Koronavirüs dolandırıcıları rahat durmuyor. Balıkesir'de Vali Ersin Yazıcı'nın adını kullanarak iş insanlarını arayan dolandırıcılar koronavirüs tedbirleri kapsamında solunum cihazı alınması için bağış istedi. Durumdan şüphelenen iş insanları ise hemen valilikle ve kaymakamlıklarla irtibata geçerek dolandırıcıların yakalanması için şikâyette bulundu.

Balıkesir'de özellikle dönem dönem ortaya çıkan telefon dolandırıcıları valiliğin adını kullanarak iş insanlarını arayıp bağış istiyor.

Valiliğimiz de sık sık bu konularda halkımızı uyararak dolandırıcılara karşı dikkatli olunmasını istiyor.

Bu kapsamda dolandırıcıların son hedefi ise Balıkesir'de otel işletmeciliği, gıda fabrikası ile elektronik malzeme üretimi yapan iş insanları oldu.

İş insanlarını telefonla arayan dolandırıcılar kendisini Balıkesir Valiliği makam sekreteri olarak tanıttı.

Daha sonra Vali Ersin Yazıcı'yı telefona bağladıklarını iddia eden dolandırıcılar, iş insanlarından koronavirüs tedavisi gören hastalara solunum cihazı alınacağını söyleyerek 750 bin TL talep ettiler.

Durumdan şüphelenen iş insanları ise hemen Balıkesir Valiliği ve Kaymakamlıklar ile görüşerek durumu haberdar etti. Dolandırılmak istediğini anlayan iş insanları dolandırıcılardan şikâyetçi oldu.

Telefonla arandıklarını ifade eden iş insanları, "Bizleri arayan kişi valilik makam sekreteri olduğunu söyledi. Sonra telefonu Vali Ersin Yazıcı'ya bağlıyorum diye aktarma yaptılar. Telefondaki kişi kendisini vali olarak tanıtarak bizlerden koronavirüs yardım kampanyasına destek olmak için bağışta bulunmamızı söyledi. Bizler daha önce bu tür şeyleri duyduğumuz için hemen Valilik ile irtibata geçtik ve dolandırıcılık olayının olduğunu söyleyerek duyarlı olmamız istendi." şeklinde konuştu.

VALİLİK ŞU UYARIYI YAPTI

Değerli Hemşehrilerimiz;
Bazı şahısların iş insanlarını ve hayırseverleri Balıkesir Valiliği adına aradıklarını söyleyerek çeşitli gerekçelerle para yardımı talebinde bulundukları ve bu şekilde dolandırıcılık yapmaya çalıştıkları Valiliğimize gelen bilgilerden anlaşılmıştır.

Valilik hiçbir şekilde insanları arayarak para istemez. Hele de hesap numarası verip buraya para gönderin şeklinde bir talebi olmaz. Buradan tüm halkımıza sesleniyoruz. Bu tür şeylere itibar etmesinler. Bu tür durumlarda mutlaka güvenlik güçleri ile irtibata geçerek dolandırıcıların yakalanmasını sağlayabiliriz.

Suç türlerinin gelişen teknoloji ile birlikte değişim gösterdiği, dolandırıcılık suçunun da bu süreçte etkilenen suç türlerinden birisi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, her geçen gün yeni bir yöntemle insanları aldatmaya çalışan dolandırıcılara karşı, vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur.

Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

-Kurumsal kimliğinden ve güvenliğinden emin olunmayan telefon görüşmelerinde kimlik numarası, adres bilgisi, banka hesabı ve kredi kartı bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması,

-Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personelinin, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden para teslimi veya havale-EFT yapılmasını talep etmeyeceğinin bilinmesi,

-Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine veya benzeri senaryolara itibar edilmemesi,

-Vatandaşlarımızın böyle bir durumla karşılaşmaları halinde, vakit geçirmeden 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları ya da en yakın kolluk birimlerine müracaat etmeleri gerekmektedir. 

Editör: Haber Merkezi