lobal çapta oldukça geniş kitlelerde görülebilen bir çeşit rahatsızlık olan demir eksikliği anemisi, oldukça kritik bir tanı konma sürecine sahiptir. Çeşitli tetkikler ve laboratuvar değerlendirmeleri sonucunda tanısı konan bu rahatsızlık, kanda yeterli miktarda sağlıklı alyuvar hücresi bulunmaması sonucu ortaya çıkmaktadır. İsminden de oldukça kolay bir şekilde anlaşılabileceği üzere kandaki demir oranında da azalma görülmekte olan bu hastalık, pek çok çeşitli problemli sonuçlara da gebe olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Demir Eksikliği Anemisi ve Semptomları

Genel olarak bakıldığı zaman demir eksikliği anemisi rahatsızlığı pek çok çeşitli belirti ve temel tanı kriterlerine de sahiptir. Söz konusu hastalığın genel belirtilerine;

  • Aşırı derecede yorgunluk hissi,

  • Bünyede toprak yeme isteği,

  • Genel ağrı ve iltihap durumu,

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi,

  • Göğüs ağrısı ve çarpıntı,

  • Tırnaklarda kırılganlık ve nefes darlığı örnek olarak verilebilir.

Kesinlikli profesyonel bir hekim tarafından tanısının konulması elzem olan demir eksikliği anemisiyle iliği olarak pek çok çeşitli akademik çalışma ve bilimsel araştırmalar da gündemi oldukça meşgul etmektedir.

Dünya Çapında ve Ülkemizde Demir Eksikliği

Özellikle global çapta pek çok çeşitli bölgelerdeki ülkelerde olduğu gibi ülkemiz olan Türkiye’de de çok sık bir şekilde görülebilen demir eksikliği anemisi, oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve hemen kontrol altına alınması elzemdir. Çeşitli demir takviyeleri ile düzeltilebilen vakalar olduğu gibi; ek görüntüleme, çeşitli laboratuvar testleri ve ekstra tedavi yöntemleri gerektirebilen durumlar da mevcuttur. Bu sebeple söz konusu hastalık ile ilgili ilk olarak profesyonel bir hekimden yardım alınması esastır. Mevzu bahis hastalık hakkındaki çeşitli profesyonel bilgiler ve tavsiyeler için https://www.mustafacetiner.com/demir-eksikligi-anemisi/ internet web sitemizi oldukça pratik bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi