Türkiye'de ilk kez yapılacak uygulamayla Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Karyağmaz köyü, Bakanlar Kurulu kararıyla Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Yalıntaş beldesi sınırlarında belirlenen yere taşınmaya hazırlanıyor.

Balıkesir kent merkezine yaklaşık 110, Dursunbey'e ise 35 kilometre uzaklıkta bulunan Karyağmaz köyü, taşınması durumunda yeni ilçesine 2 kilometre mesafede olacak.

AK Parti Balıkesir eski milletvekili Ali Osman Sali'nin memleketi olan Karyağmaz köyü, Dursunbey'in en uzak ve 600 yıla yakın geçmişe sahip orman köylerinden biri olarak biliniyor.

İlçe merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan köyün, adının tam tersine özellikle kış aylarında yağan yoğun kar yağışı nedeniyle günlerce dışarıyla bağlantısı kesiliyor.

Bakkalın ya da benzeri satış noktasının bulunmadığı köyde halk, kendi yaptığı ekmekleri tüketirken, kış girmeden önce ulaşımda yaşanacak zorluklar nedeniyle stok yoluna gidiyor. Birçok gıda ürününü 4-5 aylık yetecek kadar stoklayan köy halkı, bölgede hayvancılık gelişmiş olduğu için et, süt ve ürünlerini de kendi ürettiklerinden karşılıyor.

Sağlık ocağı ya da evinin bulunmadığı köyün yaşadığı bu sıkıntılarından, zorluklardan kurtulmak isteyen bazı köylüler, Ali Osman Sali'ye milletvekili olduğu dönemde taşınmak için talepte bulundu.

Sali bu konuda çalışmalar yürütürken kamuoyunda "2B Yasası" olarak bilinen "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun" 26 Nisan 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

"Orman köyleri halkının nakli ve yerleştirilmesi"ni de içeren bu yasa, köyün taşınmasını daha da kolaylaştırmış oldu.

Karyağmaz köyünün taşınmasına ilişkin 2010 yılında çıkan Bakanlar Kurulu kararına göre, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Karyağmaz köyü, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Yalıntaş beldesi sınırlarında belirlenen bir yere taşınacak. TOKİ, belirlenen bu arsada ev ve hayvancılık için ahırlar yapacak ve bunlar, köylülere belli bir bedel karşılığında satılacak.

Birçok köylü sattı, bazıları direniyor!
Bu arada, Türkiye'de ilk kez uygulanacağı bildirilen çalışma çerçevesinde kurulan uzlaşma komisyonu köylülerle görüşüyor, taleplerini dinliyor, ev ve arsalarının istimlak edilmesi durumunda ödenecek bedeller hakkında bilgi veriyor.

Köylülerden önemli bölümü, yıllardır yaşadığı sıkıntılardan kurtulacakları için taşınmaya olumlu bakarken, özellikle yaşlı kesimin çoğunlukta olduğu bir kısım ise çocukluğundan itibaren büyüdüğü köyünü terk etmek istemiyor.

Taşınmak istemeyenler en önemli gerekçe olarak borçlanacak olmalarını gösteriyor. Köydeki ev ve arsası istimlak edilen kişilere belli bir para ödeniyor. Bu kişiler, taşınacakları yere gittiklerinde kendisine verilecek ev ve ahıra borçlanarak sahip olacakları için gitmek istemediklerini belirtiyor.
 

Özellikle yaşlı köylüler, borcu nasıl ödeyeceğini düşünürken, bazılarının taşınmalarını isteyen çocukları ise yeni evin bedelini ödeme sözü veriyor.

Balıkesir kent merkezine yaklaşık 110, Dursunbey'e ise 35 kilometre uzaklıkta bulunan Karyağmaz köyünün, taşınması durumunda yeni ilçesine sadece 2 kilometre mesafede olacağı belirtiliyor. Bursa'nın yeni köyü olacak Karyağmaz'ın halkının, hastanelere ulaşımlarının kolay olacağı, yaşamlarının kolaylaşacağı, yaz ve kış aylarını daha rahat geçirecekleri kaydediliyor.

Eski milletvekili Ali Osman Sali, Türkiye açısından çok önemli ve büyük bir projenin hayata geçmesi için çalıştıklarını belirterek, "Karyağmaz, bu konuda pilot köy oldu. Karyağmaz için başarı sağlanırsa, hedefler yakalanırsa benzer sıkıntılar yaşayan birçok köyün önü açılmış olacak. Belki de önümüzdeki dönemde birçok köyün aynı şekilde nakli gündeme gelecek" dedi.
Editör: Haber Merkezi