Milli Eğitim Müdürü Caner, önceki yıllarda eğitim alanında Türkiye genelinde ilk 5 il içinde bulunan Balıkesir'in 2008 yılından itibaren düşüş yaşadığını söyledi. Caner, "Balıkesir'i o eski başarılı günlere getirmenin gayreti içindeyiz. Başarısızlığın nedenlerini araştıracağız. Ayrıca konuyla ilgili üniversitemizle görüşüp, akademisyenlerden bilgi alacağız" dedi.

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, göreve geldiği kısa süre içinde öncelikle mevcut durumun tespitini yaptığını kaydetti. Balıkesir'in eğitim alanında yıllar önce üst sıralarda yer alırken bugün aynı yerde olmadığını belirten Müdür Caner, "Bunun için Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Ar-Ge ve yeni çalışma arkadaşlarımla birlikte bu durumu değerlendiriyoruz. Başarısızlık ya da niçin Balıkesir hak ettiği yerde değil? Bunun cevabını arıyoruz. Bütün idareci arkadaşlarımla toplantıda bir araya geldik. Hepsinin görüşünü aldım. Akademik başarıyı ilimizde artırmak için nelerin yapılabileceğini konuştuk. Bütün arkadaşlarımızın bu konuyla ilgili ayrı ayrı görüşünü aldım" dedi.

"EKİP ÇALIŞMASI ŞART"
Eğitim alanındaki çalışmaların ekip işi olduğuna dikkat çeken Sabri Caner, başarıyı artırmak için ekip olarak çalışacaklarını vurguladı.
"Bu sadece bir kişinin yapabileceği iş değildir" diyen Caner, "Bütün ilçelerimizi haftanın yedi günü ziyaret edip, ilçe milli eğitim ve okul müdürleriyle yeni strateji ve hedeflerin belirlenmesini görüşüyoruz. Bunun için neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. İlçeler arasındaki başarıyı mukayese ediyoruz. Sadece başarı değil, fiziki ve sosyal yapıyı da ele alıyoruz. Çünkü eğitim bir bütündür. Buradan hareketle tekrar Balıkesir'i o eski başarılı günlere getirmenin gayreti içindeyiz" diye konuştu.

"ÖNCELİKLİ HEDEF İLK ON İL İÇİNDE OLMAK"
Önümüzdeki aylarda Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) ve Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) olduğunu hatırlatan Müdür Sabri Caner, şöyle devam etti: "Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca Halk Eğitim Merkezileri'ni harekete geçirdik. Özellikle 'Hayat Boyu Öğrenim' projesi kapsamında birçok vatandaşımızın bir meslek edinme adına buralara gittiğini biliyoruz. Bu merkezlerimizin kurslar vasıtasıyla çok sayıda vatandaşımızı yaygın eğitim olarak hayata kazandırıyor. Bu nedenle Halk Eğitim Merkezlerimizi çok önemsiyoruz ve bu merkezleri harekete geçirdik.
YGS'de ilk etapta mutlaka ilk on il arasına girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca SBS'de de hak ettiğimiz yerde olmadığımızı düşünüyorum. SBS'de de çok gerilerdeyiz. Çünkü sayısal veriler ne yazık ki bize bu sonuçları veriyor. Bunun için ne gibi önlemler alınabileceği hususunda çalışma başlattık."

AKADEMİK ÇALIŞMA YAPILACAK
Balıkesir'in eğitim alanındaki başarı hakkında rakamlarla bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, yıllar içinde başarı grafiğinde meydana gelen düşüşe dikkat çekti.
Caner, "Balıkesir SBS'de 2009 ve 2010 yılında Türkiye 13.'sü, 2011 yılında Türkiye 12.'si olmuş. Sanki yerinde sayıyor. Bu durum bizi memnun etmiyor. Balıkesir, önceki yıllarda ilk 5 il arasında iken 2008 yılından sonra başarı grafiğinde düşüş başlamış. Öncelikle hedefimiz ilk on arasına girmek. Mesela YGS'de 2010 yılında 16., 2011 yılında 27. sırada. Bu başarı düşündürücü. 2012 yılına ait bilgiler elimizde yok.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 2010 yılında TS (Türkçe Sosyal)'de Türkiye 52'si olmuş. Bu çok iyi bir durum değil. Türkçe Sosyal çok önemli. Demek ki öğrencilerimiz kitap okumuyor. Bu sıkıntılı bir durum. Bununla ilgili önlemler alacağız. Yeni yöntem ve teknikler geliştireceğiz. Nerede görevimizi yerine getirmediğimizi ve başarısızlığın nedenlerini araştıracağız. Ayrıca bu konu ile ilgili üniversitemizle görüşüp, akademisyenlerimizden bilgi alacağız. Çünkü Balıkesir coğrafi konumu, sosyal çevre ve ailelerin maddi imkanlar bakımından şu anda bulunduğu yerde olmaması gerektiğine inanıyorum. İnşallah bundan sonra çok daha güzel gelişmeler olur" değerlendirmesinde bulundu.

"OKUL MÜDÜRLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"
Bunun için bütün okul müdürlerine çok büyük görevler düştüğüne işaret eden Müdür Sabri Caner, "Müdürlerimiz okullarında ölçme, değerlendirme ve performans geliştirme kriterlerinden hareket etmeli. Biz bu heyecanı oluşturabiliriz. Öncelikle hedefler koymak ve buna ulaşmak için stratejiler geliştirmek gerekiyor. Balıkesir, neden Aydın, Manisa, Denizli gibi illerin gerisinde kalmıştır? Her bakımdan bu illerin önünde görünüyor. Bunun nedenlerini araştırıp, harekete geçeceğiz. Öncelikle hastalığı bulup daha sonra teşhisi koyacağız. Başarının artırılması için harekete geçtik" dedi.

"EĞİTİM BİR İBADETTİR, BU AŞKLA ÇALIŞACAĞIM"
Göreve geldiği günden beri son üç yılda Balıkesir'de 6 İl Milli Eğitim Müdürü'nün değiştiği sorusuna muhatap olduğunu belirten Caner, "Siz de mi 10 ay için geldiniz? Siz bu görevde ne kadar kalacaksınız? gibi sorulara muhatap oldum.  Doğrusu cevap vermekte zorlandım. Burada uzun yıllar hizmet verebilmek için geldim. Eğitim bir ibadettir, bu aşkla çalışacağım. Başarısızlığın nedenlerinden birisi bu olabilir. Göreve gelen müdür, teşhisi koyup tedaviye geçeceği sırada tayini çıkıyor. Bu durum başarısızlıkta etkili olabilir. İnşallah Balıkesir'de eğitimde başarıyı artırmak için elimizden geleni yapacağız. Balıkesir her yönüyle çok güzel bir il. Burada kalmak ve başarılı olmak için çok çalışacağız" açıklamasında bulundu.