Müzenin girişinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile eşi Latife Hanım’ın balmumundan yapılmış heykeli küçüklerin ilgi odağı oldu. Müşerref Yırcalı Çocuk Yuvası Müdürü Bahattin Şahin, “Müzeler Haftası nedeniyle özel davet üzerine yurdumuzda barınan 26 yavrumuzdan 4-6 yaş gurubu çocuklarımızla müzemize tarihi bir gezinti yaptık” diye konuştu.

BALIKESİR'İN TEK MÜZESİ
Kuva-yi Milliye Müzesi’nde iki kat ve iki bölümden oluşan yapının ilk katında milli mücadele dönemine ait belgeler, fotoğraflar, kişisel eşyalar, silahlar sergileniyor. Girişte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir ziyaretiyle ilgili fotoğraflarlar ve bilgilerle, yine bu resimden esinlenilerek yapılan Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın balmumu heykeli bulunuyor. 

ANTİK ESERLERDE VAR
İkinci katta ise Balıkesir’deki Antandros, Kyzikos, Daskylieon gibi antik kentlerden çıkan arkeolojik eserler sergileniyor. Antik şehir isimlerinin verildiği bölümlerde, heykeller, paralar, kaplar, silahlar, süs eşyaları, heykel başları, yazıtlar bulunuyor. Müzede, üç ayrı yerde yapılan define kazılarında çıkan 6 bin 30 sikke de sergileniyor. Balıkesirlilerin 3 lira karşılığında gezebileceği müzeye giriş için 17 yaşından küçük öğrencilerden ücret alınmıyor.

PAŞA KONAĞI OLARAK YAPILMIŞTI
Kuva-yi Milliye Müzesi oluncaya kadar, Eski Belediye Binası olarak kullanılan bina,1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Girıdi-zade Mehmet Paşa’nın konağı olarak yaptırılmıştır.1800’lü yıllarda bir yangın sonucu yanmasıyla yerine torunu Halit Paşa şimdiki konağı inşa ettirmiştir. Konak, Kurtuluş Savaşı esnasında önemli hizmetlerin verildiği bir mekan olmuştu.15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgali sonrasında, 16 Mayıs 1919’da Balıkesirlilerin toplanarak silahlı mücadele kararının alındığı ve Kuva-yi Milliye ateşinin parladığı bu bina uzun yıllar II. Kolordu Komutanlığı’na ve Ali Hikmet Paşa’ya da karargah olmuş. İzmir Şimal Cepheleri Heyeti’nin çalışma merkezi olan. Konağın eklentileri içinde bulunan ve 1913 yılında "Okuma Yurdu" olarak açılan ve yine 18 Mayıs 1998’de "Milli Mücadele Tarihimiz Kitaplığı" olarak hizmete giren binada 6 Şubat 1923 tarihinde ile ilk gelişlerinde Atatürk de misafir edildi.

6 EYLÜL 1996'DA AÇILDI
Milli Mücadele çalışmalarına karargâhlık etmiş Eski Belediye Binasının, Müze olarak açılması düşüncesiyle il Belediyesinin 27.06.1985/72 ve 21.02.1986/415 sayılı Meclis Kararlarıyla, içinde Okuma Yurdu Binası’nın da bulunduğu Eski Belediye Binası kompleksinin süresiz kullanım hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eski Eserler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş ve bu konuda Balıkesir Valiliği ve Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalanmıştır. Daha sonra 1987 yılında ilde Müze Müdürlüğü’nün teşekkül ettirilmesi ile restorasyon çalışmaları daha da hızlandırılmış ve aynı zamanda, teşhirlik eser toplama çalışmaları sürdürülerek, 6 Eylül 1996 tarihinde, Balıkesir’in düşman işgalinden Kurtuluş gününde hizmete açıldı. İki kata yayılan seksiyonlardan oluşan Kuva-yi Milliye Müzesi’nin zemin katında; Balıkesir Kuva-yi Milliyesinin kurulmasında öncülük etmiş 41 Bayrak Adam’ın aldıkları yazılı kararlar, yapılan 5 adet Kongrenin Kararları, bu Kahramanların zati eşyaları, fotoğrafları ile Atamızın Balıkesir’e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin ikinci katında ise, İlimizde ortaya çıkan Arkeolojik eserler yer alıyor.