Karesi Belediyesinin Davutlar Mahallesi’nde kurduğu ve üretime başlayan Güneş Enerjisi Santrali (GES)’in açılış töreni yapıldı.

Temiz Enerji ve Daha Yeşil Karesi" için 19 bin 760 metrekare alanda 3 bin 120 panel ile üretime başlayan Güneş Enerjisi Santrali Davutlar Mahallesi’nde hizmet veriyor.

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ın projelerinden birisi daha hayata geçti. GES’in açılış törenine AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Yavuz Subaşı ve Adil Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, Altıeylül Belediye Başkan Vekili Fikrettin Kocaman, AK Parti Karesi İlçe Başkanı Yusuf Hocaoğlu, AK Parti Altıeylül İlçe Başkanı Ömer Munis, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Kadın Kolları başkanları, Muhtarlar ve ççok sayıda davetli katıldı.

ORKAN: “ GES PROJEMİZ 4 YILDA KENDİSİNİ AMORTİ EDECEK”

Açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “Çok şükür düşündüğümüz projelerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” Diye Orkan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu önemli bir proje. Belediyenin giderlerinin karşılanması için gelirlerinin de olması gerekiyordu. Bizde bununla ilgili başkan yardımcılarımızla yaptığımız çalışmalardan biri de şuan içinde bulunduğumuz GES projesi idi. Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi 1.2 MW enerji üretimi sağlıyor. Bununla ilgili de aylık ve günlük güzel bir geliri olan proje. Bu proje öncesinde Yücel Yılmaz başkanımızın karesi Belediye Başkanı olduğu dönemde başlamış olmasından ötürü biz burada üretimden sağlanan gelirimiz yükseldi. Bu gelirin sağlanmasından Allah Yücel başkanımızdan razı olsun. Onların başlattığı projeydi bizde hayata geçirdik. Burası 4 yılda kendisini amorti edebilen bir proje oldu. Şuan başlasaydık 6–7 yılda kendisini amorti edemeyecekti. Bu daha büyük ve güçlü bir Karesi için güzel bir aşama oldu.”

ORKAN: “GELİR GETİRİCİ PROJELER ÜRETİYORUZ”

Karesi Belediyesi olarak gelir getirici projeler üretmeyi sürdürdüklerini söyleyen Başkan Orkan, “Biz sadece belediyeye gelir getirici olarak bu projeyi düşünmedik. Daha öncesinde 18 tane çöp kamyonu aldık. Kiralıktı kendimiz yapalım istedik. Gelir getirici yanında giderleri de ne kadar azaltabiliriz diye planlar yaptık. Çöp kamyonlarıyla ilgili alım yaptık. O dönem iyi ki almışız. O dönem aldığımız kamyonların şuan iki kat gibi bir maliyeti var. Her yaptığınız hamle çok önemli. 18 çöp, 8 tane de Fen İşlerimize kamyon aldık. Bunları alınca yer sorunları oluşmaya başladı. Fen Depo dediğimiz bölge yetmemeye başladı. Bundan ötürü bizde Üçpınar bölgesinde Temizlik İşleriyle ilgili bir alan oluşturduk. Kamyonların bakım onarım bölümleri de kurduk. İnşallah Allah nasip ederse Temizlik İşleri yerimizin açılışını da önümüzdeki günlerde yapmayı planlıyoruz. Karesi Türbesinin restorasyonunu yaptık. Karesi bölgesinde çok fazla tarihi eser yok. Bunun mevcutlarını en azından restore edip hayata geçirmek istedik. Bu konuda ilk projemiz Karesi Beyi Türbesi restorasyonu idi. Daha sonrasında Ziraat Odasına ait olan Yıldırım Beyazıt İmarethanesi vardı. Oranında restorasyonunu yaparak açılışını gerçekleştirdik. İlk açılışında resim sergisi ve şiir dinletisi yaptık. İnşallah bundan sonraki süreçte de buranın iyi değerlendirilmesini istiyoruz. Sivil toplum örgütlerimizin de burayı kullanmalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

KARESİ’DE AÇILIŞLAR DEVAM EDECEK

Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesini 5 MW güce yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Orkan, “GES projemiz 1.2 MW burayı 5 MW’a çıkarmayı düşünüyoruz. Geliriniz arttırma amacımız var. Başka bölgelerde de çalışma yapmayı planlıyoruz. Önemli olan Karesi Belediyemizi daha güçlü ve verimli yapmak. Kalan 2.5 yılda da Millet Bahçemiz var. 40 dönüm alanı kapsayan. İlçemizin en büyük mahalleleri olan Toygar, Maltepe ve Paşaalanı’nı kapsayan Millet Bahçemizi tamamlamak üzereyiz. Orası da mümkün olursa Murat Kurum bakanımızı getirmeyi planlıyoruz. Benim bir hayalim vardı. Atatürk Evi. Herhangi bir sıkıntı gecikme olmazsa orayı da 10 Kasım’da Atatürk Evi’ni açacağız” dedi.

