İslam mimarisinin bilinen ilk kubbeli yapısı olan  ve Kudüs'te bulunan Kubbet-üs Sahra Camisinin tıpa tıp benzeri Balıkesir Kuva-yi Milliye Mahallesinde inşa edildi. Hayırseverlerce yaptırılan cami 2019 Kurban Bayramı namazıyla birlikte kapılarını ibadete açtı. Balıkesir Kudüs camisi nerede? Balıkesir Kudüs camisine nasıl gidilir?

GÖZ KAMAŞTIRICI GÜZELLİKTE

kudus-cami96

Kuva-yi Milliye Mahallesindeki alanda temeli 2018 yılının Nisan atılarak yapımına başlanan ve yaklaşık 16 ayda tamamlanan Kudüs Camii, göz kamaştırdı.


 

EŞSİZ ÖZELLİKLERE SAHİP

Müslüman alemi için önemi yanında mimari özellikleriyle de eşsiz olan Kudüs Camisinin bir benzeri olarak inşa edilen Kuva-yi Milliye Mahallesindeki Cami, Balıkesir'in simgelerinden biri olmaya aday.

Muhteşem mimarisiyle göz kamaştırıcı Kudüs Camisinin ilimiz insanları yanı sıra diğer illerden çok sayıda ziyaretçi çekiyor.


Kudüs'te bulunan ve İslam mimarisinin bilinen ilk kubbeli yapısı olan Kubbet-üs Sahra'nın tıpa tıp benzeri olan, iç-dış mimarisiyle aynı özelliklere sahip Balıkesir Kudüs Camisi, 2019 Kurban Bayramı namazıyla birlikte kapılarını ibadete açtı.



Balıkesirli hayırseverlerin katkılarıyla yapımı gerçekleştirilen Kudüs Camii, 2018 yılı başında temeli atıldı ve yaklaşık 1.5 yıl içerisinde tamamlandı.

kudus-cami91

Kudüste bulunan
Kubbet-üs Sahra Camisi hakkında

İslam mimarisinin bilinen ilk kubbeli yapısı olan Kubbet-üs Sahra, Kudüs‘de bulunmaktadır. Emevi halifesi Abdülmelik b. Mervan tarafından  689-691 yılları arasında inşa ettirilen yapı, Kudüs’ün fethinden sonra Hz. Ömer tarafından yaptırılan mescidin yerine inşa edildiği için “Ömer Camii” olarak da bilinmektedir. Kubbetüs Sahra mimari özellikleri ile eşsizdir.

Düzgün bir sekizgen üzerine inşa edilen esas camii, Hacer-i Muallak taşının üzerindedir. Bu, Hz. Muhammed’in miraca çıktığı kaya olarak bilinir.

Kubbet-üs Sahra, üç din için de kutsal kabul edilir. Bunun sebebi çeşitli efsanevi ve tarihi olaylarla bağlantılı bir bölgede yer almasıdır. Dini kaynaklara göre; Hz. Nuh’un gemisi burada karaya oturmuş, Hz. Davud burada tövbe etmiş, Hz. Adem cennetten buraya inmiş, Hz. İbrahim oğlu İsmail’i burada kurban etmek istemiş, Hz. İsa buradaki kaya üzerinde çarmıha gerilmiş ve Hz. Muhammed buradan miraca yükselmiştir.

K U D U S Cami Balikesir B

Kubbet-üs Sahra
Kubbet-üs Sahra bir mescitten çok bir ziyaretgah olarak planlanmıştır. Buradaki ilk namazı halife Abdülmelik b. Mervan kıldırmıştır. Yapının yapılış amacı için farklı görüşler belirtilir. Örneğin; müslümanların hac merkezlerinden biri olması için Kabe’ye alternatif olarak inşa edildiği bilinir.

Diğer yandan Musevilik ve Hıristiyanlık için önemlilik atfeden yapıların olduğu yerde müslümanlar için de bir yapı inşa etme gerekliliği doğmuştur.

Bu, bir nevi o topraklarda İslam’ın ve Emeviler’in varlığını da kanıtlamak demektir. Ayrıca hem yahudiler hem de müslümanlar için kutsal olan Hacer-i Muallak taşını koruma altına almak da yapının amaçlarından biri olarak gösterilebilir.

kudus-cami95

Kudüs Camii Ve Kuran Kursu Yaptırma Ve Yaşatma Derneği tarafından Balıkesir’de Nisan 2018 tarihinde temeli atılan ve yapımına başlanan Aksa Camii'nin her işiyle yakından ilgilenen Bilal Güngören, Caminin hikayesini arkadaşlarımıza anlatırken hem duygulandı, hem gururlandı.

kudus-cami93

Bilal Güngören, gençlerin Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda bilinçlenmeleri gerektiğini, bu konuda cami yaparken değil, cami bittikten sonraki sorumluluklarının daha büyük olduğunu belirterek, caminin bodrum katının gençlik merkezi olarak tasarlandığını bildirdi.

kudus-cami92

Kubbenin yanı sıra Kubbet-üs Sahra’nın girişinde bulunan sütunların bir benzeri Afyon’da yaptırılıp caminin girişine konumlandırıldı.

kudus-cami91

Yapılan bu çalışmayla Anadolu insanının Mescid-i Aksa sevdasını bir kez daha gözler önüne seren Kudüs Camii yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin şimdiki hedefi, Cami ekseninde ibadetin yanısıra gençlere yönelik çalışmaları hayata geçirmek. 

Akın'a ilk ziyaret şehit yakınlarıyla gazilerden Akın'a ilk ziyaret şehit yakınlarıyla gazilerden

NASIL GİDİLİR?

Kuvayi Milliye mahallesindeki Kudüs Camisine, Toplu Taşıma Merkezi'nden B4A nolu Belediye Otobosüne binerek gidebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi