ŞeyhLütfullah Camii Balıkesir’in manevi bekçilerinden Şeyh Lütfullah Efendi tarafından 1429’da yaptırılmıştır, orijinal haliyle günümüze gelemeyen cami 1907’de yenilenmiştir.

Bahçesinde kendi mezarı olmak üzere 100 civarında mezar bulunmaktadır.

Cami Balıkesir’in önemli tarihi eserlerindendir.

Şeyh Lütfullah da Veliler Velisi Hacı Bayram-ı Veli’nin ünlü talebelerinden ve müritlerinden birisidir. Balıkesir ve civarının manevi mimarlarının başında gelmektedir.

Kendi adıyla anılan Balıkesir’deki Lütfullah Camii’nde metfundur.

Şeyh Lütfullah Efendinin mezar taşında yazılmış olan manzumeden İsfendiyar oğlu neslinden geldiği, Karesi’de doğduğu anlaşılmaktadır.

Mezar başındaki manzume aynen şöyledir:

Kimine mülk verir kimine Velilik verir Hazreti Allah

Burada yatan Veli İsfendiyar oğlu neslinden Şeyh Lütfullah

Karesi’de doğup ilmi irfanı orada yapmıştır. tamam

Büyüklerin dileğiyle Ankara’ya gidip yaptı bir hamam

Faziletli, duygulu, işbilir, cömert bir zattı, açıktı eli

Kendisini Ankara’dan tanımıştı Hacı Bayram-ı Veli

Hacı Bayramla beraber geldiler Karesi’ye, Hacı Bayram kendisini kemale erdirsin diye

Hacı Bayram’ın Karesi’de vekili oldu, bu mana gülü burada açtı, burada soldu, Halifelik yılı rastlar 1404-1421 yılına

Allah ne isterse onu ikram eder kuluna.

Bu manzumede göstermektedir ki Şeyh Lütfullah 17 yıl Hacı Bayram’ın vekilliğini yapmıştır.

1404-1421 tarihleri arasında Balıkesir ve çevresinin aşk, feyz ve gönül ırmağı olarak, nice insanı bağrında yutmuş arıtmıştır, nice gönül ilahı sevda ile alev alev yakmış ve yandırmıştır. O yıllarda Karesi adı Balıkesir’in adıdır. Karesi toprağı Hacı Bayram’ın ünü köy köy, belde belde söylenip durmaktaydı.

Pozitif bilimleri hamal etmiş olan Lütfullah mananın kaynağına gitmeliydi. Gitti Ankara’ya Hacı Bayram’ın dergahına. Orada diz çöktü, nefsini yaktı toz etti, mana ilminin merdivenlerini bir bir adımladı, bulutların üzerine çıktı, topukları toz toprakta, anlı beyni bulutların üstündeydi. “Ankara’da bir hamam” yapmanın manası da içini, yüreğini, gönlünü, beynini o büyük velinin gösterdiği metodla uyuyup, yukarı arıtmasıydı. Yani tasavvuf ehli olmalıydı.

Şeyh Lütfullah’ın oğlunun adı Bahaüddin’dir. Oğlu da Hacı Bayram’ın erenlerindendi. Bahaüddin’in oğlu da Muhittin Mehmet Efendi’dir. Şeyh Lütfullah’ın oğlu Bahaüddin Şakayık adlı esere göre Hacı Bayram Sultan Hazretlerinin veliliğini, tacını giyerek ve son nefesine kadar o tacı çıkarmayarak yapmıştır. Son nefesini verdiğinde Hacı Bayram eserlerinden olduğunu simgeleyen tacı başı üzerindeydi.

Şeyh Lütfullah Camisi: orijinal konumu ile günümüze gelemeyen camii 1907’de yenilenmiştir. Dikdörtgen planlı kesme taş bir yapıdır. Son cemaat yerine üç basamaklı bir merdivenle çıkılır. Cephesi son cemaat yerinin üstüne rastlayan kadınlar mahvilinden ötürü iki katlı bir görünümdedir.

İbadet yeri düz ahşap bir çatı ile örtülü olup, mihrap taştan, minberi ise ahşaptandır. Tek şerefeli kesme taş minaresi kare bir kaide üzerinde silindirik biçimde oturtulmuştur. Caminin avlusunda sekiz köşeli üzeri saçaklı bir kubbe ile örtülü şadırvan bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi