Yılda 971 bin 205 ton süt üretimiyle Türkiye şampiyonu olan Balıkesir’de Vali Yılmaz Arslan üretimdeki liderliğin korunması ve sütte bakteri sayısının Avrupa standardına çekilmesi için çalışma başlattı. İki yılda yüzlerce kadın üreticiye çelik süt güğümleri dağıtıldı, süt toplama merkezleri kuruldu, soğutma tankları alındı. Sütte mililitrede 20 milyon olan bakteri sayısı 100 bine düşürülerek AB standardı yakalandı.
SÜT üretimiyle 5 yıldır İzmir ve Konya’nın önünde Türkiye şampiyonu olan Balıkesir, kalitede de rekor kırdı. Vali Yılmaz Arslan, Balıkesir’de göreve başladıktan sonra süt üreten firmalar, kooperatif ve birlik yöneticileri ile sanayicileri buluşturdu, yıllık 971 bin 205 ton süt üretimiyle elde edilen büyük başarının kaliteye de yansıtılması için talimat verdi.
EĞİTİM VE MALİ DESTEK ARTTI
2 BİN KADINA ÇELİK GÜĞÜM VERİLDİ
Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2011 yılında İl Özel İdaresi’nden aktarılan 2.5 milyon liralık tarım desteği, bakanlıktan gelen 5 milyon liralık alet ekipman desteği ve 120 milyon liralık hayvancılık desteklemesi ile köylerde özellikle kadınlar başta olmak üzere binlerce üreticiyi gece eğitimlerine aldı, süt sağım ve hijyen konularında bilgilendirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, “Süt üretiminin yoğun olduğu Merkez, Gönen, Manyas başta olmak üzere arkadaşlarımız 924 köyümüzü tek tek dolaşarak başta kadın çiftçilerimiz olmak üzere süt üreticilerimizi süt sağım ve hijyen konularında bilgilendirdi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan merkezde bin, Gönen’de 700, Balya’da 158 olmak üzere 19 ilçemizde kadın üreticilerimize 40 litrelik 2000 çelik süt güğümü dağıttık. Bölge köylerde süt toplama merkezleri oluşturduk, süt soğutma tankları yerleştirerek sütün sağımdan sonra ilk 2 saat içerisinde sıcaklığını +4 derecenin altına indirilip tanka girmesini sağlıyoruz.
BAKTERİ SAYISI 20
Aldığımız bu önlemlerle sütü üreten köylümüz ve toplayan firmalarımız antibiyotik kullanımına dikkat ediyorlar. Sütün kalitesini mililitrede bakteri ve somatik hücre sayısı belirler. Rutin aldığımız süt numunelerinde bunu görüyoruz. İki yıl önce mililitredeki bakteri sayısı 20 milyon iken bugün 100 binin altına düştü. Yaptığımız çalışmalar sonucu bakteri sayılarında çok çok önemli bir düşüş oldu. Avrupa Birliği normu 100 bin, Balıkesir’in bakteri sayısı 20 milyondan 100 binin altına indirildi. Bunu nasıl yaptık, adam köyde sütü sağıyor, süt güğümü yok, soğutma tankı yok, sağım ünitesi, sağım makinesi yok, hijyen yok. Bu şartlarda sütte kalite beklenemez. Sütte temel olarak kalite ve fiyatı bakteri sayısı, antibiyotikli olup olmadığı, kuru madde ve yağ oranı belirler. Tüm olumsuz şartları ortadan kaldırınca bakterileri dünya standardına düşürdük” dedi.