> Ticaret Odası, kültür hizmetlerinin ikinci dalgasında ikinci kuşak tüccarların yaşam ve başarı öykülerini 'Balıkesir'e Yön Verenler' adını verdiği kitaba taşıyıp gelecek kuşaklara bugünden not bıraktı.
> Kentteki büyük işletmelerin patronlarıyla bazı isimlere yer verilen ilk baskıdan sonra piyasaya sürülen ikinci kitapta bu kez sadece Ticaret Odası'nın kamuoyunda tanınan üyelerine yer verildi.
Ticaret Odası, kültür hizmetlerinin ikinci dalgasında ikinci kuşak tüccarların yaşam ve başarı öykülerini 'Balıkesir'e Yön Verenler' adını verdiği kitaba taşıyıp gelecek kuşaklara bugünden not bıraktı.Kentteki büyük işletmelerin patronlarıyla bazı isimlere yer verilen ilk baskıdan sonra piyasaya sürülen ikinci kitapta bu kez sadece Ticaret Odası'nın kamuoyunda tanınan üyelerine yer verildi.BALIKESİR Ticaret Odası'nın (BTO) kültür hizmetlerinin ikincisi olan 'Balıkesir'e Yön Verenler - 2' kitabın tanıtımında konuşan BTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir Ticaret Odası'nın 1889 yılında 54 tüccarın bir araya gelerek kurulduğunu hatırlatarak, BTO'nun amacının o günden bu yana Balıkesir ve ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
"IŞIK TUTTULAR, YOL GÖSTERİCİ OLDULAR"
Yavuz, “Elini taşın altına koyarak iradelerini beyan eden 54 işadamımız uzun yıllar boyunca ülkemizin kalkınma dinamiği olan özel sektörümüze ışık tutmuş, yol gösterici olmuştur. Bugün ülkemizde istihdam sorunu çözülüyor ve yenileri çözüm bekliyorsa, yeni yatırımlar için zenginleşmek gerekiyorsa, yeni yollar, hava limanları, demir yolları tersaneler inşa etmek için kaynak aranıyorsa, bu özel sektörün çalışarak ürettiği katma değerin getirisi olan vergi gelirleri sayesinde olacaktır. İşte işadamlarımız ülkemizin çağdaş ve kalkınmış geleceğinin teminatıdır” dedi.
"FEYZ ALINACAK HİKAYELER VAR"
'Balıkesir'e Yön Verenler - 2' kitabında yer alan işadamlarının başarı öykülerinin bir kez değil, birkaç defa okunması gerektiğine dikkat çeken Mahmut Yavuz, “Bu kitapta gerçekten işadamlarımızın anlattıkları hayat başarıları, bir kere okuma ile geçilecek türden değildir. Birkaç kez okunması gereken başarı hikâyeleri vardır. Bu kitabı okuyup onlardan feyz alacak olan girişimcilerimiz onların yolundan gidecek ve ideallerini daha da ileriye taşıyacak. Tüm işadamlarımızı bu kitapta toplamak maalesef mümkün olmadı. İsimleri bu kitapta geçmeyip ekonomik hayatımıza katkıda bulunan işadamlarımıza ve kitabımızın sayfalarında yer alanlara Balıkesir ve Türkiye ekonomisine sağladıkları katkılardan ve üretimlerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.Babadan devraldığı seyahat firması Uludağ’ın filosunu son model otobüslerle donatarak büyüten Özdemir Şengörenoğlu, 'Balıkesir'e Yön Verenler' kitabındaki işadamları arasında yer aldı. Şengörenoğlu’nun başarı öyküsünde yer alan Uludağ’ın ilk otobüsünün fotoğrafını görenler geçmişi hatırlayarak tarihe yolculuk yaptı.Ticaret Odası’nın yayımladığı 'Yön verenler' külliyatı Balıkesir kamuoyunda yankı uyandırdı. Gencinden yaşlısına 40 tanınmış işadamının öykülerinin yer aldığı kitap ilgiyle karşılandı. BTO yönetiminin vefası oda ve diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek oldu. Balıkesir’in ekonomik ve sosyal yaşamına renk katan BTO üyelerinin başarı öyküleri genç kuşaklara kaynak olacak. Yeşilli Cami karşısında babası Lütfü Bekki'nin küçük bir hırdavatçı dükkanında tel ve çivi satarak iş yaşamına başlayan Hüseyin Bekki, baba mesleğini bugün Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu Beksan’ı dev tesise çevirmenin gururunu yaşıyor. Hüseyin Bekki, Türk işçisinin emeği ile ürettiği çivileri çeşitli ülkelere ihraç ederek Balıkesir ve ülke ekonomisine katkı sağlayan sanayiciler arasında yer alıyor.66 yıllık Eğinlioğlu zincirin üçüncü kuşak halkası Hasan Ali Eğinlioğlu, 1948 yılında el emeği ile yapılan zincirleri bugün OSB’deki tesislerinde kendi ürettiği modern makinelerle gerçekleştirirken, diğer taraftan da ihraç ederek dünyaya teknoloji satıyor.