Ramazan DEMİR

Çanakkale Savaşı denildiğinde tarihi Balıkesir Lisesi öğrencilerinin vatanseverliğini hatırlamak ve gelecek nesillere unutturmamak gerekiyor. 
Balıkesir Valiliği bu amaçla iki anıt yaptırdı. 
Çanakkale'de şehit düşen ve isimleri belirlenen liseli kınalı kuzulardan 94'ünün isimlerine yer verilen seramik anıt, kendi kanlarının da karıştığı  topraklardan üretildi. 

BURAM BURAM VATAN SEVGİSİ 
Anıtlardan biri Valilik giriş katındaki Rıza Akdemir Sergi Salonuna, diğeri ise tarihi Lise binasına konuldu. 
"Balıkesir Lisesi Şehitler Anıtı" önünde, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Metehan Gedik, İl Dernekler Müdürü Cemalettin Canlı ve Balat gazetesi imtiyaz sahibi Rahmi Kireç'le bu fotoğrafı çektirirken Çanakkale'ye gidip de dönmeyen Raşid dedemi hatırlayıp hem duygulandım, hem de gururlandım.

EN ÇOK ŞEHİT VEREN OKULLARDAN BİRİ
1885 yılında kurulan Balıkesir Lisesi, Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren okullardan birisi oldu. 1914-1916 yılları arasında Balıkesir Lisesi'nde okuyan ve gönüllü olarak cepheye giden 100 izci öğrenciden 94'ü şehit oldu. O yıl hiç mezun verilmedi.

ÇANAKKALE'DE SAVAŞI KAZANDIK, AYDINLARI KAYBETTİK!
Çanakkale Savaşı'nda 100 binden fazla okumuş ve aydın Türk şehit düştü. Bu kaybın olumsuz etkileri İstiklal Harbi'nde ve Cumhuriyet Türkiye'sinde görüldü. Gazi Mustafa Kemal bu kaybı şöyle ifade ediyordu: 
"Biz Çanakkale'de bir dar-ül fünün (üniversite) gömdük.."

BALIKESİR'İN DEĞERLERİNİ 
GÖRMEK İÇİN VALİLİĞE GİTMENİZ YETERLİ
Çok değil 15-20 yıl öncesi Valilik binası, soğuk gelirdi insana.
Adımınızı attığınızda ruhunuzu karartırdı sanki o atmosfer. Bugün hem İstanbul'un üç katı büyük coğrafyaya sahip Balıkesir'in tüm zenginliklerini görebiliyor, baştan sona geziyor gibisiniz. Bununla da kalmıyor buram buram vatan sevgisi kokuyor. 
"Balıkesir Lisesi Şehitleri Anıtı" da bu havaya ayrı bir hava kattı. 

VALİ ERSİN YAZICI'ya TEŞEKKÜR
Bu vesiyle şehitlerimizi minnet ve saygıyla anarken, kınalı kuzuların isimlerini kendi kanlarının da karıştığı topraktan yaptırdığı seramik anıtla geleceğe taşınmasına vesile olan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı'ya teşekkür ediyorum. 
Editör: Haber Merkezi