İngiliz polisi ve kraliyet ailesine motosiklet kullanımı eğitimi veren ART Motor Kademe Eğitmeni Halil Kaya, yola çıkarken mutlaka kask takılması ve koruyucu elbise giyilmesi gerektiğini belirterek, "100 kilometre hızla kuru bir zeminde düşen bir sürücü asfaltta sürüklenirken oluşan sıcaklık, 770 santigrat dereceye ulaşıyor. Kemik, yaklaşık 700 derecede erir. Bu kazalarda doku kaybı olduğu zaman tedavisi yok" dedi.

200 KASK DAĞITILDI

Emniyet Müdürlüğü'nün "Kaskımla Güvendeyim" projesi kapsamında, motosiklet sürücülerine ücretsiz kask dağıtılıp eğitim verildi. Emniyet Müdürlüğü Kültür Spor ve Eğitim Kompleksi'nde düzenlenen törende motosiklet kullanıcıları, eğitmen Kaya tarafından bilgilendirildi. Ardından 200 sürücüye, Balıkesir 10 Riders Derneği tarafından sağlanan kasklar dağıtıldı. İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın ise Dernek Başkanı Fatih Yarımdağ ve eğitmen Halil Kaya'ya teşekkür plaketi verdi. Daha sonra sürücüler, polislerle birlikte caddelerde eğitime çıktı.

EĞİTİM MUTLAK GEREKLİ

Törenin açılış konuşmasını yapan Trafik Tescil Şube Müdürü Mehmet Şerif Nerse, trafikle ilgili projeler ve istatistiki bilgiler verdi. Motor Kademe Eğitmeni Kaya ise sürücülere verdiği seminere, "Motosiklet tehlikeli midir?" sorusuyla başladı. Motosikletin durduğu sürece tehlike oluşturmadığını, tehlikeli hale getirenin kullanıcılar olduğunu belirten Kaya, çok az mesafe gidilse bile mutlaka kask ve özel giysiler gerektiğini söyledi: "Motosiklete binerken korumalı kıyafetler giyersek hiçbir zaman tehlikeli değil. Motosiklet gerçekten özgürlük, kullanan vazgeçemiyor. Sadece biraz daha bilinçli ve farkında olmamız gerekiyor. Motosiklet, güzel olduğu kadar da karmaşık. Kullanmak için mutlaka eğitim almak gerekiyor. "

KASKI KENDİNİZ İÇİN TAKIN

Halil Kaya, motosiklet sürücülerinin yola çıkarken mutlaka kask ve koruyucu elbiselerini giymesi gerektiğini, düşen bir sürücü kuru asfaltta sürüklenirken oluşan sıcaklığın 770 santigrat derece olduğunu vurguladı. "Mutlaka zırhlarımızı giymek zordayız. Kaza yapmış sürücü vardır, kaza yapacak sürücü vardır. 100 km. ile kuru bir zeminde gidiyoruz. Herhangi bir nedenden dolayı düştük. Düşmenin sonucunda 65 metre sonra durabiliriz. Sürtünme sırasında oluşan sıcaklık, 770 santigrat dereceye ulaşıyor. Kemik ise yaklaşık 700 derecede eriyor. Bu kazalarda doku kaybı olduğu zaman tedavisi yok. Vücudunuzun herhangi bir yerinden doku alarak monte ediyorlar, o da tutarsa. Kaskı herhangi bir şey için değil, kendiniz için takın. "

Seminerin sonunda 200 sürücüye kaskları Balıkesir Vali Vekili Selda Dural, İl Emniyet Müdürü Aydın, Dernek Başkanı Yarımdağ, eğitmen Kaya, Emniyet Müdür yardımcıları ve şube müdürleri tarafından dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi