AK Parti'nin üçüncü dönemde de iktidara gelmesini "istikrar" olarak yorumlayan Balıkesir'deki çeşitli oda ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, güvenoyunu doğrudan halktan aldığın belirterek, yeni anayasa çalışmalarına bir an önce başlanmasını istedi. Bunun için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten temsilciler, kavga yerine bir an önce kolların sıvanması gerektiğini kaydetti.
Seçimi değerlendiren STK başkanları, AK Parti'nin çalışmalarına kaldığı yerden devam etmesini istedi.
"TÜRKİYE LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRECEK"
Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Akyıldız, genel seçimin olaysız ve tamamen demokratik kriterlerde tamamlandığını söyledi.
Özellikle yurtdışından gelip oy kullanan vatandaşlar olduğunu ifade eden Akyıldız, "Bu vatandaşlarımız mesailerinden, tatilinden, düğününden derneğinden feragat etti. Seçim, rekor seviyedeki katılımda gerçekleşti. İş dünyası ve vatandaşlarımızın büyük bölümü, 9 yıldır devam eden istikrarlı icraatlara güvenoyu verdi " dedi.
Bölgesinde ve dünyada çok önemli yeri olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bundan böyle daha da büyük hedeflere kilitlenerek liderlik konumunu sürdüreceğine dikkat çeken Akyıldız, iş dünyası olarak yeni anayasanın her kesimi kucaklayıp uzlaşı, başarı ve ivedilikle sonuçlanacağına inancının tam olduğunu vurguladı.
"SEÇMEN İSTİKRAR İSTEDİ"
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, seçmenin istikrar istediğini kaydetti.
Türkiye'nin istikrardan yana oyunu kullandığını aktaran Kula, "Memlekete ve millete hayırlı olmasını diliyoruz. Yeniden güvenoyu alan AK Parti'nin yeni dönemde Anayasa çalışmalarına devam etmesini bekliyoruz. Yeni ve demokratik bir Anayasa için başlatılan çalışmalar sonuçlandırılmalı. Şuan için öncelikli olarak beklentimiz bu yönde. Bizde iş dünyası olarak bu çalışmalara destek vermeye hazırız" diye görüşlerini açıkladı.
"ANAYASA UZLAŞIYLA DEĞİŞMELİ"
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz ise Türkiye AK Parti'ye güvenoyu vererek yeniden iktidar olma şansı verdiğini bildirdi.
Seçim sonuçlarına göre vatandaşların AK Parti'ye Anayasa'yı tek başına değiştirme şansı vermediğini aktaran Yavuz, şöyle devam etti: "Seçimlerden uzlaşı ile Anayasa değişmeli mesajı çıktı. Oda olarak bu dönem Balıkesir'den bir bakan çıkması için şimdiden lobi çalışmalarına başladık. Bu girişimimize tüm sivil toplum örgütlerimizin destek vermesini istiyoruz. Balıkesir'in bir bakanı olması için gerekirse Ankara'ya gidip yatarız. "
"TAKDİR EDİLMELİ"
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, seçim sonuçlarının ülke ve Balıkesir için hayırlı olmasını dilediğini kaydederek, "Yıpranmalarına karşı Ak Parti yine oylarını artırarak, bir seçimden daha çıktı. Bu takdir edilmeli. Balıkesir'deki milletvekili sayısı 5'den 4'e düştü ancak, buna karşı Ak Parti'nin oy oranı arttı. Bundan sonraki süreç için başarılar diliyorum" dedi.
Kula, yeni anayasa'nın da mutabakat içinde hazırlanmasının ve çıkarılmasının doğru olacağına dikkat çekti. Kurulacak kabinede yeni adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Balıkesir'den bir isim olmasını beklediklerini ifade eden Kula, "Bu görevi layıkıyla yerine getirebilecek olan isim Edip Uğur'dur. Şahsi düşüncem bu yöndedir. Kendisi sektörün içindedir. Ben Sayın Edip Uğur'un kabinede Balıkesir'i en iyi şekilde temsil edeceğine ve Balıkesir'i çok şeyler kazandıracağına inanıyorum ve Uğur'un bakan olmasını arzu ediyorum" dedi.
"LAF VE KAVGA ZAMANI DEĞİL"
Balıkesir Sivil Güçler Birliği Başkanı Av. Mehmet Birol Şahin, seçim süresince AK Parti, CHP, SP, BBP ve HAS Parti'nin anayasa değişikliğini vaat ettiğini belirterek, Türk milletinin yeni anayasanın AK Parti önderliğinde yapılması için tercihini yaptığına işaret etti.
AK Parti'nin öncelikli işinin yeni anayasa yapmak olduğunu aktaran Şahin, "21. yüzyıla yakışan sivil bir anayasanın yapılması ivedilikle yapılması gerekir. CHP ve MHP de yeni anayasaya katkı sağlamalıdırlar. Bu Meclis, kurucu meclis gibi çalışmalı ve milletimize yakışır bir anayasa oluşturmalıdır. Muhalefet partileri artık küçük, kısır ve politik çekişmeleri bir kenara bırakıp yeni Türkiye'nin kurulmasına yardımcı olmalıdır" diye konuştu.
Milletin, 12 Haziran'da statükoya ve Ergenekon kardeşliğine yüz vermeğin ve demokrasiden ve sivil anayasadan yana tavrını ezici bir çoğunlukla koyduğunun altını çizen Balıkesir Sivil Güçler Birliği Başkanı Şahin, "Şimdi laf ve kavga zamanı değildir. Biran önce sivil anayasa için kolların sıvanması zamanıdır. Türkiye darbe anayasaları ile çok zaman kaybetti. Artık daha fazla beklemeye tahammülümüz yoktur" dedi.
"BAL TUTAN PARMAĞINI YALAMALI"
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, 12 Haziran seçim sonuçlarını "Türkiye ve Balıkesir'imiz için hayırlı olsun. Demek ki; millet halinden memnun" diyerek değerlendirdi.
Sözat, yeni kurulacak kabinede Balıkesir'in bir bakanının olmasını dilediklerine değinerek, "Yeni kabinede Balıkesir'in bir bakanla temsil edilmesini tabii ki isteriz. Ancak, bu bakanlık Balıkesir'e faydalı olacak, yatırımları artıracak tarzda bir artı getirmeli. Kabinede görev alacak olan bakanımız bal tutan parmağını yalar misali ilimize sanayi de ve tarım da ayrıcalıklar sağlanması ve tanınması için çalışmalı. Bunun için gayret göstermeli. Balıkesir'e gelecek hizmetleri artıracak bir düşünce içinde olmalı. Bakanlık Balıkesir için avantaj sağlayacaksa bundan tabii ki memnun oluruz" dedi.
Editör: Haber Merkezi