Bazı suçlar için yargılama öncesi uzlaştırma uygulaması zorunlu kılınmış durumda. Yargının iş yükünü hafifleten bu uygulama ile taraflar uzlaşarak şikayetlerinden vazgeçiyor.

Uzlaştırma uygulamasının; bazı siyasi parti liderleri, futbol hakemleri, fenomen avukatlar ve youtuberler tarafından suistimal edildiği, gelir kapısına dönüştürüldüğü ortaya çıktı.

RANT KAPISI OLDU

Ortaya çıkan manzara herkesi şaşırttı, sosyal medya üzerinden insanları tahrik eden paylaşımlar yapan bazı siyasi parti liderleri, futbol hakemleri, fenomen avukatlar ve youtubarlerın her ay binlerce kişiyi bilinçli olarak savcılığa şikayet ettiği, uzlaştırma kapsamında karşı taraflardan yüksek miktarlarda paralar istendiği ortaya çıktı.

HER AY 2 ÇUVAL DİLEKÇE!

Bu konuda adliye kaynaklarından öğrendiğimiz bazı vahim örnekler:

- Doğuda görevli bir avukat her ay 2 çuval dilekçe ile sosyal medya paylaşımlarından dolayı şikayetçi oluyor.

- Fenomen bazı kadın avukatlar özel fotoğraflarını paylaşıp yorum yapan sosyal medya kullanıcılarından şikayetçi oluyor.

- Bazı futbol hakemleri maçların ardından sosyal medya üzerinden kendilerine küfür eden binlerce taraftardan şikayetçi oluyor. (Hakemlerin taraftarları tahrik eden kararları bilinçli olarak verip vermediği ise ayrı bir muamma)

BU TUZAĞA DÜŞMEYİN!

- Bazı siyasi parti liderleri insanların sinirlerini bozan paylaşımlar yaparak binlerce kullanıcıdan şikayetçi oluyor.

- Youtube, twitter, instagram ve tiktok'da fenomen bazı isimler her ay düzenli olarak paylaşımlarına küfürlü yorum yazan binlerce kişiden şikayetçi oluyor.

SAVCININ DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIMI 

Adliyede görevli bir savcının paylaştığı bir örnek ise durumun vahametini bizlere gösteriyor:

"Her ay bir çuval şikayet dilekçesi ile adliyeye gelen kadın avukatın bir dilekçesine TCK 105'den soruşturma başlatınca kadın avukat "TCK 105 uzlaştırma kapsamında değil keşke TCK 125'den (hakaret) soruşturma başlatsaydınız" ifadesini kullanmış."

Böyle nice örnekler mevcut, Uzlaştırma yasasını rant kapısına çevirenlerin her ay yüzbinlerce TL gelir elde ettiği ve bu gelirlerin vergiden muaf olduğu öğrenildi.

ADLİYENİN İŞ YÜKÜ ARTTI

Ayrıca gereksiz ve bilinçli olarka yapılan bu şikayetler ile bazı adliyelerin iş yükünün 2-3 kat arttığı ve sadece 2-3 kişinin şikayet sayısının ortalama bir ilçe adliyesindeki dosya sayısından fazla olduğu belirtildi.

..VE RANTÇILARA KÖTÜ HABER

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'sosyal medyadan hakaret' için dilekçe veren bir davacının çok sayıda hakaret davasında mağdur sıfatıyla bulunduğuna ve kendisine hakaret ettirerek tazminat davası açmayı meslek haline getirdiğine hükmetti. Mağdurun hakaret şikayeti talebine, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

haber: adalet.tv 

Editör: Macit ERMİŞ