Balıkesir'de sanayiden siyasete, spordan sosyal hayata kadar her alanda iz bırakarak 86 yaşındayken vefat eden A. Sırrı Yırcalı, şehir insanıyla kurduğu yakın ilişkiyle de sevilen biriydi. İşte Sırrı beyin yaşamından kısa notlar.

SIRRI YIRCALI KİMDİR?

1919'da Balıkesir'de dünyaya gelen Ahmet Sırrı Yırcalı, ismi ve ailesi Balıkesir ile özdeşleşmiş ve iki  dönem milletvekilliği yapmış  iş adamıdır.

Babası Kurtuluş Savaşı yıllarında Balıkesir Alacamescit'te direniş meşalesini yakarak silahlı mücadele kararı alan ve 41 Bayrak Adam olarak anılan Kuvayı Milliyecilerden Yırcalızade Şükrü Efendi'dir.

İlk ve orta öğrenimini Balıkesir'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Sırrı Yırcalı, 1954-1960 yılları arasında Demokrat Parti'den iki dönem (10 ve 11. dönem) Balıkesir milletvekili seçildi.

O dönemde bor madenciliği işine girmiş, ancak oynadığı rol daha sonra tartışmalara neden olmuştur.

Balıkesir'de gelir vergisi rekortmenliğini yaşamı boyunca kimseye bırakmayan Sırrı Yırcalı, BEST (Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş), Yersa Sentetik Sanayi, Balıkesir Yem Sanayii, Balıkesir Pamuklu Dokuma Sanayi ve Mortaş Madencilik gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığını da bir dönem üstlenen Sırrı Yırcalı, şehrin ilk Anadolu Lisesi'ni yaptırmıştır. Balıkesirspor Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

30 Mayıs 2005'de İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.

Yırcalı, Balıkesir'in önde gelen aileleri arasındaki merhum Muharrem Hasbi Koray'ın kızı Müşererref Yırcalı ile evliydi. 

Erkek kardeşi İbrahim Sıtkı Yırcalı ise DP'den 9., 10. ve 11. Dönem Balıkesir Milletvekilliği ile Balıkesir Senatörlüğü yapmıştır.

Sırrı Yırcalı'nın oğlu A. Rona Yırcalı, Balıkesir Sanayi Odası başkanlığı yanı sıra Dünya Odalar Federasyonu başkanlığı, DEİK Dış İlişkiler İcra Kurulu başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlığı yapmıştır. 

Editör: Haber Merkezi