Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’de Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi açılışına katılarak bir konuşma yaptı.
 


 

Türkiye’nin stratejik ürünleri arasında yer alan bor madeninin katma değerini, “cevherden mücevhere” anlayışıyla 300 kat artıracak tesisin açılışı vesilesiyle bir arada olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın da sayılı işletmelerinden biri olacaktır” dedi.

Bor karbürün, sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibariyle, birçok farklı endüstriyel uygulamada aranan ve tercih edilen bir ürün olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bor karbürün, özellikle zırh, aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesislerde nötron tutucu gibi uygulama alanlarıyla, savunma sanayinin vazgeçilmezi olduğunu kaydetti.

 


 

“Uçaklardan taktik araçlara, personel yeleklerinden korunaklı levhalara kadar pek çok yerde bu ürünü görmek mümkündür” değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bandırma tesisimizde yapılacak yıllık bin ton üretim, kullanıldığı alanlarda da 150 kattan 2 bin kata kadar varan değer artışları sağlamaktadır. Bir başka ifadeyle, bu tesis sayesinde Türkiye, sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor. Aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu hâline geliyor. Bugünkü açılışımızın önemi, tesisin yatırım ve üretim rakamlarının ötesinde, ülkemize sağladığı stratejik katkıyla ilgilidir.”

“DÜNYA PAZARLARINDA PAY SAHİBİ OLMAMIZA KATKI SAĞLAYACAK YATIRIMLARIN TAMAMINI DESTEKLİYORUZ”

 


Geçmişte, bu tür ürünlerin stratejik önemi dikkate alınmadığı, sadece fiyat unsuruyla dışarıdan tedariki yoluna gidildiği için, kriz dönemlerinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sanayimizin ihtiyaçları başta olmak üzere, kritik her üründe maruz kaldığımız gizli-açık ambargoların ülkemize yaşattığı vakit ve hamle kayıplarını gayet iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun için artık her alanda, önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak, onunla birlikte dünya pazarlarında pay sahibi olmamıza katkı sağlayacak yatırımların tamamını destekliyoruz. Sadece Eti Maden bünyesinde yürütülen çalışmalar bile, başlı başına birer başarı hikâyesidir. Bor Karbür yanında, sıvı karbürden lityum üretimi konusunda da yakında somut adımlar atılacaktır. Aynı şekilde temeli atılan çeliğin dayanıklılığını artırma başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ferrobor tesisimiz de bu sene içinde hizmete girecektir. Nadir toprak elementleri konusunda iyi bir rezerve sahibiz. Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi, yıllık 1.200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz.

Hammaddeyle başlayıp nihai ürüne kadar uzanacak bir sistemle, ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlıyız.”

Editör: Haber Merkezi