Ercan, "Eğer yeni bir deprem beklentisi olursa, bunun Sındırgı dolayında olması beni şaşırtmaz. Sındırgı'da son olan büyük deprem 1969'da M6,1'dir. Buradaki toplam gerginliğin ancak M6'dan büyük bir depremle boşalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır" uyarısında bulundu.

SINDIRGI'YA DİKKAT!
Manisa’nın Akhisar ilçesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen depremi değerlendirirken “Akhisar-Manisa arasındaki gerginlik M5,4’lük depremle boşalmadı. Daha başka depremler olabilir” uyarısı yapan deprem uzmanı, jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu kez Balıkesir’in Sındırgı ilçesi için uyarıda bulundu.
Ercan, bölgede 6 şiddetinde deprem beklendiğini söyledi.

Bugün saat 14.26’da Kırkağaç’ta meydana gelen depremi Sözcü gazetesinden Latif Sansür'e değerlendiren Prof. Dr. Ercan, şu ifadeleri kullandı:

* 7 ile 9 km derinde granit katmanı içinde olan M4,8-M5,1 ilk deprem yaklaşık 4 km lik bir kırık oluşturmuştur. Kırık düzlemi çalışmalarına göre sağ doğrultu atımlı bir kırık işlemiştir. Bu bölgede kırıklar küçük olduğundan büyük depremler üreterek bir vuruşta gerginliği boşaltamamaktadır.

* Depremler ile depremcikler Akhisar’ın kuzeyinde, Balıkesir yolu boyunca uzanan iki ana kollu kırıklar boyunca birbirleriyle birleşir biçimde oluşmaktadır. Son depremle birlikte, kırılma Balıkesir-Sındırgı dolayında Simav kırığıyla kesim yerine ulaşmıştır.

SINDIRGI’YA DİKKAT ÇEKTİ
Deprem uzmanı, jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yeni depremi Sındırgı bölgesinde beklediğini belirterek, “Sındırgı, Türkçe bir sözcük olup, ‘çok kırıklı yer’ demektir. Eğer yeni bir deprem beklentisi olursa, bunun Sındırgı dolayında olması beni şaşırtmaz. Sındırgı’da 1969’da meydana gelen büyük deprem M6,1’dir. Buradaki toplam gerginliği ancak M6’dan büyük bir depremle boşalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır” uyarısında bulundu.


BALIKESİR'DEKİ KONFERANSINDAKİ
SÖZLERİ DAHA KULAKLARDA ÇINLIYOR

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Karesi Belediyesince 5 yıl önce düzenlenen 'Sallanacak vakit yok, harekete geç' adlı deprem seminerine konuşmacı olarak katılmıştı. Deprem gerçeği ile birlikte yapılaşmadaki yanlışlara dikkat çeken Ercan, Balıkesir için çarpıcı ifadeler kullanmıştı.
ALTIEYLÜL'ün GENİŞLEDİĞİ ALAN, 
AYETEL KÜRSİ GEREKTİRİR

Depremin daima yanlışı bulup, bu yanlışın bedelini ödeteceğini söyleyen Ercan, Balıkesir'deki altı dükkan, üstü ev olan bazı binaların fotoğraflarını göstererek "Bu fırsatçılıktır. Fırsatçılığın sonu da tabuttur" demişti.
Yapılaşma konusundaki hatalara da dikkat çeken Ercan, "Balıkesir'in batı ve kuzey kesimi oldukça sağlamdır. Balıkesir bundan sonra yeni yerleşim yerleri açılacaksa asla doğuya gidilmemesi gerekiyor. Şu an Altıeylül İlçesi'nin genişlediği alan, Ayetel Kürsi gerektirir. Üç kulhuvallah bir elham yetmez. Dolayısıyla Altıeylül iyi bir yapılaşmaya gitmiyor. Yarın çok geç olabilir. Oynak yerde, sulak yerde, gevşek yerde yapılaşma yapmayacaksınız. Ovalar sadece tarımsal alan içindir. Eğer tarımı yapıyla kapatırsanız bir gün gelir ve bunun bedelini size ödetir" ifadesini kullanmıştı.
BALIKESİR'DEKİ TEHLİKELİ ALANLAR
Balıkesir'de Plevne, Bahçelievler, Gümüşçeşme, Paşaalanı, Çayırhisar, Ayşebacı, Köseler, Bostancı gibi yerlerin sorunlu olduğunu belirten Ercan, "Buralarda yapı yasaklı alan olması gerekiyor. TOKİ, Sefaköy, Üçpınar, Kuvay-yi Milliye yapılaşmaya uygun yerlerdir. Balıkesir'deki birçok binanın yıkılması gerekiyor. Karesi ovasında az katlı, dağında çok katlı binalar yapmalıyız. Çocuklarımız için yeni bir şehir yaratmalıyız. Altıeylül ve Karesi'nin kentsel değişim için büyükşehirle birlikte çalışması gerekiyor" diyerek uyarılarda bulunmuştu. 

Editör: Haber Merkezi