Memur-Sen il binasında bir araya gelen sendikaların il başkanları ve temsilcileri oturacakları toplu iş sözleşmesi görüşmeleri arifesinde mağduriyetlerinin giderilmesi için şartlarını şimdiden sıralamaya başladı. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile birlikte sendikacılıkta yeni bir döneme girildiğini belirten Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Erol, “Söz konusu yasa kapsamında hükümetle yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine önümüzdeki günlerde başlayacağız. Bu sürecin saat anlamında bile kısalığı kamu çalışanları için büyük önem arz etmektedir. Hükümet bu konuda elini çabuk tutmalıdır.
TOPLU SÖZLEŞME TEŞVİK OLSUN
Toplu Sözleşme hakkı Memur-Sen’in zaferidir. Görüşme sürecinde toplu sözleşmeye yönelik taleplerimizi ileten ancak düzenlenen çalıştaya bile katılma ciddiyetinden uzak bazı konfederasyonlar bugün toplu sözleşmeye sahip çıkma yarışındalar. 12 Eylül Referandumu öncesi sözleşmeye anayasa paketine koyduran referanduma destek veren tek federasyon Memur-Sen’dir. Hizmet kolu toplu sözleşmenin yasadan çıkarılmasını engelleyen yine Memur-Sen’dir yasanın çıkması için bu kadar mücadele eden Memur-Sen Toplu sözleşme sürecinden de başarı ile çıkacaktır” diye konuştu.Hükümetin 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında iş dünyasına yönelik dört teşvik paketini yürürlüğü koyduğunu hatırlatan Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Erol sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ekonomisi bugün dünyanın en büyüyen ikinci ekonomisidir. Bu şartlarda biz sendikalar kamu sendikaları olarak ilk toplu sözleşmenin kamu görevlilerine teşvik paketi niteliğinde olmasını istiyor ve bekliyoruz.”
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET
Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Birsen Sendikası Şube Başkanı İbrahim Ethem Yılmaz’da sendika üyesi eğitimci arkadaşlarının da katıldığı basın toplantısında toplu sözleşmede öne sürecekleri taleplerini sıraladı. Yılmaz, “Toplam 2,5 milyon çalışana ve 1,8 milyon emekli memura hitap eden toplu sözleşme görüşmelerinde eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda 1 milyon memur bulunmaktadır. Eğitim-Bir-Sen, kamu çalışanlarının üçte ikisine hitap eden eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak toplu sözleşme masasındaki yerini alacaktır. Daha önce konfederasyonumuz Memur-Sen, kamu çalışanlarının genel taleplerini dile getirdi. Eğitim-Bir-Sen de, eğitim hizmet kolundaki çalışanlarımızın toplu sözleşme masasına taşıyacağı konuları kamuoyuyla paylaşacak” dedi.
Yılmaz sendika olarak taliplerini söyle sıraladı:
“Yüzdelik zam oranı talebimiz, 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14’tür. Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan (314 TL) artış yapılmalıdır. Taban aylığına yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL seyyanen zam istiyoruz. Kıdem aylığı göstergesi 20’den 100’e çıkarılmalı, 25 yıllık süre sınırlaması uygulanmamalıdır. Toplu Sözleşme İkramiyesi olarak 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalıdır. Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyecek yardımı yapılmalıdır. Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır. Gelir vergisine esas gelir dilimleri kademeli olarak 20.000 TL için yüzde 15, 40.000 TL (20.000 için 3000 TL) için yüzde 20, 75.000 TL (40. 000 TL için 7000 TL) için yüzde 27, 75.000 TL fazlası (75.000 TL için 16.450 TL) için yüzde 35 olacak şekilde artırılmalıdır 1. dereceye yükselen daire başkanları, grup başkanları, fakülte sekreterleri, şube müdürleri ve öğretmenlerin ek gösterge rakamları 3600’e çıkarılmalıdır.”