Balıkesir Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde 14-16 Ocakta gerçekleştirilen ve 54 meslek örgütünün başkanı ve temsilcisinin katıldığı TGF 32. Başkanlar Konseyi Toplantısı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.
Türkiye'de basın özgürlüğünün son dönemlerde hızla geriye gittiği ileri sürülen bildirgede, şunlar kaydedildi: 'Dünya sıralamasında 178 ülke arasında 138. sıraya düşen Türkiye'de, hükümetin, basın özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldırması, düşüncelerinden ve gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması, gazetecilerle ilgili sürdürülen 5 binin üzerinde davayla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, gazeteciler üzerindeki ceza tehdidinin sonlandırılması gerekmektedir. Düşüncelerinden dolayı gazeteciler yargılanmamalı, tek güçleri düşünceleri ve kalemleri olan gazetecilerin kamuoyunu aydınlatma görevlerini rahat, güvenli ve özgür bir ortamda yapmalarının sağlanması temin edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bugün medyadan esirgenen özgür düşünce ortamı ve çağdaş demokrasi değerleri yarın herkese gerekli olabilir.'
- YIPRANMA HAKKI-
Gazetecilerin yıpranma hakkının kaldırılmasına da değinilen bildirgede, şu görüşlere yer verildi: 'Hükümetin teknolojinin gelişmesini gerekçe göstererek medya sektöründe yıpranma hakkını kaldırması basın emekçilerine vurulmuş en büyük darbedir. 1961'de kazanılan, 2008'de elimizden alınan bu hakkın, geri kazanılması, medya çalışanlarının en büyük isteğidir. Unutulmamalıdır ki bu meslekte teknoloji ne kadar çok gelişirse gelişsin, gazetecilerin çalışma şartlarındaki ağırlık ve meslek riskleri azalmamış, tam tersine daha da artmıştır. Dolayısıyla tüm meslek örgütlerimiz yıpranma hakkının geri alınmasıyla ilgili mücadeleyi her platformda sürdürecekler. Hükümet, yasal düzenlemelerle basın sektöründe sendikal örgütlenmeyi de mutlaka güvence altına almalıdır.'
Basın İlan Kurumunun, yerel medyanın ayakta kalmasını sağlayan en önemli kurumlardan biri olduğu, bu noktada resmi ilan fiyat tarifesinin günümüz ekonomik koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, resmi ilanların en büyük payını oluşturan 'icra ilanları'yla ilgili yerel basın lehine yasal bir düzenleme yapılmasının şart olduğu ifade edildi.
BASIN KARTINDA DA SORUN VAR
'Basın Kartı'nın son dönemlerde sektörde en çok tartışılan konu olduğuna da işaret edilen bildirgede, '“Bunun da nedeni, kart verilirken, meslek örgütlerinden görüşlerin alınmamasıdır. Basın Kartı Komisyonunun, başvuru yapan kişilerin bölgesindeki meslek örgütlerinden görüş ve bilgi alması gerekmektedir. Ayrıca, basın kartının resmi kimlik olarak kabul edilmesine yönelik düzenlemeler yapılması sektör çalışanlarının en büyük beklentilerinden biridir” ifadeleri kullanıldı. Bu arada, TGF Yönetim Kurulunun, TGF Başkanlar Konseyi tarafından üyeliği önerilen Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyetinin üye olarak kabul edilmesini kararlaştırdığı bildirildi.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi