Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesi, özellikle gıda sektörüne talebi arttırdı. Türkiye'de koronavirüs salgınının görüldüğü 11 Mart'tan bu yana vatandaşlar gıda ürünlerine yöneldi. Bununla birlikte fiyatlarda 3-5 günde bir katlanarak artıyor. Vatandaş bir hafta önce aldığı ürünü, bir hafta sonra aynı fiyata alamıyor.

Bununla birlikte korona virüs bir çok küçük esnaf sanatkarı da zor durumda bıraktı. 

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Rahmi Kula,  yerel firmalara destek olmak, durma noktasındaki işleri biraz olsun canlandırmak amacıyla ‘Esnafına Sahip Çık’  kampanyası başlattı. 

Ekonomik olarak zor şartlar yaşanan bu günlerde Balıkesirlilerin alışverişlerini özellikle yerel firmalardan yapmasının önemine değinen Başkan Rahmi Kula,  “Vatandaşlarımızın alış verişlerinde, vergisini bu kente ödemeyen uluslararası veya ulusal markalar yerine, vergisini bu kente ödeyen, Balıkesirli firmaları tercih etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Yerel firmalar, hem kendisi bu kentte yaşayan, hem de yanında çalıştırdığı kişileri ilimizin kaynaklarından istihdam eden, ilimize katma değer ve istihdam sağlayan işletmelerdir. Yerel firmaların zor duruma düşmesi demek Balıkesir ekonomisinin zor duruma düşmesi demektir” dedi.

BTO Başkanı Rahmi Kula kampanyaya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Aralık ayında Çin Halk Cumhuriyetinde ortaya çıkan ve o tarihten bu yana dünyanın geri kalanını etkisi altına alan Covid-19 salgını ne yazık ki Mart ayından bu yana ülkemizi de her anlamda olumsuz etkilemektedir.

Bugüne dek binlerce insanımızın hastalanmasına yol açan ve yine binlere varan insanımızı kaybettiğimiz bu virüs, ekonomimizi de ciddi zorluklarla karşı karşıya getirmiştir.

Ekonomimizin tüm sektörleri salgının etkilerini hissetmektedir. İlimizdeki yerel firmalarımızın da büyük çoğunluğu alınan tedbirler çerçevesinde iş yerlerini kapatmışlar veya çalışma sürelerini azaltmışlardır. Firmalarımızın çalışanları da ya ücretsiz izne çıkarılmış yada kısa çalışma ödeneği kapsamında izinlidir. Bu da üretim kaybına neden olmaktadır. Sürecin devam etmesi demek birçok işyerinin kapanma noktasına gelmesi anlamı taşımaktadır. Yaşananların devam etmesi halinde üretimin ve istihdam azalacaktır. Bu birçok aileyi etkileyecektir.

Balıkesir Ticaret Odası organları olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu süreçte üyelerimizden, Meslek Komitelerimizden gelen talepleri en kısa sürede üst kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ve ilgili Bakanlıklara ileterek çözüm bulma konusunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
Ülke olarak her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duymaktayız. Birlik ve beraberlik duyguları ile bugüne kadar yaşadığımız kötü günlerin üstesinden geldik. Bunu da, aynı anlayışla, en az zararla atlatacağımıza inancımız tamdır.
Ekonomik olarak zor şartlar yaşadığımız bu günlerde Balıkesirliler olarak alışverişlerimizi özellikle yerel firmalardan yapmamız büyük önem taşımaktadır.

Vatandaşlarımızın alış verişlerinde, vergisini bu kente ödemeyen uluslararası veya ulusal markalar yerine, vergisini bu kente ödeyen, Balıkesirli firmaları tercih etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Yerel firmalar, hem kendisi bu kentte yaşayan, hem de yanında çalıştırdığı kişileri ilimizin kaynaklarından istihdam eden, ilimize katma değer ve istihdam sağlayan işletmelerdir. Yerel firmaların zor duruma düşmesi demek Balıkesir ekonomisinin zor duruma düşmesi demektir.

Bu nedenle “Esnafına Sahip Çık” kampanyasını hayata geçirerek,  Balıkesirli firmalarımıza destek olmak, durma noktasındaki işlerini biraz olsun canlandırmak istiyoruz.

Yerel firmalarının kazanması, Balıkesir’in kazanması, gelişmesi, büyümesi anlamına gelmektedir. Bu konuda gerek halkımızın, gerekse esnaf, sanayici ve tüccarımızın bu kampanyamıza destek vermeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Unutmayalım, bizler birlik ve beraberlik içinde çalışmaya birbirimize destek olmaya devam edersek salgının etkilerini en aza indirecek ve birlikte başaracağız” 

Editör: Haber Merkezi