YENİ GENEL SEKRETER YARDIMCISIYLA
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, en çok şikayet edilen konulardan biri olan kırsal mahalle yolları ile ilgili çalışmaları anlattı. Karayolları konusunda uzman olduğu belirtilen yeni Genel Sekreter Yardımcısı Cemil Şahin'i de yanına alarak Fen İşleri Daire Başkanı Ayhan Arık, Baski Genel Müdür Yardımcısı İzzet Günal, danışmanları Ahmet Akyıldız ve Mesut Akbıyık'la birlikte toplantı düzenleyen Kafaoğlu, daha sonra gazetecilerle birlikte otobüse binip yol çalışmaları hakkında yerinde bilgi verdi.


Günde neredeyse 2-3 saatlik uykuyla çalışmalarını sürdüren Kafaoğlu, Cumartesi gecesi çok sayıda düğüne katıldı. Bunlardan biri de Milletvekil Mustafa Canbey'in kardeşi Süleyman Canbey'in oğlu Muhammed'in sünnet merasimi oldu. 

BÜYÜKŞEHİR SEL AFETİNDE NE YAPTI?

Başkan Kafaoğlu, Merkez Efendi Köftecisinde gerçekleştirdiği basın toplantısında yol çalışmaları hakkında bilgi vermeden önce, sel felaketi yaşanan Bandırma, Erdek ve Marmara Adası’nda, Belediye ekiplerinin çalışmalarını anlattı. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile birlikte sel bölgesinde incelemeler yaptıklarını hatırlatan Kafaoğlu, bölgedeki durumu ve yaptıklarını şöyle aktardı:

BANDIRMA'DAKİ TAHRİBATI GÖRDÜM

“Amacımız yeni yaptığımız yolları yerinde göstermek. Fen İşleri Daire Başkanlığı’mızın gerek kendi imkanları, gerek müteahhit  yüklenici firmalar kanalıyla yaptırdığı yollar hakkında bilgi vereceğim.  

Bu konuya geçmeden önce, Perşembe günü Bandırma, Erdek ve Marmara ilçelerinde çok ciddi bir sağanak yağış sonrası sel felaketi oldu

. Bununla ilgili olarak büyükşehir ekibi komple oradaydık. Erdek, Marmara ve Bandırma’da araç, gereçlerimizle sahadaydık. Büyükşehir itfaiyesinin 32 aracı, 115 personeli , BASKİ’den 11 araç, 36 personel, Fen İşlerinden 13 Araç, 16 personel toplamda, 56 araç, 167 personelimizle aktif olarak sahadaydık. Bende sayın valimiz ile birlikte sel felaketi yaşanan ilçelerimizde incelemelerde bulundum. Oradaki tahribatı gördük, esnaf ziyaretleri yaptık.

İLÇE BELEDİYELERİNİ YALNIZ BIRAKMADIK

AFAD Başkanlığı’nda kurulan ekiple zarar tespit çalışmaları başladı. Selin getirdiği taş, toprak, çamur, ilçe ekiplerinin de desteği ile temizlendi. Asla oradaki belediyeler yalnız bırakılmadı.

Ben orada zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Ekiplerimiz 700 civarında vatandaşımızı, mahsur kaldıkları otomobillerinden ve evlerinden kurtardı. Bandırma Erdek yolu da uzun süre trafiğe kapandı. Düzler mevkisinde mahsur kalan vatandaşlarımızda itfaiye ekiplerimizce kurtarıldı.

SUYUN ÖNÜNDE DURULMUYOR

88 adreste, 15 motopomp  5 bin 400 ton su tahliyesi yaptı. İklim şartları gittikçe değişiyor. Doğayı kirleten de, ozon tabakasını delen de,  biziz. Yağışların gittikçe afet şeklinde olduğunu, ülkemizdeki çeşitli şehirlerde ve dünyanın çeşitli yerlerinde görüyoruz. Bu tür afetlerde ne altyapı dayanıyor, ne üst yapı dayanıyor.

Suyun önünde kimse duramıyor. Tek sevincimiz can kaybının olmaması. Kırsal mahallelerimizde heyelandan dolayı  yollar kapanmıştı, onlarda ulaşıma açıldı. Büyükşehir Belediyesinin her zaman halkın yanında olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum.” 

EN BÜYÜK TALEP YOL VE ASFALTTI

Başkan Kafaoğlu, göreve geldiği günden bu yana yaptırdığı anket çalışmalarında en büyük isteğin yol ve asfalt olduğunu belirlediklerini vurgulayıp, “Bu nedenle 2018 yılını asfalt ve yol yılı ilan ettik. Ciddi gayretlerimiz, planlamalarımız, ihalelerimiz oldu. Fen işleri Daire Başkanlığı’mız belirlenen yol güzergahlarında kendi imkanlarıyla sezonun başlamasıyla birlikte süratli bir şekilde çalışmaya başladı. Şu ana kadar 450 kilometre sathi kaplama, 125 kilometre Bitümlü Sıcak Karışım (BSK), 300 kilometre kilit parke taşı olmak üzere 875 kilometre yol yaptık.

