Almanya 2 milyon işçi alacağını duyurmuştu. Türkiye'nin içinde bulunduğu işçi alımı sürecinin başvuruları başladı. İşte başvuru şartları ve tarihleri...

Almanya, genç nüfusun az olması sebebiyle işçi göçünü artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Son olarak ülkeye gelen işçilerde zorunlu olan Almanca bilme şartını kaldıran ve vatandaşlığa geçiş imkanını kolaylaştıran yasa tasarısını duyuran Alman hükümeti, çeşitli birçok sektörde çalışacak binlerce işçi için sık sık ilan yayımlamakta.

Aranan yeni meslekler ve başvuru şartları:

Hazırlanan yasa tasarısında işçiler için sağlanan tek kolaylık dil değil. Tasarı ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş de kolaylaşacak. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılacak. Vatandaşlık için gereken ikamet süresi 8 yıldan 5'e düşecek. Yasanın 1-2 ay içerisinde onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor.

- Aşçı

- İnşaat işçisi

- Hemşireler, hasta ve yaşlı bakıcıları

- Kaynakçı

- İnternet teknolojisi

- Ağır Sanayi ve metal sanayi işçisi

- Gastronomi

- Eğitim

- Sağlık hizmetleri

- Çocuk yetiştiricileri

- IT teknisyenleri

- Metal ve ağır sanayi işçileri

- Gastronomi uzmanları

- Vasıflı işçiler

- İnşaat sektörü işçileri

- Elektrik ve elektronik mühendisleri ve işçiler

- Teknik ve mekanik

Sık sık işçi göçü alan Almanya'da, yukarıda yazılı sektörlerde nitelikli işgücü arandığı biliniyor.

18-45 yaş arası kişilerin başvurusuna açık olan bu sektörlerde, en düşük maaş asgari ücret olan 2 bin 100 Euro (yaklaşık 60.000 TL) ve en yüksek maaş ise 37 bin Euro (yaklaşık 1.1 milyon TL) olacak.

Almanya İşçi Alımı Başvuruları Ne Zaman?

Almanya'nın yeni göç yasası, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024'te üç aşamada yürürlüğe girecek. Bu yasa kapsamında 2 milyon işçi göçüne ilişkin başvuruların Mart 2024'te alınmaya başlaması bekleniyor.

Başvuru Şartları Neler?

Almanya'nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, işçi alımı başvuruları için çeşitli kriterler belirliyor. Bu kriterler arasında dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar bulunuyor. Ayrıca yaşlı vatandaşlar için bazı kolaylıklar da sağlanacak.

Yeni yasayla birlikte, işçi adaylarının "şans kartı" alabilmeleri için mesleki yeterliliklerine bakılacak. Özellikle Almanca bilgisi ve mesleki deneyim bu kartın alınmasında etkili olacak. Bu sistem, göçmenlerin mesleki niteliklerini öne çıkaracak.

Editör: Macit ERMİŞ