SAĞLIK Müdürlüğü 112 Komuta ve Kontrol Merkezi hizmetleriyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Murat Karaköse, 112 Acil Yardım hattına günlük ortalama bin ila bin 300 arasında taciz ve gereksiz arama geldiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Yılmaz ile birlikte gazetecilere 112 Komuta ve Kontrol Merkeziyle ilgili bilgiler veren Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Murat Karaköse, 112 Komuta ve Kontrol Merkezi'nin hizmetini aksatan en büyük etkenin asılsız ihbarlar, gereksiz çağrılar ve taciz telefonları olduğuna dikkat çekti.

4 BİN 100 KİŞİ ARADI, 150'Sİ AMBULANS İSTEDİ

Doktor Karaköse, yıl içinde yapılan asılsız ihbar sayısının 84, günlük ortalama taciz ve gereksiz arama sayısının ise bin ila bin 300 arasında olduğunu söyledi.

Karaköse, "Eylül ayının ilk 10 günlük döneminde 112 santraline günlük ortalama 4 bin 100 çağrı gelmiş ve 112 Komuta ve Kontrol Merkezi'nde görevli 6 sağlık personeli bu aramaların 2 bin 500 ile birebir görüşmüştür. Diğer bin 600 çağrı ise santraldeki ses bandını dinlerken kapanmıştır. Görüşülen 2 bin 500 telefondan sadece 150-170'nin ambulans talebi olmuş, ambulans görevlendirilmesi yapılmıştır. Diğer çağrılardan yaklaşık bini ise 112'yi gereksiz meşgul etme ama olan, telefonunu deneyen, sahte ihbar yapmak isteyen vatandaşların çağrılar olmuştur. Bu tür aramalar halkımızın 112 hizmetinden hızlı bir şekilde yararlanmasını önlemektedir" dedi.

EN BÜYÜK SORUN TARİF YETERSİZLİĞİ

Dr. Murat Karaköse, 112 Acil Yardım Ambulanslarının hastaya ya da yaralıya ulaşmada yaşadığı en büyük sorunun tarif yetersizliği olduğunu belirtti.

112 Acil Yardım hattına gelen ihbarların anında değerlendirildiğini görevli doktorun ambulans gönderilmesini uygun bulduğu hastalara en yakın ve en uygun 112 acil yardım ambulansının görevlendirildiğini belirten Karaköse, "Türkiye 112 sisteminde kent merkezinde 10 dakika, kırsal kesimde ise ilk 30 dakika içinde hastaya ulaşma hedeflenmekte olup Balıkesir 112'nin hastaya ulaşım süresi 2011 yılında kent merkezinde 6.5 dakika, kırsal alanda ise 15.8 dakikadır. 112 ambulanslarının ilk 10 dakikada hastaya ulaşma oranı 2002'de yüzde 83 iken bugün bu oran yüzde 94'e ulaşmıştır. Hastaya veya vakaya ulaşmada karşılaştığımız en büyük sorun ise vatandaşların bulundukları noktayı bize tarif etmekte yaşadıkları sıkıntıdır" diye konuştu.

BASINA İLK YARDIM

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Murat Karaköse, Balıkesir'deki basın kuruluşlarında görev yapan muhabirlere ilk yardım kursu vermeyi planladıklarını, bu şekilde özellikle büyük trafik kazalarında aynı anda görev yapan sağlık görevlilerine gerektiğinde basın mensuplarının da yardımcı olarak önemli bir hizmet yapabileceklerini söyledi.

Karaköse, "Biz basın mensuplarına da ilk yardım eğitimi vermek istiyoruz. Özellikle birçok trafik kaza vakasında olay yerinde bizimle beraber basın mensupları da görev yapıyor. Bazen sizin yapacağınız çok basit bir müdahale, biz müdahale ederken bir başka vakaya yapacağınız basit bir bası insan hayatını kurtaracak bir durumdur. Bu konuda sizlerle birlikte el ele çalışmak istiyoruz" dedi.