ASFALT VE YOL YILI

Sezon sonuna kadar yaklaşık, 250 kilometre BSK yol çalışması devam edecek. Bu arada Bin 200 kilometre yol bakım ve tamirat çalışması yapıldı, 600 kilometre daha yapılanlara eklenecek.  Bu çalışmalarda 1 milyon 370 bin ton ocak malzemesi , 550 bin ton asfalt, 80 bin ton asfalt mıcırı, 8 bin ton bitümlü malzeme kullanıldı, 1 milyon metrekare de kilit parke taşı döşendi. Kilit parke çalışmalarımıza sezon sonuna kadar 15 bin metrekare daha eklenecek. Tabi biz bununla yetinmeyip yüzde 20 iş artışı yaparak, kilit parke taşı döşemeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZE YAPILAN EKONOMİK SALDIRI

NEDENİYLE ÇALIŞMALARIMIZDA SIKINTI OLUŞTU

Türkiye’de yaşanan döviz krizine de değinen Kafaoğlu, bunun çalışmalarına etki yaptığına odikkat çekerek şöyle devam etti:

 “Herkesin malumu ülkemize ekonomik  bir saldırı var. Döviz konusunda sıkıntılar var. Biz de bu nedenle yol çalışmalarında sıkıntıya düştük. Fakat kısa sürede bunu atlattık ve şu anda 50 ayrı noktada yol yapım çalışmaları sürüyor.
 

BAKANA BALIKESİR'İ ANLATIRKEN NE DEDİ?

Balıkesir Coğrafyası çok büyük. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki Balıkesir’i ziyaretinde, ona Balıkesir’i anlattım.


Balıkesir, batıda küçük bir il gibi kabul ediliyor. Marmara Denizi’nde Marmara Adası’nı gösterip, Bu ada bizim ilçemiz. Sadece bir adadan oluşmuyor. Avşa, Ekinlik adaları var. Biz Buradan Tekirdağ’a 1 saatlik mesafedeyiz ve komşuyuz.
Güneye indiğinizde, Ayvalık var. Ayvalık’ın karşısında Midilli Adası var. Midilli Adası’na 1 saat mesafedeyiz, Yunanistan’a komşuyuz.
Biz ayni zamanda serhat şehriyiz. Serhat şehri sadece Edirne değil dedim. Dursunbey ile Kütahya’ya, komşuyuz. 20 ilçemiz, 900 mahallemiz olduğunu söyledim. Bakan bana işimin çok zor olduğunu söyledi.

KIRSALA 200 MİLYON LİRA 

Merkezde 300 bin nüfusumuz var, 900 bini 20 ilçe ve mahallelerde yaşıyor. Eskişehir’de 850 bin nüfus var, 750 bini şehir merkezinde yaşıyor. Balıkesir her geçen gün ileriye gidiyor, adım adım mesafe alıyor. Balıkesir 4 yıl önce büyükşehir statüsüne kavuştu, 5’inci yılına giriyor. Balıkesir’in önümüzdeki 5 yıllık dönemde yol sorunu ve diğer sorunlarının olmayacağına yürekten inanıyorum.  

Özel İdare döneminde, 900 köye yatırım olarak 70 milyon bütçe ayrılıyor, 40-50 milyonu cari harcamalara gidiyordu. Geriye kalan 20 milyonun 10 milyonunu eğitim ve öğretime ayırıyor, geriye kalan 10 milyon lira ile 900 köye hizmet etmek zordu.

Biz büyükşehir olarak kırsal mahallelerimize 200 milyonun üzerinde yatırım yapıyoruz. Ayrıca ilçe belediyeleri de oralara yatırım yapıyor. Kırsal mahallelerimiz çok mesafe aldı. Hedefimiz de sloganımız da, ‘İnsanları doğdukları, büyüdükleri yerde mutlu ve huzurlu bir şekilde, şehir konforunda yaşatmak’ idi. Hem kırsal mahallelerde göçü engelleme, hem de oraları boşaltmamak, şehir merkezlerini aşırı kalabalıktan korumak için. Bu projemizde süratle devam ediyor.” 

SICAK ASFALT ŞEHİRLER ARASI YOLLARDA YOKTU.
Basın toplantısı sonrası gazetecilere, Balıkesir şehir merkezinde ve kırsal mahalleler arasında yapılan yolları gösteren, yol çalışmalarını izlettiren Kafaoğlu, yıllar önce şehirler arası yollarda bile sıcak asfalt bulunmadığını, şu anda Balıkesir’de kırsal mahalleler arasında 125 kilometrelik yola sıcak afalt döküldüğünü hatırlattı. 

Editör: Haber Merkezi