BALIKESİR Valisi Hasan Şıldak, uzun yıllardır sürekli bir gelişim çizgisi içinde seyreden Organize Sanayi Bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili Basın Bilgilendirme Toplantısıyla kamuoyunu bilgilendirdi. 

Bütün şehrin de yakından takip ettiği ve son iki yılda yoğunlaşan gelişmelerin şehirde heyecan yarattığını söyleyen Vali Şıldak, Balıkesir Milletvekillerinin katkıları ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının destekleriyle Balıkesir’in artık sanayi şehri olduğunu ifade etti. 

BALOSB Büyüyor

Vali Hasan Şıldak, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinin 1449 hektar alanda üretim yapan firmalarıyla Balıkesir’in ilk ve en büyük organize sanayi bölgesi olduğunu belirtti. Şıldak, “2015 yılında 4 bin kişiye istihdam sağlanırken ulaşım projeleriyle birlikte odak noktası haline gelen Balıkesir OSB bugün üretim yapan 165 fabrika ile 16.500 kişiye istihdam sağlamaktadır. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin mevcut alanda tahsis edilecek sanayi parseli kalmadığından yeni sanayi parselleri oluşturabilmek amacıyla genişleme süreci başlatılmıştır. Yaklaşık 770 hektar büyüyecek olan BALOSB’nin kamulaştırma süreci üç etap halinde planlandı” şeklinde konuştu. 

Genişlemenin 1’nci etabındaki 49 parselden 48’inin yatırımcı sanayiciye tahsis edildiğini ve iki yıl içerisinde  fabrikaların üretime geçmesiyle 10 bin kişiye daha istihdam hedeflendiğini açıklayan Şıldak, “Genişlemenin 1’nci etabında geriye kalan 130 dönümlük bir adet parselin tahsisi ile ilgili sanayicimizle görüşmeler devam etmektedir. 338 hektar büyüklüğündeki 2. etap kamulaştırma çalışmaları da devam etmektedir. 283 hektar büyüklüğündeki 3. Etap genişleme alanının kamulaştırma işlemlerine 2023 yılının ikinci yarısında başlanacaktır” dedi. 

BALOSB Türkiye’de Örnek Olacak

BALOSB’nin tüm genişleme alanları tahsis edildiğinde 5 ila 8 yıl içerisinde 40 bin kişinin çalıştığı Türkiye’nin örnek OSB’leri içerisindeki yerini hızla alacağı müjdesini paylaşan Şıldak, “Atıksu Arıtma Tesisi 3 bin 300 m3/gün kapasiteyle hizmet verirken, genişleme alanlarına gelecek yeni fabrikalar da düşünülerek 10 bin m3/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisi 7 Temmuz 2022 tarihinde devreye alındı. İhracatta süregelen artışı desteklemek ve Gökköy Lojistik Merkezi ile demiryolu taşımacılığını daha cazip hale getirebilmek amacıyla ihtiyaç duyulmasıyla yapım işine 10 Mart 2022 tarihinde başlanan Gümrük Müdürlüğünün Ocak 2023’de yaklaşık 30 bin m2’lik alanda faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Hem ithalat hem de ihracat sürecinde firmaların çözüm ortağı olacak olan Balıkesir Gümrük Müdürlüğünde karayolu, demiryolu ve havayolu lojistik bağlantıları sebebiyle geniş bir yelpazede hizmet verecek” ifadelerini kullandı. 

Bilgilendirmelerine devam eden Şıldak, 16 bin 500 çalışanın yer aldığı ve günlük çeşitli büyüklüklerdeki 9 bin araç giriş çıkışının gerçekleştiği BALOSB’de huzur ve güvenliği yakın zaman önce hizmete açılan OSB Jandarma Karakolu yeni hizmet binası ve Kontrol İzleme Merkezi’yle en üst seviyede sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. 

BALOSB’de Nitelikli İş Gücü Destekleniyor

Vali Şıldak, fabrikaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020 yılında kurulan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde Yenilenebilir Enerji Atölyesi, Endüstriyel Otomasyon, Metal İşleri Atölyesi, Makine Teknolojileri Atölyesi, Temel Mekanik Atölyesi şeklindeki 5 atölye ve Temel Elektrik Dershanesi, Bilişim Dershanesi, Fabrika Otomasyon Dershanesi, Enerji Verimliliği Merkezi, Genel Dershane şeklindeki 5 dershane ile OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atölye ihtiyacı karşılandığını belirtti.

Şıldak, “Söz konusu atölye ve dershanelerde meslek sahibi olamamış gençlere yönelik düzenlenen eğitimler sonucunda sertifikalandırılarak meslek sahibi olmaları sağlanıyor. Ayrıca, BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi bünyesinde şimdiye kadar istihdam garantili Gazaltı (MİG-MAG) Kaynakçı Kursu, CNC Tezgah Operatörlüğü Kursu, CNC Tezgahları ve Programlama Kursu, Makine Bakım Onarım Kursu ve 3 Boyutlu Tasarım, Solidworks Kursu da açıldı. Bu kursları başarıyla bitiren 87 kursiyer BALOSB’de bulunan çeşitli firmalarda istihdam edildi. BALOSB bünyesinde, mesleki alanlarda belgelendirme yetkisine sahip olmak amacıyla kısa adı BALOSB MESBEM olan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki Belgelendirme Merkezi 26 Nisan 2021 tarihi itibariyle resmi olarak kuruldu. Sanayideki kadın istihdamını arttırmak amacıyla “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi kapsamında BALOSB bünyesinde faaliyet gösteren Neşe Fabrikası Gündüz Bakımevi 110 öğrencisiyle eğitimine devam ediyor” diye konuştu. 

BALOSB Gurur Belgeleri

Vali Şıldak, BALOSB’nin Enerji Yönetim Sistemi Belgesi ve Kalite Yönetim Sistemi Belgesiyle enerji veriminin ön planda olduğu kaliteli bir hizmet gerçekleştirildiğini ifade etti. Şıldak, “14001 Çevre Yönetim Sistemi ve 45001 İş Sağlığı Güvenliği belgelerinin alınması için de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, Dünya Bankası OSB Kredilendirme Projesi’ne sunduğumuz 4 projemizin temel amacı da Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin teknik/fiziki altyapısını geliştirmek ve bölgenin modern bir altyapıya kavuşturulması ve bununla beraber çevreye duyarlı daha yeşil bir OSB hedefine katkı sağlamak..

İlk 3 yıl ödemesiz toplam 13 yılda  %3 faizle ödenecek OSB kredilendirme projesine başvurduğumuz projelerimizde ise; Altyapı İmalatları, OSB İçi Elektrik Şebekelerinin İnşası Proses Suyu İçin İleri Arıtma Tesisi İnşaatı, Arıtma Çamurları ve Katı Atıklar İçin Termal Kurutma Tesisi İnşaatı yer alıyor. Tır Park Alanı İyileştirme Projesi, Otel projesi, Ticaret Merkezleri Projesi, Lojistik Bölge Projesi, Akaryakıt İstasyonu ve Dinlenme Tesisleri Projeleriyle de Balıkesir OSB’de yer alan sanayicilerimizin imkanlarını geliştirmeyi ve daha iyi bir yatırım ortamları oluşturmayı amaçlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Vali Hasan Şıldak Basın Bilgilendirme Toplantısının ardından Gümrük Müdürlüğü inşaatında incelemelerde bulundu.

Editör: Haber Merkezi