BALIKESİR Valisi Hasan Şıldak, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara Denizi'nde kirliliğe yol açan müsilaj sorununu çözmek için başlatılan temizlik çalışmasına ilişkin bilgilendirmede bulundu.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonu altında oluşturulan ve 8 Haziran 2021 tarihinde kamuoyuna duyurulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı yürürlüğe konulduğu ve bu kapsamda  Bakan Murat Kurum başkanlığında İstanbul’da Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçeleştirildiği hatırlatılan açıklamada, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Valilikten yapılan açıklama şöyle:

BALIKESİR'DE TOPLANTI
Vali Sayın Hasan ŞILDAK başkanlığında 19 Haziran 2021 Cumartesi günü Valilikte bir koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıda; Marmara Denizinde sürdürülen yüzey temizleme çalışmaları, bu çalışmalardan şu ana kadar elde edilen sonuçlar, BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yüzey temizliği faaliyetlerinin güçlendirilmesi konuları ele alınmış, ilgili kurumlar arasında son derece iyi bir işbirliği sağlandığı değerlendirildi. 

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI
Toplantıda ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sanayi tesisleri, hayvancılık üretim tesisleri, akarsular, denizi kirleten diğer unsurlar üzerinde gerçekleştirilen denetim çalışmaları ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından su ürünleri avcılığı ve diğer hususlarda yapılan denetim çalışmaların sonuçları incelenmiştir.

11 İŞLETMEYE CEZA
3 FABRİKAYA KAPATMA

2021 yılı Haziran ayı içinde Balıkesir İlinde yapılan çalışmalarda BASKİ tarafından 420 m³ müsilaj toplanmış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 200 denetimde 102 numune alınmış, denetimler sonucunda 11 işletmeye toplam 1.255.267,00 TL idari para cezai uygulanmış, 3 işletmenin ise faaliyeti durdurulmuştur.

KARARLILIKLA DEVAM
Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Valiliğimiz tarafından, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Sanayi, Teknoloji İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla müsilaj temizleme, denetim, özellikle şehir ve sanayi tesisleri atık su arıtma tesisleri konularında kapsamlı olarak çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılan çalışmalar sadece Marmara denizine yönelik olarak değil İlimizin tamamını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmektedir.

OLUMSUZLUKLAR BERTARAF EDİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın genel koordinasyonu altında sürdürülen çalışmalar sonucunda Marmara Denizi ve diğer çevre değerlerimizi olumsuz olarak etkileyen bütün unsurların tespit edilerek bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

 

Editör: Haber Merkezi