BALIKESİR Büyükşehir  Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından soba ve baca yangınlarına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarı yapıldı.

İtfaiyeden yapılan açıklamada,vatandaşların sobalarına ve baca temizliğine, olası baca yangınlarına karşı mutlaka bacalarını temizletmeye ve kontrol ettirmeye özen göstermeleri istendi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından da önem taşıyor.

Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor.

Tahliye edilemeyen karbonmonoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor.

Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor."

BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Bacalar temizlenmediği, soba, kombi ve şofbenler gibi ısıtma araçları doğru bir şekilde, doğru yere kurulmadığında kömür, doğalgaz, odun, LPG, karosen ve gaz yağı gibi yakıtlar eksik ve randımansız yanmaktadırlar. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller, bacaların tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı, her yıl pek çok insan evlerinde zehirlenmekte ve ölmektedirler.

Kış mevsimi artık kapıda, havalar soğumaya başladıkça soba ya da kombi kullanacak olanlar, kömür, odun ya da doğalgaz kullanmaya başlayacaklar. Kış mevsimine hazırlıklarda dikkat edilmesi ve yapılması gereken konular da vardır. Bunlardan en önemlisi bacaların temizliğidir.

Bacanın temizlenmesi

Özellikle soba kullananların bacaları çok daha çabuk kirlenmekte ve tıkanmaktadır. Eğer bacanızı kendiniz kontrol edip temizleyecekseniz, bazı uygulamaları paylaşmak faydalı olacaktır. Buna göre, öncelikle bir ayna parçasını bacanın içine tutarak, yukarıyı gösterecek şekilde ayarlayın ve bakın. Bacanızda herhangi bir şey yoksa, tel ya da bir çamaşır ipinin ucuna içi su dolu 1 litrelik pet şişeyi bağlayıp bacadan aşağıya sallandırın. Eğer bacanız tıkalı ve katranlaşma oluşmuşsa, evin içinden telle çıkarmayı deneyin. Bu uygulamalarınız başarılı olmazsa, demir çubuğun ucuna bir bez bağlayın ve gazyağı ile ıslatın. Hazırladığınız gazyağlı çubuğu yaktıktan sonra, yavaşça yukarı kaldırın, ateşin etkisiyle oluşan katranlaşma yanmaya başlayacaktır. Katranlaşmanın tamamen yanmasıyla çubuğun ateşinin sönmesini sağlayın. Her ihtimali düşünerek yanınızda bir miktar su bulundurun. Söndükten sonra tekrar içi su dolu pet şişeyi sarkıtın ve bacanın açılmasını sağlayın. Büyük ihtimalle artık bacanız temizlenmiş durumdadır. Önemli bir konu da, şayet kendiniz yapmak istemiyorsanız, bağlı olduğunuz ilçenin itfaiye müdürlüklerinden baca temizliği konusunda yardım almanız çok daha uygun olacaktır.

Bacalarınız için alınması gereken önlemler

Bacalarda kesinlikle baca başlığı kullanmalısınız. Rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli olan gazlar geri tepebilir, sağlığınızda ciddi sorunlar ve zehirlenmelere neden olabilir. Bacaların yalıtımlı olması da oldukça önemlidir. Yalıtımı olmayan bacalar, hızlıca soğurlar ve soğuyan bacalarda sıcak gazın içinde bulunan nem yoğunlaşır. Bu da bacalarınızın daha çabuk tıkanmasına ve duvarlarınızda lekelere yol açar.

Editör: Haber Merkezi