Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Burhaniye’de belediye başkan adayı olarak açıklanan Ke mal Deveciler’i partililer istenmeyen adam ilan etti. Deveciler’in 2014 yerel seçimlerinde dönemin belediye başkanı Fikret Akova aleyhine alenen AKP’ye çalıştığını iddia eden partililer Ali Kemal Deveciler’in başkan adaylığının tekrar gözden geçirilmesi için CHP Burhaniye ilçe başkanlığı önünde bir basın açıklaması yaptı.

          Çok sayıda partilinin katıldığı basın açıklamasında “Adalet istiyoruz” sloganları atıldı. CHP İlçe başkanlığı önünde Taban Hareketi adıyla yapılan açıklamayı ise partililerden Esra Ersoy okudu. Ersoy şunları söyledi.  Cumhuriyet Halk partisi bir örgüt partisidir. Partimiz tarihi ve kurumsal kimliği gereği aldığı kararları örgütüne danışmadan alamaz. Mustafa Kemal Atatürk dahi aldığı tüm kararları milli mücadeleyi birlikte verdiği örgütlü yapıyla birlikte almıştır. Partimiz böyle bir anlayıştan doğmuştur. Bizler bugün bu alana yerel seçimlerde bir hüsran yaşamamak için örgütümüzün ve halkımızın sesini duyurmak için toplandık.

         Hepimizin bildiği üzere, 2014 yılında kaybettiğimiz yerel yönetim seçimlerinden sonra, 2019 yılında yapılacak yerel seçimleri heyecan, heves ve umutla beklemekteydik. Seçim takvimi daraldıktan ve aday adayı başvuru süreci başladıktan sonra, hepimizin heyecanı ve umudu daha da arttı. Özellikle son beş yılda yerel bazda Burhaniye’de partimizi yerel seçimlerde tek favori haline getirmiştir. Birlik ve beraberlik içinde, yerel seçimlerden üstün bir oy oranıyla çıkacağımız konusunda parti tabanı olarak hem fikirdik.

            Aday adaylığı sürecinin tamamlanmasının akabinde, Genel Merkezin aday tespitini nasıl yapacağı yönündeki kararını bekledik. Tabandaki yani üyelerdeki eğilim, üye bazında ön seçim yapılmasına yönelikti. Özellikle 8 belediye başkan aday adayının bulunması, atama yönetiminin gruplaşmaları engelleyememesi üye bazlı ön seçimi kaçınılmaz olarak göstermekteydi.

            Aday belirleme yöntemine yönelik beklentilerimiz, genel merkezdeki yöntem tercihinin ne olduğunu anlayamamışken. Tam bu aşamada, Genel Merkez tarafından direk olarak Ali Kemal Deveciler in aday olarak atandığını öğrendik. Biz partimizde ahbap çavuş ilişkileri ile değil tabanın sesine göre aday belirlenmesini bekliyorduk.

            Ali Kemal Deveciler, 35 yıldır partimizde her dönem de başka hiçbir kişi yokmuşçasına aday adayı veya aday olmuştur. 35 yıllık siyasi yaşamında sadece bir defa oda merkez atamasıyla milletvekili olmuştur. Halkta karşılığı olmayan birisidir. Burhaniye de, Balıkesir de hatta ulusal ve yerel basında 2014 yılında AK Parti için çalışma yapmış iddaaları ayyuka çıkmış birisidir. Bu nedenle partimizde ve halkımızda  büyük bir tepkiye sebep olmuştur.  Bu basın açıklamasının, başlayan taban hareketinin ve itirazların ana nedeni budur.

            Hiç kimsenin unutmaması gereken şudur : Burhaniye, Ankara’dan bakıldığında bu ülkedeki 957 ilçeden biri olabilir, istatistiki bir rakam olabilir, kimileri için şahsi emelleri karşısında önemsiz olabilir, lakin bizim için dünya bu şehirden ibarettir.  Burhaniye’de karşılığı bulunmayan, kendi partililerimizin bile oy vermekten imtina edeceğini beyan ettiği, adayın tercih edilmesi anlaşılır değildir. Bu tercihten anladığımız, Cumhuriyet Halk Partisi’nde aday tespiti dünür ilişkileri ile tespit ediliyor olmasıdır.

            Üyelerle ön seçim, eğilim yoklaması yada anket gibi yöntemleri hiç kullanmadan, aday adayları ile hiç görüşülmeden, il yönetimi ve milletvekilleri ile Büyükşehir Belediye Başkan adayının mutabakatı olmadan, parti adayı isminin açıklanması biz Burhaniye halkını ve partililerimizi incitmiştir.

            Bizler, partimize ve Burhaniye’ye gönül veren, emek vermiş insanlarız. Amacımız, Burhaniye CHP tabanında hiçbir karşılığı olmayan ve seçimlerde bizi ve partimizi yine hüsrana uğratacak olan Ali Kemal Deveciler’in adaylığının geri çekilmesini istiyoruz. Bizler parti ilkelerine sahip çıkan diğer aday adaylarımızın yanındayız.

Amacımız yanlış aday tercihi nedeni ile Burhaniye’nin ve partimizin bir 5 yıl daha Belediye Başkanlığını kaybetmesine engel olmaktır. Arzumuz, 2019 yerel seçimlerinde CHP olarak seçimleri kazanmak ve tüm Burhaniye’nin umudu ve geleceği olmaktır. Parti Genel Merkezimizin Burhaniye taban hareketinin sesine kulak vererek bu yanlıştan döneceğini umuyor. 2019 seçimlerinde partimize başarılar diliyoruz.  

       Olaysız dağılan partililer Pazartesi Cumhuriyet Meydanında bir stand kurarak imza kampanyası başlatacakları ve adayın değiştirilmesi için tüm platformlarda mücadele vereceklerini de sözlerine eklediler. > Şenol TORLAK

Editör: Haber Merkezi