Çok satan kitaplar arasındaki “Narkoz”, "Hokkabaz", "Para B*k Gibi", "Erbakan" ve  "Adil Bölüşüm" gibi kitaplarının yazarı Prof. Dr. Mete Gündoğan, ülkemizin sıcak gündemindeki yerini koruyan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası Başkanlığının uyguladığı politikalar üzerine, kısa ve öz, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

gundogan-mete

Ekonomi politikaları üzerine bugüne değin dillendirdiği öngörülerinde haklı çıkan Prof. Dr. Mete Gündoğan, bu kez de Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan'ın uyguladığı politikaların sonuç getirmeyeceğini "hodri meydan" dercesine gündeme taşıdı. 

Ülkemiz ve dünya ekonomisiyle ilgili görüşlerini katıldığı konferanslar yanı sıra sosyal medya platformu X hesabından açıklayan Gündoğan,  Merkez Bankası politikalarını eleştirdiği paylaşımında "Umarım yanılırım" gibi bir cümle kurma ihtiyacı hissetmediğine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Gündoğan, "kısa, yalın ve öz" sözleriyle başladığı paylamında şunları yazdı: 

"Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan hanımefendi başarısız olmaya mahkumdur.

Çünkü

(1) Ekonomide icra edilen tarzı siyaset yanlıştır.

(2) Tecrübesi yoktur. Ne "yakınların" yanlışa sürükleme gücünden ne de devletin işleyişinden haberdardır.

(3) Ortodoks finansman sistemini, tek finansman sistemi olarak görmektedir.

Notlar:

* "Umarım yanılırım" gibi bir cümle kurma ihtiyacı hissetmiyorum.

** "Yanlışın faturasını kim ödeyecek" konusunu çalışmaya başlayabilirsiniz."

Gündoğan'ın iddialı sözlerini içeren paylaşımı, çok sayıda sosyal meyda kullanıcısı alıntılanırken, ilginç yorumlarda bırakıldı. 

Bunlar arasında "Deneme tahtası olduk faturasını da bizler ödüyoruz. O kadar okumuş proflar varken dışarıdan getirmeye gerek varmıydı. Bu son şansımız dua edelim başarılı olunsun." ifadelerini içeren yorum dikkat çekti.

PROF. DR. METE GÜNDOĞAN KİMDİR?

Mete Gündoğan kimdir? Kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Mete Gündoğan, 1963 BalıkesirDursunbey doğumludur. İlköğretim ve Lise tahsilini Ayvalık ilçesinde tamamladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Lisans çalışmasını bitirdikten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Yüksek Lisans çalışmasına başladı. Tez aşamasında British Council’den kazanmış olduğu bursu değerlendirmek üzere İngiltere’ye gitti. Cranfield Teknoloji Enstitüsü’nde Üretim Sistemleri Mühendisliği alanında Yüksek Lisans (1990) çalışmalarını tamamladı.

Doktora’sını (1995) yine İngiltere’de, Cranfield Üniversitesi Endüstri ve Üretim Sistemleri Mühendisliği alanında yaptı.

Doçentliğini 2000 yılında aldı. Balıkesir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi (yarı zamanlı), Polis Akademisi (yarı zamanlı) ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’nde çalıştı.

Akademik çalışmalarının yanı sıra Dr.Gündoğan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma ve Geliştirme Planlaması Müdürlüğü’nde araştırma mühendisi ve bir müddet de müdür olarak görev aldı.

Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Bilim ve Teknoloji Sektörü uzmanı, Başbakanlık Başmüşavirliği ve TBMM’nde müşavir görevlerinde bulundu.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nde açılan 20nci Dönem Kamu Diplomasisi Kursunu tamamladı. Çeşitli sanayi çalışmaları ve tecrübeleri çerçevesinde, Akıncı F-16 Uçak Fabrikası’nda (TAI) Kalite Teminat Sistemleri Başmühendisi olarak çalıştı.

Avrupa Ford Motor Fabrikalarında (Köln-Almanya, Genk-Belçika, Valencia-İspanya, Bordeaux-Fransa ve Dagenham-İngiltere) “Bilgisayar Destekli Bakım Yönetim Sistemi” projesinde mühendis olarak çalıştı.

Özel sektörde üst düzey yöneticilik ve danışmanlık da yapan Dr. Gündoğan, Balkanlarda ve ülkemizde özelleştirmeden alınan birçok fabrikanın devreye alınması projelerini gerçekleştirdi.

Evli ve dört çocuk babası olan Prof. Dr. Gündoğan İngilizce ve Fransızcanın yanısıra kısıtlı derecelerde Felemenkçe, Boşnakça ve Arapça bilmektedir.

Uluslar arası ve ulusal düzeyde birçok yayını bulunan Prof. Dr. Mete Gündoğan’ın akademik ilgi alanları:

Sistem Analizi ve Tasarımı, Üretim Yönetimi Sistemleri, Üretim Planlama ve Kontrolü, Teknoloji Yönetimi, Kalite Teminatı, Toplam Kalite Yönetimi, Bakım / Onarım Planlaması ve Yönetimi, Mühendislik Ekonomisi, Maliyet Analizleri ve Muhasebesi ve Ekonomi (Mikro ve Makro)’dir.

Editör: Macit ERMİŞ