YILMAZ: “GES ÇOK DOĞRU BİR YATIRIM”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karesi Belediyesinin güzel bir hizmetinin daha açılışında olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Yılmaz şöyle konuştu:

“Güzel bir açılıştayız. Maliyetini kendisi çıkran ve belediyecilikte nadir olan işlerden bir tanesi. Belediye alma yeri değil verme yeri olarak algılanan bir yer. Çok doğru bir iş. Bu Türkiye’de uygulanmaya başladığı dönemde ilk Dursunbey Belediye Başkanımız yaptı. Bize de bunu tanıttı. O zaman devlet birim değeri 13 centten satın alıyordu. Bizlerde başvurduk. 6 belediye başvurduk. Orada bir büyük avantaj sağlandı. Başvuru tarihinde de 13 cent ise devlette o fiyattan alma garantisi verdi. Şimdi 6 cente, 8 cente alınıyor. Ben şiddetle 5 MW’ye çıkmasını tavsiye ediyorum. Karesi Belediyemizin gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Başkanımızın naifliği duruşu, olaylardaki bitirme heyecanı bizi de heyecanlandırıyor. Her zaman Karesi’nin yanındayız”.

ÇELİK: “GES YAPIYORUZ GELECEĞE SAHİP ÇIKIYORUZ”

AK Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, GES projesinin hayata geçirilmesinde kendisinin e tuzu olduğunu belirterek, “Benimde bu çorbada biraz tuzum var. 11 aydır Tarım Bakanlığında bekliyormuş. İstediğiniz yere araziyi buldum deyip bu panelleri yerleştiremiyorsunuz. Tarım Bakanlığı izin vermiyordu. Ondan sonra Genel Müdür ile aramızdaki bir mütalaa oldu. Neticede avukat olduğum için ikna ettik. Arazide yanlış hatırlamıyorsam 112 dönüm. 50 dönüm kadarı kullanılıyor. Burası neden önemli. Ürettiğimiz her elektriği tüketiyoruz. Sanayide itici güç elektrik. Bunun elde etme yöntemleri belli. Muğla ve Marmaris yangınları oldu. Termik santraller büyük bir tehlike geçirdi. Orada ne yakılıyor? Kömür. Barajlar var. O bile baraj yapılınca doğaya müdahale etmeniz gerekiyor. Buraya geldik koyduk, bunları söküp götürsek tarla zarar görmeden olduğu gibi kalır. Zaten izin verilme sebebi de bu. Balıkesir bu yönden çok çok şanslı bir il. Rüzgar enerjisinde ilk 3 ‘te yer alıyoruz. Balıkesir, Çanakkale ve İzmir. Sulak alanlar olarak ta Balıkesir Türkiye’nin en sulak şehri. Bu yönden Çok Zengin Bir Yer. Güneş Balıkesir’de fazlasıyla var. Karesi Belediyemizin, Yücel başkanımızın başlattığı, Dinçer Başkanımızın tamamladığı bu tesiste bunu daha görünür hale getirecek. Balıkesir’de devamlı açılışlarda beraberiz. Karesi, Altıeylül ve Yücel başkanımda dahil çok genç bir ekip şahane çalışmalar yapıyor. İmarethane açıyoruz Osmanlı tarihine sahip çıkıyoruz. Atatürk Evi açıyor Dinçer başkanımız Cumhuriyet tarihine sahip çıkıyor. GES yapıyoruz geleceğe sahip çıkıyoruz. Bakın skala ve vizyon ne kadar geniş. Balıkesir güzel bir hava yakaladı. Milletvekilleriyle, bürokrasisi ile, belediye başkanlarıyla çok güzel bir ivme yakaladı. Gündelik kaygılarla bizim önümüze engel olmayın. Bırakın şehre hizmet edelim. Daha nice açılışlarda ve programlarda beraber olalım.” dedi.

Konuşmaların ardından okunan dualar ile tesisin kurdelesi davetliler tarafından kesildi. Kurdele kesimi ardından davetliler hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi