendirme memuruna yapılacak beyanla ya da daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuruyla gerçekleştirilecek. 

GEREKÇE

Teklifin gerekçesinde, Medeni Kanunun 187. Maddesinin cinsiyet ayrımcılığına ve devletin özel ve aile hayatına haksız müdahalesine yol açtığı savunuldu. 

Gerekçede, Medeni Kanunun 187. Maddesinde yapılan değişiklikle, Türkiye'nin taraf olduğu AİHS'nin ve Anayasaya aykırılığın önlenmeye çalışıldığı ve kadın erkek eşitliği, özel ve aile hayatının korunmasının güvence altına alınmasının hedeflendiği kaydedildi.
Editör: Haber Merkezi